Sådan vil DR gennemføre Sindet-dagen

Fra klokken 09 onsdag skal alle DR-ansatte være i huset. Derefter vil de, der skal afskediges, én efter én modtage opkald eller sms. Det hele skal overstås hurtigst muligt, siger journalist-formand i DR, der sætter disse ord på stemningen: »Det er jo en virksomhed, der er fuldstændigt lammet«

Det er dagen før dagen i DR i dag. I morgen onsdag gennemfører ledelsen de afskedigelser, der sker som følge af det nye medieforlig, hvor DR skal spare 161 millioner årligt over de næste fire år.

I sit udspil til en spareplan har ledelsen lagt op til, at der skal skæres 170-200 stillinger. Og den alvorlige situation kan tydeligt mærkes i mediehuset, fortæller Anne Serlev, formand for journalistgruppen i DR:

»Der er en meget trykket stemning i huset i dag. Alle er usikre på, hvad der kommer til at ske, og folk går lidt rundt om sig selv. Det gjorde de også i går, og det kommer de i den grad også til at gøre i morgen,« siger hun.  

Besked over telefonen  

Anne Serlev fortæller, at onsdagen rent praktisk vil forløbe efter omtrent samme model som den seneste fyringsrunde i DR tilbage i 2010.

Alle DR-medarbejdere, som ikke er på ferie, orlov eller barsel, skal være i huset fra klokken ni i morgen tidlig. Fra det tidspunkt skal man også – uanset om man er i huset eller ej – være tilgængelig på sin telefonen. Det er nemlig her, de berørte medarbejdere vil få beskeden.

»Vi har givet mulighed for, at man lokalt på de enkelte redaktioner og afdelinger kan vælge, om folk skal sidde på deres plads og tage telefonen der, om de kan gå lidt væk og blive ringet op på deres mobil, eller om de kan få en sms. Men de skal være i huset,« fortæller Anne Serlev.

Herefter vil de medarbejdere, der skal sindes, blive kontaktet én efter én. At blive sindet betyder rent teknisk, at virksomheden har i sinde at fyre dig.

»Man bliver bedt om at komme til et mødelokale, hvor ens chef og tillidsrepræsentant vil være til stede. Men kan også vælge en anden bisidder end tillidsrepræsentanten, men det er rigtig godt, at der er en. For folk kan tit ikke høre, og slet ikke forstå, hvad der rent faktisk bliver sagt i sådan en situation. Man er så rystet i sin grundvold,« fortæller Anne Serlev.

Hele huset afblæst inden frokost  

Formanden for Journalistgruppen i DR forventer, at de enkelte møder mellem den berørte medarbejder og chefen vil være overstået i løbet af fem til ti minutter. Der er ikke lagt op til forhandling eller diskussion.  

»Man får et stykke papir, hvor der står noget meget overordnet om, at grundet virksomhedens situation er man nødt til at tage afsked med vedkommende. Alle får samme begrundelse – ingen fyres her, fordi de er dumme, dårlige eller fordrukne. Det er, fordi politikerne har sagt, at vi skal spare penge,« siger Anne Serlev.

Så snart alle afskedigelser er sket i en afdeling, vil der komme e-mail ud om, at afdelingen nu er ”afblæst”. Når alle afdelinger er afblæst, vil der også komme besked ud til hele huset. Anne Serlev forventer, at det vil ske inden frokost. På nogle redaktioner vil der herefter komme besked ud om, hvem der er afskediget.

»I mange år har det været sådan, at når folk bliver sindet, bliver deres navn ikke nævnt nogen steder. Det vil jeg gerne åbne mulighed for, at man gerne må sige nu. Hvis folk altså vel og mærke selv synes, det er ok. For det kan være mærkeligt, at man har set kolleger gå hen mod rummet, hvor chefen sidder, men ingen siger noget,« siger hun.

Der ER en vis offentlighed omkring det  

For Anne Serlev og hendes kolleger i gruppen af tillidsrepræsentanter har ambitionen været, at det hele skal overstås hurtigt, fortæller hun:

»Det vigtigste for os er, at det skal ske så hurtigt som overhovedet muligt. Og samtidig så præcist som overhovedet muligt. Så alle er klar over, hvad det drejer sig om,« siger Anne Serlev.

I forbindelse med Sindet-dagen i 2007 var der en del kritik af, at sindet-samtalerne var foregået i glasbure i DR Byen. Hvordan gør I det i år?

»Vi har jo ikke andet end glasbure herude, så det er en udfordring. Der er booket lokaler, hvor vi har skærmet vinduerne af, så man ikke kan se ind, men folk skal jo stadig gå hen til lokalet. Så man kan ikke undgå, at der er en vis offentlighed omkring det,« siger hun.

Kan man overhovedet gennemføre sit arbejde på sådan en dag?

»Det vil der ikke være ret mange, der kan. Men der skal nok komme noget på skærmen, for folk er jo professionelle. Men det er jo en virksomhed, der er fuldstændigt lammet, så det er nok ikke den dag, Prix Italia bliver vundet,« siger Anne Serlev med henvisning til den italienske prisuddeling.

Efter dagen i morgen har de sindede medarbejdere frem til den 28. september til at gøre indsigelser, hvis de for eksempel mener at kunne argumentere for, at de er uundværlige.