Samuelsen: »Jeg havde bremset det!«

Anders Samuelsen ville aldrig have ladet Joachim B. Olsen skrive de berygtede ord "jeg brækker mig" på Facebook, hvis han var blevet spurgt. »Men det er den sag, der har flyttet allermest siden sidste valg,« sagde Samuelsen på Folkemødet i en debat om de sociale mediers magt

Teltet var propfyldt hos KristiansenUlveman sent torsdag eftermiddag, da de to garvede rådgivere bød indenfor til debat om politikere på sociale medier. Det var mange af de klassiske spørgsmål, der blev stillet nok en gang. Men to veloplagte politikere Anders Samuelsen (LA) og Zenia Stampe (RV) løftede stemningen med ærlige svar.

Anders Samuelsen fik lov at starte ballet. Måske fordi han var kommet på programmet med kun få timers varsel. Margrethe Vestager havde meldt afbud, men ordstyrer Michael Kristiansen roste Samuelsen for fluks at springe til.

Samuelsen lagde ublu ud med et eksempel fra egne rækker.

»Vi i Liberal Alliance har vist, hvad sociale medier faktisk kan gøre. Den allerstørste politiske landslide siden sidste valg blev sat i gang af Liberal Alliance. Og ikke med min gode vilje!« indledte han. 

Det fik publikum til at spidse øren.

»Da Joachim B. Olsen skrev "jeg brækker mig" på Facebook, ja det har fået regeringen til at gøre ting, jeg aldrig havde forestillet mig.«

Anders Samuelsen uddybede. Joachim B. Olsens statusopdatering, der angreb SF for partiets syn på fattigdom i Danmark, fik enormt meget omtale. Den var også med til at starte en debat, der mundede ud i bl.a. den såkaldte Carina-sag.

»Alt det blev startet med en "jeg brækker mig"-update. Der er ingen tvivl om, at hvis vi havde haft en professionel kommunikationsrådgiver inde over, så var der aldrig blevet sendt noget ud med den overskrift. Men det er den sag, der har flyttet allermest siden sidste valg.«

Kristiansen: »Så du siger, at uden Facebook, så var det ikke sket?«

Samuelsen: »Det er helt sikkert, så havde vi aldrig set regeringen lave de ændringer, der er blevet gennemført.«

Kristiansen: »Men hvis nu Joachim B. Olsen havde skrevet et læserbrev med den overskrift, var der så ikke sket det samme?«

»Pointen er, at det havde han aldrig nogensinde fået lov til. Jeg havde bremset det!« svarede Samuelsen.

Tweets fra Folkemøde 2013:

Zenia Stampe greb eksemplet med "jeg brækker mig".

»Sagen viser jo, hvad man kan gøre, hvis man skaber forargelse. Det er Facebook rigtig godt til,« indledte hun.

»Men på den anden side er det også godt til begejstring. Man prøver at udtrykke sig bramfrit, som man ville derhjemme over middagsmaden eller i kantinen. Jeg tror, vi er lidt mere modige på sociale medier, end i debatindlæg.«

Til gengæld er det også meget bramfrit den anden vej, fra "vennerne" på Facebook til politikerne.
»Man bliver jo svinet til. Du skal vide, at dine ting bliver delt lige så meget af dine fjender som af dine venner. Som regel, når jeg står op, så er det første, jeg gør, at kigge på min iPhone: Hvad har folk skrevet om mig på sociale medier? I morges vågnede jeg til, at jeg er blevet tagget af en musiker, som skrev "se nogle fantastiske citater fra den faktaresistente Zenia Stampe". Det er sådan noget, man skal vænne sig til at vågne til.«

Anders Samuelsen havde også et andet eksempel med. Endnu en omstridt sag, der startede på sociale medier og havde Liberal Alliance i midten.

»Vi opfandt et system et lille års tid før valget, som ikke var set før. Freedom Fighters. Det opstod via Facebook. Der blev pressen sgu for alvor sure,« sagde han.

Konceptet var kort fortalt, at støtter af Liberal Alliance blev opfordret til at deltage i debatter rundt omkring på nettet. Men hver gang, en debattør efterlod en kommentar, skulle han sætte et hashtag på. Et lille tal, som Liberal Alliances spil "Freedom Fighters" kunne gå ud og finde. På den måde kunne spillet holde tal på, hvem der havde skrevet flest kommentarer.

Vinderne af Freedom Fighters fik en middag med Anders Samuelsen.

Men systemet fik hård kritik dengang for at skabe en "lemminge-debat", hvor det handlede mere om at skrive mange indlæg end om at debattere.

»Vi bad jo bare folk om at deltage i den demokratiske debat. Men de blev simpelthen blokeret af aviserne. Information var vant til en masse røde debattører, der var enige med avisen. Pludselig kom der en horde af Liberal Alliance-folk, og det orkede Information ikke at se på. Så de blokerede dem.«

Men her var Zenia Stampe ikke enig. Hun var også en af dem, der kritiserede Freedom Fighters, da det udkom.

»Problemet er jo, at det ikke er særlig kreativt. I sendte 1.500 stormtropper-robotter ud mod os allesammen. Det blev jo lemminger.«

Der var også to eksperter med i panelet. Politikens Sigge Winther var den ene. Han undrede sig over, at de to politikere mestendels talte om, hvordan de kunne fortælle om deres politik til folk derude. Og ikke udviklede politik sammen med fx Facebook-vennerne.

Social media-rådgiver for bl.a. Lars Løkke Rasmussen, Martin Meyer, var enig.

»Politikere er ikke gode til at spørge ud på sociale medier. Det så jeg gerne, at de blev bedre til, for det er det, mediet kan,« sagde han.

Men Samuelsen mente, at han faktisk udvikler politik med sine "venner" på Facebook.

»Jeg bliver tit og ofte inspireret af det, der kommer inde på Facebook. Jeg søger også information en gang imellem. Forleden bad jeg om eksempler på tabuer, vi ikke må tale om. Jeg havde selv noget med atomkraft og topskat, men der kom jo en hel horde. Det var en masse inspiration, der i sidste ende også fører til en masse politik-udvikling,« sagde Anders Samuelsen.

Imens Zenia Stampe holdt fast i, at politik ikke skal udvikles på Facebook. Det skal udvikles i partierne.

»Avanceret politik-udvikling, hvor man går ned i substansen – det ligger i partierne, og det bør det blive ved med. Det er derfor, man skal melde sig ind i et parti. Hvis man vil vende noget med mig på gaden, er det fint nok. Men hvis man vil sidde med mig og udvikle politik, så må man melde sig ind,« sagde hun.

1 Kommentar

Carsten Hansen
18. JUNI 2013
Jeg tror ikke at Joachim B.
Jeg tror ikke at Joachim B. Olsen forstår, at man som folkevalgt står til ansvar for det man siger og og det man gør, ligesom almindelige mennesker. Fordi man er folkevalgt har man vel ikke bare en fribillet ?

Og det som den folkevalgte siger, gør og beslutter, har store konsekvenser for os alle. Så der der vel ikke blot fri bane til at gøre alt hovedløst ?