Samme motiv vinder svensk og dansk fotopris

Præcis samme motiv af en lille pige på en strand i Haiti har vundet i den danske og svenske udgave af Årets Pressefoto.

Præcis samme motiv af en lille pige på en strand i Haiti har vundet i den danske og svenske udgave af Årets Pressefoto.

Da den svenske udgave af Årets Pressefoto løb af stablen for nylig, kunne man som dansk tilskuer opleve et lille deja-vu. I kategorien Årets Nyhedsbillede Udland fik Paul Hansen fra Dagens Nyheter førsteprisen for sit billede fra Haiti af en pige, der netop er blevet ramt af skud, mens hun var i gang med at plyndre en forretning.

Præcis samme motiv var med i Jyllands-Postens fotograf Jan Dagøs serie om Haiti, der vandt førsteprisen i Årets Nyhed Udland ved den danske udgave af Årets Pressefoto.

Se den svenske udgave af motivet her.

Se den danske udgave af motivet her. Det kan findes i fjerde række fra toppen

I år gik prisen Årets Pressebild i Sverige til Peter Wixtröm fra Aftonbladet. Han får prisen får sit billede af selvmordsbomberen, der sprængte sig selv i luften på Drottninggatan midt i Stockholm.

Du kan se alle vinderne fra det svenske Årets Pressefoto her.

4 Kommentarer

Jørn Stjerneklar
25. MARTS 2011
Re: Samme motiv vinder svensk og dansk fotopris

Hej Jette

Uden at vide alt for meget om hvordan det er at arbejde i et katastrofeområde kan jeg dog forestille mig scenariet. Kæmpe jordskælv. Alverdens fotografer og journalister vælter ind i området. Der er skyderier i gaderne, bevæbnede bander der plyndrer og døde mennesker spredt ud over hele den sammensunkne by. Kaos.

Fotograferne skal sende billeder hjem i en bankende køre. Mange af fotograferne kender hinanden fra andre krige, katastrofer, mange af dem har fixere/tolke der kender hinanden. En del af fotograferne foretrækker at være sammen med kolleger af sikkerhedshensyn. Alt det her er selvfølgelig bare strøtanker, jeg har aldrig været i Haiti.

Forestil dig et almindeligt pressemøde på Christiansborg. Fotograferne skal endnu engang have et fortællende billede af statsministeren i krise. De står ligesom på billedet fra Haiti. En flok på den ene side – motivet på den anden side. En af de fremmødte fotografer formår at lave året portræt eller pressefoto den dag på Borgen, fordi hun er lidt heldigere – eller måske endda dygtigere- end de andre der er på job den dag.

Skulle det billede så sparkes ud af hænderne på vinderen fordi der var andre fotografer tilstede?

Nathan Weber der har vendt sit kamera 90 grader har taget et fint billede. Men Jan Dagøs og Poul Hansens billeder er betydelig bedre og meget mere loyale i forhold til katastrofen. Så hvor er det lige dommerne har et etisk problem? Fordi pigen er død? Forklar dig venligst
Jette Mikkelsen
24. MARTS 2011
Re: Samme motiv vinder svensk og dansk fotopris
Mildt sagt klamt. Prisen burde sparkes ud af hænderne på både Jan Dagø og Paul Hansen og juryerne burde måske gøre sig nogle tanker om etik i stedet for følelsesporno.
Luci Smith
23. MARTS 2011
Re: Samme motiv vinder svensk og dansk fotopris
Tak, Tommy for henvisningen til Expressen. Det sætter det hele i perspektiv.