SAMMEN MOD BERLINGSKE

Årets generalforsamling i Pressefotografforbundet vendte sig mod Berlingskes angreb på freelance-fotografers videreudnyttelsesret.

Årets generalforsamling i Pressefotografforbundet vendte sig mod Berlingskes angreb på freelance-fotografers videreudnyttelsesret.

I langt over en time haglede skældsordene ned over Det Berlingske Hus på Pressefotografforbundets generalforsamling. Der var uforbeholden opbakning til de fotograffreelancere, som siden september har været i konflikt med ledelsen på Det Berlingske Hus.
Det var en verbal kamp for ophavsretten, og budskabet til de 11 freelancere, der forhandler med Berlingske, var entydig: Hold fast!
Baggrunden for konflikten er, at Det Berlingske Hus i lønforhandlingerne med freelancerne har stillet modkrav om, at fotografernes billeder frit skal kunne benyttes i husets tre aviser i det omfang, Huset ønsker. Berlingske-freelance-fotograferne har sagt nej, og Huset har reageret ved at blackliste de 11 fotografer. Fotograferne har nu været uden arbejde for Berlingske i to en halv måned.
"Modkravet er ganske enkelt under lavmålet. Det er flot, at freelancerne omkring Det Berlingske Hus har holdt sammen," sagde Pressefotografernes formand, Lars Lindskov.
"Vi skal have noget hjælp. Det er naivt at tro, at 10-20 freelancere kan klare det alene. Vi kan jo mærke, at den her sag vil betyde meget for fotografer også i andre bladhuse," sagde én af 11 Berlingske-freelancere, Bo Tornvig.
"Vi risikerer alt – blandt andet vores levebrød," sagde én af de andre freelancere, Jens Astrup.
Der blev klappet voldsomt af de 11 freelanceres indsats. Og pressefotografer stod efterfølgende i kø for at gå på talerstolen og understrege, at de 11 freelanceres sag er en fælles sag for pressefotografer.
"Det er det voldsomste angreb på os i de seneste 20 år," sagde freelancefotograf Henrik Saxgren.
"Det her er en prøvesag, og hvis vi ikke står fast her, så kan vi godt vinke farvel til ophavsretten. Nu skal forbundsformanden træde i karakter, og det skal de fastansatte også. Vi er en specialforening i forbundet, og vi vil have special behandling. Så forbundsformand – du skal droppe den defensive rolle, vi vil have noget offensiv handling, så gør dog noget,"sagde freelancefotografen Per Volkver.
"Det er katastrofalt det her. Det er kun begyndelsen. Hvis ledelsen vinder det her og kan få billige freelancere, så går det altså ud over de fastansatte næste gang. Det skal stoppes, så vi må finde på nogle gode ideer," mente Hans Otto. Han er tidligere formand for Pressefotografforbundet og blev i øvrigt på generalforsamlingen udnævnt som æresmedlem.
"Afstår vi det her, så ryger ophavsretten også andre steder," sagde freelancefotografen Birger Vogelius, som også er ramt af freelancekonflikten.
Én af Berlingske fastansatte fotografer, Claus Bjørn Larsen, kunne fortælle, at Berlingske er nødt til at droppe 25 fotoopgaver om ugen, fordi ingen freelancere i dag vil tage billeder for avisen.
"Jeg begræder meget, at vi ikke kan bruge freelancere. Og jeg vil bare sige, at vi absolut ikke er ligeglade med freelancernes forhold," sagde Claus Bjørn Larsen.
Generalforsamlingen vedtog en udtalelse, som understregede alvoren i pressefotografernes angreb mod Berlingskes udspil. Udtalelsen var en entydig støtte til de blacklistede fotografer og en opfordring til, at PF og Journalistforbundet skal agere, hvis der ikke snarest findes en løsning med Berlingske.
Formanden for PF hedder fortsat Lars Lindskov, og hele bestyrelsen er den samme efter generalforsamlingen. Den består af freelancepressefotograferne: Søren Skarby, Teit Hornbak, Lars Horn og Søren Schnoor fra NORDJYSKE Stiftstidende, Nicolas Lund Larsen fra Ugeavisen Sønderborg, Finn Frandsen fra Politiken og Michael Bager fra Fyns Amts Avis.

0 Kommentarer