Udnævnelsen af Michael Christiansen til DR-formand er helt rigtig, siger hans tidligere medarbejder Kresten Schultz-Jørgensen. Men han forudser også et kultursammenstød.
»Han er ikke demokrat, og han tror på beslutninger, der forpligter.«
Sådan siger kommunikationskonsulent og tidligere chefredaktør Kresten Schultz-Jørgensen om den kommende DR-formand. Han spår allerede nu, at Christiansens ledelsesstil vil føre til et opgør med dele af den kultur, der præger DR i dag.
»DR er fuld af folk, der udtaler sig til højre og venstre om hvad ledelsen burde gøre. I almindelige virksomheder ville den slags være fuldstændig utænkeligt, og Michael Christiansen vil under ingen omstændigheder tolerere det,« siger Kresten Schultz-Jørgensen til Journalisten.dk.
Han gætter på, at Christiansens traditionelle, hierarkiske stil vil komme på tværs af flere af organisationens markante personligheder, og det vil slå gnister.
»Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Men hvor det tidligere har slået gnister, fordi bestyrelsen ikke har haft styr på det, vil det nu slå gnister fordi bestyrelsen HAR styr på det. Der vil komme ro i timen, og så er der nogle egoer i DR, der vil få at vide, i hvilken rækkefølge tingene foregår,« siger Schultz-Jørgensen, som samtidig peger på, at Christiansen er manden, der kan forklare folk nødvendigheden af, at man holder sammen som organisation, og så overlader beslutningerne til dem, der er blevet ansat til at tage dem.
Kresten Schultz-Jørgensen kender den kommende DR-formand særdeles godt. Han var i fem år informationschef på Det Kongelige Teater under Michael Christiansen, og i dag er Christiansen tillige bestyrelsesformand for Schultz-Jørgensens rådgivningsfirma Lead Agency.
Gammeldags er en betegnelse, der går igen og igen, når Schultz-Jørgensen omtaler sig tidligere chef. Men først og fremmest i positiv betydning.
»Der er ingen genveje, ingen smartness – kun ordentlighed og sandhed. Og så er han båret af statens tjeneste og ideen om nationens interesse. Det er en sag, der er større end ham selv. Folk synes, hans ego er stort, men det er helt forkert,« siger Schultz-Jørgensen, og nævner også Christiansens forhandlingstaktiske evner og gode forbindelser blandt hans store forcer.
»Han er på fortrolig talefod med alt, hvad der rør sig i politisk og erhvervsmæssig sammenhæng. Ikke sådan at han er ’venner’, men han er på mobiltelefon og fornavn, med alle, der tager beslutninger, og det er enormt vigtigt.«
Michael Christiansen var direktør for Det Kongelige Teater i 16 år. Og netop den erfaring gør ham i Kresten Schultz-Jørgensens øjne til det perfekte valg.
»DR og Det Kongelige Teater er som bror og søster rent kulturmæssigt. Det Kongelige Teater er et kulturhus med over 1000 ansatte, gamle traditioner, kliker og stjerner i organisationen, man ikke må antaste og som en bestyrelsesformand kan slå sig på. Michael Christiansen er et af de få mennesker der kan begribe den psykologi, der er på spil i DR. Han ved, hvornår han skal sige noget, og hvornår, han skal holde kæft,« siger Schultz-Jørgensen, der også forudser et godt makkerskab med DRs generaldirektør Kenneth Plummer.
Michael Christiansen har kun kendt til sin udnævnelse et døgns tid. Blandt hans første kommentarer til sit nye job, er lovning på større åbenhed, end man oplevede under den foregående formand Mogens Munk Rasmussen.
»Jeg kan ikke gøre vold på min natur, og den er meget meget åben. Andet vil ikke lykkes. Jeg har altid givet udtryk for både tilfredshed og utilfredshed,« siger Michael Christiansen til Business.dk.
Og åbenheden skal gå begge veje – også når det gælder kritik af DR fra politikeres side.
»På det kongelige teater har jeg altid sagt, at det hverken tilkommer bestyrelsesformand eller minister at rette i manuskriptet til Macbeth. Men man må selvfølgelig godt komme med konstruktiv kritik,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.