Sangerinde skulle synge julesange på TV Midtvest uden betaling

TV Midtvest ville have jazz-sangerinde Sinne Eeg til at spille et par sange med sin pianist i juleprogram. Betaling: 0. kroner. Direktør fra TV Midtvest: ”Det er sket nogle misforståelser, og det er vores fejl”

”NEJ TAK, TV Midtvest! Det kan I sgu godt gøre bedre.” Sådan starter et Facebook-opslag fra jazz-sangerinde og komponist Sinne Eeg.

Opslaget lavede hun, efter at hun blev kontaktet af en journalist på TV Midtvest, der ville have hende med i et juleprogram på kanalen.

”De ville lave et program de fire søndage op til jul, og de ville gerne have, at jeg deltog med et par sange og fortalte om mit forhold til julen.”

Hun fortæller, at hun sagde ja med det samme, og derefter spurgte ind til, hvilket budget de havde.

”Jeg skulle have min pianist med, og det var faktisk på grund af ham, jeg tænkte på betaling i første omgang,” siger hun.

Sinne Eeg fik hurtigt svar fra journalisten, der fortalte, at de ikke må betale medvirkende i programmet.

Ifølge Sinne Eeg fortalte den pågældende journalist, at han ville undersøge det, men han vendte tilbage med samme besked næste dag.

”Han fortalte, at de på TV Midtvest har et princip om, at de ikke betaler for medvirkende. Og så måtte jeg jo sige nej til at medvirke.”

”Hvad fanden er det for et princip? Jeg bedes om at levere indhold. Jeg har ikke kontaktet dem, jeg vil ikke promovere noget. De har kontaktet mig. Af princip vil de ikke betale mig for mit produkt. Det er langt ude.”

”Der er sket nogle misforståelser og nogle fejl”

Journalisten har talt med direktør i TV Midtvest Lone Sunesen og foreholdt hende kritikken. Hun fortæller, at hun først bliver gjort opmærksom på sagen, da Facebook-opslaget allerede er ude. Hun har ikke været i kontakt med den journalist eller redaktør, der har siddet med sagen.

”Først og fremmest vil jeg sige, at vi er meget kede af den her sag. At dække kultur og foreningsliv er vores hjerteblod, det har vi gjort i 30 år uden problemer. Det er sket nogle misforståelser og nogle fejl, og det ligger hos os.”

Hun havde ønsket, at der havde været en dialog med Sinne Eeg, for så havde de kunnet finde en løsning.

”Jeg vil gerne tilbagevise, at vi udstikker principper om, at vi ikke betaler musikere. Det princip har vi ikke, det kunne vi ikke drømme om, men jeg forstår godt Sinnes reaktion, hvis det er hendes opfattelse.”

Hvordan skulle hun opfatte det? Hun havde gentagen kontakt med journalisten, der stod for programmet, og fik samme besked: At der ikke var betaling for hendes medvirken.

”Det er sket nogle misforståelser, og det er vores fejl. Vi har ikke principper om ikke at betale musikere, men vi betaler ikke kilder. Når vi har en hjerneforsker eller ugens gæst, så betaler vi dem ikke. Det er det opdrag, der har været. Det kan da godt være, vi skulle have tænkt det anderledes, men vi har bare gjort, som vi plejer.”

”Vi går til det, som når vi har politikere til debat. Det her er et program i gråzonen, og jeg kan kun sige, at vi er blevet taget på hælene.”

Sinne Eeg fortæller til Journalisten, at hun bliver bedt om at komme ind med en musiker og spille et par numre. Det er det, hun lever af. Kan det sammenlignes med politikere, der kommer ind og medvirker i en debat?

”Vi har set det her som et juleprogram, hvor man inviteres til at tale om julen. Når vi inviterer forfattere ind og fortælle om en ny bog, betaler vi heller ikke, vi betaler heller ikke en ekspert, der gør os klogere. Det er vigtigt for mig at sige, at det ikke er et princip, men vi har et udgangspunkt om, at vi ikke betaler kilder, og fordi vi har tænkt det her som et julesnakke-program, hvor vi synger et par salmer, så vi har ikke tænkt det videre end det, vi plejer. Det skulle vi nok have gjort.”

Gal på sig selv

Sinne Eeg fortæller til Journalisten, at hun ud over at være skuffet over TV Midtvests håndtering af sagen også bliver gal på sig selv.

”Jeg var klar til at sige ja, fordi jeg ikke tænkte mig om. Men det er simpelthen forkert for hele branchen. Musikere bliver altid bedt om at levere vores kerneprodukt uden betaling, og det er så nemt at udnytte, at vi er sultne efter eksponering. Det er nemt at udnytte for de her programmer, at nogle produktionsomkostninger kan spares væk på grund af dårlige vilkår i branchen.”

Hun fortæller, at det ikke kan være rigtigt, da alle andre, der leverer noget til programmet, betales.

”Kameramanden og journalisten og alle de andre betales. Alle undtagen dem, der leverer det kunstneriske indhold. Det er langt ude.”

Ifølge Sinne Eeg skrev hun opslaget på Facebook, hvor hun kritiserer TV Midtvest, for ”at byde op til dans”.

”Jeg vil have dem til at overveje, om det her princip eller den her grundregel, som de senere kalder det, bør tages op til overvejelse. Og så vil jeg inspirere mine kolleger, ikke fordi det er forkert, hvis man har sagt ja til at spille gratis, det har jeg også gjort, men måske inspirerer det her andre til, at vi må sige nej for at ændre vilkårene.”

Hun fortæller, at det især i disse corona-tider er for dårligt, at TV Midvest ikke betaler for deres arbejde.

”Det her er en svær tid for mange, også musikere, og derfor er det endnu mere ubetænksomt at bede to musikere komme og levere et reelt stykke arbejde og indhold uden løn.”

Hun sammenligner denne opgave med, når hun eksempelvis har sunget i programmet ’Fællessang’ på DR.

”Der har jeg altid fået betaling. Der er ikke noget at rafle om. Vi har en værdi, vi kommer med til jer, det skal I betale for.”

Også TV 2 Bornholm har booket Sinne Eeg til et juleprogram, hvor hun modtager betaling.

”Det her er et valg, TV Midtvest har taget. Der er ikke nogen, der siger, at de ikke må betale os.”

Til det svarer Lone Sunesen:

”Vi har ikke stor erfaring med musikprogrammer, og vi er taget på hælene. Der er ikke et princip eller en hensigt omkring, at vi ikke vil betale.”

”Vi har stor forståelse for den udfordring, corona-situationen har skabt, den kender vi også fra andre. Og det er også en af grundene til, at vi er så kede af det her. Vi vil ikke presse kunstnerne, der på forhånd er pressede af corona. Men her på TV Midtvest bygger vi skinnerne, mens vi kører, og måske skulle vi have tænkt det her program anderledes.”

Nu hvor du har tænkt over det, burde en som Sinne Eeg så betales, hvis de medvirker i jeres programmer?

”Vi vil selvfølgelig tage en snak om det. Det her er en gråzone. Vi er en lille kanal uden store budgetter, men det er noget, vi skal kigge på fremadrettet.”

Sinne Eeg fortæller, at hun senest havde kontakt med TV Midtvest i går.

”Jeg skylder at sige, at de i går kontaktede mig og trak lidt i land. De fortalte, at det måske var gået for hurtigt, og at de godt kan betale for udgifter forbundet med at medvirke. Det vil sige, at min pianist kan dækkes, men ikke mig.”

Til det svarer Lone Sunesen:

”Jamen vi har gået til det her som et program, hvor hun er gæst i studiet og skal interviewes. Som vi plejer med vores programmer. Men vi skulle nok fra ledelsens side have grebet det anderledes an fra starten. Det synes jeg, at Sinne har en pointe i, som vi vil tage til efterretning.”

0 Kommentarer

Læs også

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

Unge natradioværter skal have ”symbolsk løn” på Loud: ”I bliver fucket i røven af de voksne”

13. JANUAR 2020
Radio4 vil sende talentpodcast hver aften - uden at betale for det

Radio4 vil sende talentpodcast hver aften – uden at betale for det

29. OKTOBER 2019