Sag om Cavling-vinders brug af skjult kamera droppet

Justitsministeriet har endeligt besluttet ikke at rejse tiltale mod Jeppe Gaardboe - journalisten, som brugte skjult kamera i DR’s Cavling-serie 'I Skattely'. DR glæder sig. »Skjult kamera kan sidestilles med voldtægt,« siger rådgiveren, der anmeldte Gaardboe  (Opdateret 10. december kl. 09.45)

Der bliver ikke rejst tiltale imod DR's journalist Jeppe Gaardboe, som med skjult kamera filmede flere skatteadvokater og rådgivere i den Cavling-vindende dokumentarserie 'I Skattely'. Det har Justitsministeriet nu endeligt besluttet. 

I serien fra sidste år undersøgte Jeppe Gaardboe og hans kolleger, hvilken rådgivning man kan få, hvis man gerne ville overføre penge til et skattely. En stor del af dokumentationen foregik med skjult kamera – og det er dét, Justitsministeriet nu har blåstemplet med beslutningen om ikke at tiltale Jeppe Gaardboe, som filmede.

Årsagen er, at brugen af skjult kamera skete i offentlighedens interesse.

»Vi er meget glade for afgørelsen. Ikke bare, fordi den afviser at tiltale Jeppe, men også fordi den slår fast, at optagelserne var berettigede, fordi det var i et ærinde, som var af væsentlig offentlig interesse,« siger dokumentarchef i DR Steen Jensen.

»Mediejura-glade«

Jeppe Gaardboes advokat, Tyge Trier, glæder sig også over beslutningen:

»Det er positivt og glædeligt, at vi nu undgår at skulle igennem en langvarig straffesag. Det er godt, at vi har fået sagen afklaret med anerkendelse af den konkrete brug af skjult kamera hos de ivrige skatterådgivere. Vi er mediejura-glade, og afgørelsen får betydning fremover,« siger Tyge Trier.

Han forklarer, at det er utraditionelt, at Justitsministeriet også tager stilling til, om der skal rejses tiltale mod en journalist. Til at starte med havde Rigsadvokaten afvist at rejse tiltale, men da en filmet havde klaget over den beslutning, skulle ministeriet også ind i sagen.

Anmelder kalder det svinsk arbejde

Det var rådgiveren Poul Juul, der blev optaget med skjult kamera af Jeppe Gaardboe, som anmeldte ham for ulovlig brug af skjult kamera. Han er meget utilfreds med Justitsministeriets afgørelse:

»Skjult kamera kan sidestilles med voldtægt. Det er meget voldsomt,« siger Poul Juul. 

»Folk er gået ned, fordi de på denne svinske måde udstilles i et journalistisk show. Jeg kalder det et show, fordi der ikke er tale om en udsendelse, der beskæftiger sig med væsentlige ting. Det er underholdning i primetime, og så går man ud og finder nogle ofre og stjæler uden betaling disse menneskers portrætter og fremstiller deres meninger klippet til ukendelighed. Det er simpelthen noget svinsk arbejde,« siger Poul Juul til Journalisten.

Tabte i pressenævnet

Steen Jensen er uenig i den udlægning:

»Skjult kamera var berettiget for at afdække Poul Juuls rådgivning. Det har vi både Rigsadvokatens og Justitsministeriets ord for,« siger Steen Jensen. 

Han henviser til én af de ting, Poul Juul sagde på skjult kamera, da Jeppe Gaardboe foregav at være en forretningsmand, der gerne ville have mest muligt ud af salget af sin virksomhed:

»Jeg vil sige det på den måde, at hvis du spørger Skat, så vil de sige, at det er ulovligt. Men hvis du ikke spørger Skat, så vil det spørgsmål aldrig blive afgjort, hvis du forstår, hvad jeg mener,« sagde Poul Juul, rådgiver hos Anglo Corporate Services.

Poul Juul understreger i en email over for Journalisten, at han er stærkt kritisk over DRs brug af netop dette citat, som han har klaget til Justitsministeriet over:

"Denne udtalelse, som DR har gjort til signatur for hele serien, har en helt anden betydning. Hvis Gaardboe lægger sit firma i udlandet, er danske Skat ude af billedet. Men derudover repræsenter udtalelsen den kendsgerning, at offentlige myndigheder tager stilling til spørgsmål, de får forelagt eller tager op af egen drift. Ikke til andet. Spørgsmålet var en test af, om journalisten havde forstået, hvad jeg fortalte ham," forklarer Poul Juul, der også kritiserer, at DR har vist den skjulte optagelse uden sløring.
"Hvilket har været til stor skade for mit image og en voldsom belastning for min familie,” fastslår han.

I afgørelsen fra Justitsministeriet står der ikke noget om, at Poul Juuls rådgivning rent faktisk er ulovlig. Rigsadvokaten siger, at man ikke tager stilling til den del, men at det heller ikke er afgørende for, om det er lovligt at bruge skjult kamera. Det afgørende er, at der er tale om spørgsmål af væsentlig offentlig interesse.

»Det var også den tilgang, vi havde undervejs i serien. Det handlede ikke nødvendigvis om, om det var ulovligt. Det kunne også handle om, at der blev udnyttet smuthuller i lovgivningen. Det afgørende var, om der blev rådgivet om at undgå skat af indtægter, som burde beskattes i Danmark ifølge lovens hensigt,« siger Steen Jensen.

I sommer fik programmet kritik i Pressenævnet. Blandt andet for brugen af skjult kamera, men det var ikke den del af serien, som handlede om Poul Juul.

Opdateret onsdag den 10. december klokken 09.45. Det er tilføjet artiklen, at Poul Juul er kritisk over for DRs måde at bruge hans citat på i forbindelse med udsendelserne.
 

 

0 Kommentarer