Samspil mellem borgere og medier

Fem mediers redaktionelle samarbejde med et borgerpanel vil smitte af på fremtidens fynske journalistik.

Det var lige til at blive stresset af. Alle de vedkommende artikler og indslag, som man ikke kunne nå at læse, høre og se… En uge i november blev fynboerne bombarderet med overskrifter som "Stressguruer giver gode råd", "Stress fører til anoreksi", og "Lavere løn og bedre liv".

Fem medier gik sammen om at dække temaet "Tid til at leve". Det var TV2 FYN, Radio Fyn, Fyns Amts Avis, _Fyens Stiftstidende og TvDanmark 2 Fyn. En gruppe borgere blev inddraget aktivt hele ugen – udfra ideerne om public journalism, som den kendes i USA.

Tanken er, at en gruppe udvalgte borgere fokuserer på at finde problemløsnin-ger, og at medierne hjælper dem til at få en viden, så de kvalificeres til at tage stilling. Samtidig spiller medierne med ved at formidle deres synspunkter og skabe debat.

Ideen om et fælles fynsk samarbejde kom fra Nanna Ziegler, journalist på DR Radio Fyn. Hun var inspireret af DR i København og Århus, som tidligere har kørt public journalism-projekter om blandt andet integration og trafik.

I det fynske projekt indgik en fælles hjemmeside, http://www.stressfyn.dk,/ debat, konkurrencer og opgaver til borgerpanelet. De ti i panelet mødtes hver eftermiddag på Radio Fyn i Odense, hvor de hørte om stress som oplæg til diskussion. Blandt andre talte speciallæge i medicin, Bo Netterstrøm, og en tidligere erhvervskvinde Hanne Faldborg om stress på arbejdsmarkedet. Dagens debat blev fulgt i alle fem medier.

Ugen sluttede med, at panelet valgte den arbejdsplads på Fyn, der er bedst til at håndtere stress, og overrakte et dokument med gode råd til formændene for DA og LO på Fyn.

"Borgerpanelet fik gang i en utrolig begavet og kvalificeret dialog. Jeg synes, at det var interessant at blive mindet om, at der er andre kilder end for eksempel politikere og embedsfolk. Jeg tror, det er rigtigt at arbejde hen imod at se efter løsninger på problemer i stedet for kun at gå efter konflikter. Panelet foreslog, at medierne går mere efter det positive og konstruktive, og i en studiedebat gav min chef udtryk for, at hun vil tage imod den opfordring," siger radiojournalisten Nanna Ziegler.

Peter Faber, nyhedsredaktør på Fyns Amts Avis, mener også, at ugen vil få indflydelse på avisens journali-stik.

"Vi vil tænke endnu mere, end vi allerede gør på, at anskue tingene set fra læsernes synsvinkel og på, at vi ikke bare skal bringe negative historier."

Fra Fyns Amts Avis deltog fire journalister med nyhedsredaktøren som coach.

"Det har givet noget afspadsering, men det var pengene værd, forstået på den måde, at der kom mange gode historier og mange læserhenvendelser ud af det. Stress er ikke noget, som er politikernes eller de andres skyld. Det kan man kun gøre noget ved selv. Vi har fyldt læserne med værktøj i form af anvisninger på, hvad de selv kan gøre, og det egner avisen sig godt til," siger Peter Faber.

 

STRESS
Borgerpanelet lavede deres eget lille regelsæt til de fynske medier:

-Medierne har et medansvar for, at vi bliver stressede, fordi negative og problemfyldte historier giver stress

-Husk, at der er grund til at glædes

-Sørg for at bringe mindst en positiv og livsbekræftende historie hver dag i en udvalgt uge

-Sæt generelt fokus på positive vinkler

-Følg op på "Tid til at leve" om et halvt år

0 Kommentarer