BOMBASTISK. I det seneste nummer af Journalisten erkendte Polfotos redaktionschef Torben Bille, at billedbureauets priser for de principielt gratis PR-billeder var for høj. I den forbindelse udtalte konkurrenten Scanpix' administrerende direktør, Niels Hjerrild:
»Vi lægger ikke PR-billeder til salg, medmindre en virksomhed direkte beder os om det, og vi er sikre på, at virksomheden har overtaget retten fra fotografen til at distribuere og sælge billedet. Hvis vi er usikre på, om vi må distribuere et PR-billede, sletter vi billedet.«
Nu trækker Niels Hjerrild udtalelsen i land.
»Det var for bombastisk sagt. Jeg troede, det var lidt mere simpelt og entydigt at afgøre, om et PR-billede skal til salg,« erkender Niels Hjerrild til Journalisten.
Det viser sig nemlig, at også Scanpix har ugler i mosen, hvad angår PR-billeder. For eksempel har det selv samme PR-billede, som Journalisten blev faktureret 675 kroner for hos Polfoto, ligget til salg for fuld pris (800 kroner ifølge prislisten) hos Scanpix – vel at mærke uden at rettighedshaveren Shell havde bedt om det.
»Det var en dum fejl, som blev begået, fordi vores medarbejder gik ud fra, at billedet skulle lægges til salg, efter at aktualitetsperioden var udløbet,« forklarer Niels Hjerrild.
Han pointerer, at det er normalt, at en virksomhed køber rettighederne til et billede af fotografen, indtil billedet er uaktuelt, typisk efter en 14-dages periode, hvorefter rettighederne igen overgår til fotografen. Efter det princip har Scanpix ofte lagt et PR-billede til salg som arkivfoto og betalt fotografen 50 procent af beløbet, når billedet er blevet solgt.
Imidlertid bliver det mere og mere almindeligt, at virksomheder helt frikøber et billede til PR-brug, og det var også tilfældet med de i seneste nummer omtalte Thomas Tolstrup-billeder af Prins Joachim og øko-bilen.
Sagen giver nu, ligesom hos Polfoto, Scanpix anledning til at revidere procedurerne omkring PR-billeder.
»Vi vil som altid lægge nyhedsrelevante PR-billeder gratis ud i vores nyhedsflow, men fra nu af vil vi slette dem, når der er gået 14 dage, medmindre den rettighedshavende beder os om at lægge dem til salg,« lover Niels Hjerrild, som i øvrigt efterlyser klare mærkninger, der angiver billeders status og tilhørsforhold.
I modsætning til Polfoto vil Scanpix ikke indføre et håndteringsgebyr.
Læs også i Journalisten nummer 15/2004: Polfoto på kant med ophavsretten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.