Savner du den rigtige efteruddannelse? Gør som Kirsten og lav den selv

Sidste år var Kirsten Larsen fra 'P1 Orientering' en uge i New York, hvor hun havde strikket sit eget efteruddannelsesforløb sammen. ”Det, jeg ville, findes der ingen kurser i,” forklarer hun. Hun fik penge til turen fra Pressens Uddannelsesfond og anbefaler andre at gøre det samme

3.800 kroner til et arabisk sprogkursus i Beirut, 8.366 kroner til en tur rundt på Londons kulturinstitutioner og 6.664 kroner til en rejse til Grønland for at studere forskningen i landet.

Sådan lyder nogle af de selvtilrettelagte efteruddannelsesrejser, som DJ-medlemmer sidste år fik økonomisk støtte til fra Pressens Uddannelsesfond (PU).

Du er omfattet af muligheden for at få PU-støtte, hvis din arbejdsgiver er medlem af fonden og betaler bidrag for dig. Læs mere her

Én af dem, der har gjort brug af den mulighed, er Kirsten Larsen fra 'P1 Orientering'. Hun var sidste sommer en uge i New York, hvor hun havde sammensat sit eget forløb. 

”Jeg ville helt specifikt lære mere om, hvordan man løser verdens konflikter. Og det, jeg ville, findes der ingen kurser i,” forklarer hun om baggrunden for, hvorfor hun valgte at tilrettelægge sit eget forløb, frem for at vælge et af de allerede PU-støttede kurser fra kataloget fra Mediernes Efteruddannelse.

”Det var helt fantastisk!”

Til daglig arbejder Kirsten Larsen med internationale relationer og FN’s rolle. Hun fortæller, at hun valgte New York, fordi byen har en høj koncentration af diplomater, FN-folk og forskere på hendes fagfelt.

”Jeg galoperede rundt fra aftale til aftale. Og det var helt fantastisk! Jeg følte, at jeg var blevet sluppet løs på et kæmpe stort tagselvbord. Jeg fik tid til alt det, der aldrig er tid til i mit arbejde; at sidde ned og blive klogere i en hel uge uden at skulle producere. Der kom jo ingen indslag ud af det, men det gav mig en grundviden, som gør, at jeg er blevet bedre til at vurdere mange ting i mit daglige arbejde,” fortæller hun.

Kirsten Larsens program i New York bestod udelukkende af personlige møder med relevante kilder. Blandt andet FN’s daværende vicegeneralsekretær og kilder i organisationens fredsbevarende afdelinger. 

Kræver det ikke et stort arbejde at strikke sådan et program sammen selv?

”Jo, men det gør enhver rejse et hvilket som helst sted hen. Og dem tager jeg tit på. Jeg kunne faktisk gøre det her sideløbende med mit arbejde,” siger Kirsten Larsen. 

Adgangen til kilder kan være svær

Hun anslår, at støtten fra PU på 5.500 kroner udgjorde cirka en fjerdedel af turens omkostninger, mens hendes arbejdsplads betalte resten. Og hun tøver ikke med at anbefale andre, der har muligheden, at tilrettelægge deres eget efteruddannelsesforløb.

”Jeg har kun været på én tilrettelagt efteruddannelsestur tidligere – og den var rigtig god. Så jeg skal ikke sige, at de tilrettelagte ture ikke dur. Men der er ikke så mange, der laver lige det, jeg laver, og det er rigtigt rart at få lov at grave sig dybt ned i et emne. Det kan være svært, når man er mange afsted,” siger Kirsten Larsen.

Hun råder andre, der overvejer at følge hendes eksempel, til at være forberedt på, at adgangen til for eksempel vigtige kilder kan være svær, når man ikke er en gruppe og ikke producerer indslag.

”Jeg snød da også lidt og havde båndoptageren med til nogle af møderne i New York. For mange gider ikke at spilde deres tid på at efteruddanne én enkelt journalist. På den måde er det altid lettere at få adgang som en større gruppe. Det skal man være forberedt på,” siger hun.

 

0 Kommentarer