Sarahs stiletter

Er der forskel på den måde de amerikanske medier behandler Sarah Palin og de tre mandlige kandidater? Selvfølgelig er der det. Hvornår ser vi afsløringerne af prisen på Joe Bidens jakkesæt, måske?

Er der forskel på den måde de amerikanske medier behandler Sarah Palin og de tre mandlige kandidater? Selvfølgelig er der det. Hvornår ser vi afsløringerne af prisen på Joe Bidens jakkesæt, måske?

Et billede er frosset fast på min indre valgkampsfilm fra denne uge. Det viser et par røde højhælede laksko på et podium. Skoene er Sarah Palins. I baggrunden ses tre kvinder. De to yngste kigger op på Palin på podiet. I billedets venstre side ses en midaldrende kvinde i en rød T-shirt og et McCain-badge på brystet. Hun ser ud i horisonten forbi podiet og Palins sko med et bekymret udtryk i ansigtet.

Billedet er et af de mange pressefotos, der dokumenterer ugens afsløring i valgkampen: De 150.000 dollars som republikanerne har brugt på Sarah Palins udseende. Tøj, sko, makeup. Der er vist også faldet en sparkedragt af til seks måneder gamle Trig og noget til den medfølgende husbond, Todd.

Men historien bag historien handler selvfølgelig ikke om den tøjregning, som webavisen Politico afslørede i tirsdags. Den handler om dobbeltmoral. Om forskellen på at være kvinde og mand i den øverste liga.

For ja, kvinder med magt får en anden behandling i medierne end mænd i sammenlignelige positioner. Hvor tit spørger man en mandlig toppolitiker om børn, faderrollen, udseende, tøjvalg og om at 'holde styr' på det hele på een gang? Aldrig. Men spørger man kvinderne? Ja, selvfølgelig. Om republikanerne så spiller på det i tilfældet Sarah Palin er en anden sag.

Tonen er også en anden. Medierne fortæller, at Sarah Palin er blevet valgt som republikanernes bud på en "VP", fordi hun afstiver den 72-årige John McCains image (HANS image) som en "maverick" – og fordi hun får HAM til at fremstå og føle sig viril (hun blev ikke valgt for sit vid eller intellekt, that goes without saying). De store aviser skriver, at mænd kommer til tidligere skønhedsdronning Sarah Palins 'rallies', fordi hun er sexet.

Jeg kan ikke huske, at jeg har hørt om Joe Bidens sexappeal, eller hvordan Barack Obama har tænkt sig at være både præsident OG en nærværende far for sine to yndige døtre. Eller at have læst reportager om hvor lækker han er, når han smiler.

Clintons laksefarvede jakke
Men tilbage til Sarah Palins tøjbudget og denne uges ramaskrig i de amerikanske medier. Jeg spurgte min mandlige kollega, DR's USA-korrespondent Thomas Falbe, om han synes, at der er sexisme på spil i mediernes behandling af Sarah Palin. Og ja, det synes han. Han har ikke set nogen begå undersøgende journalistik på Barack Obamas jakkesæt, siger han.

»Det var det samme med Hillary Clinton under primærvalgene, hvor det også blev et emne, der optog adskillige journalister, hvorvidt det var en fejl, at hun altid gik i pant suits. Hendes daværende rival John Edwards fandt det endda passende at omtale Clintons laksefarvede jakke under en debat«, siger han og kalder Clintons jakke »præcis lige så irrelevant for valget af en præsident som Sarah Palins tøjbudget, der i øvrigt er leveret af det republikanske parti«.

»Og jeg synes, det er sørgeligt at se medier forsøge at retfærdiggøre omtalen af hendes tøjforbrug, via en ikke-eksisterende forbindelse til McCains og Palins politiske platform. Det har ingen betydning. Det er en typisk pseudo-konflikt,« siger Thomas Falbe.

Er det så bare, fordi amerikanerne er stokkonservative, mens vi i de danske medier ikke kunne finde på at beskæftige os med kvindelige politikeres udseende, sexappeal eller garderobe?
Behøver jeg at sige andet end Gucci-Helles stiletter og Marianne Jelveds håndtasker?