Er man et livsstilsmagasin for velhavere, er der naturligvis ingen grund til at bruge papir, tryksværte og forsendelsesomkostninger på at komme ud til fattige læsere. Men med hjælp fra et avanceret segmenteringsværktøj er det i dag muligt at udvælge præcis hvilke veje, man vil løsomdeles på, og hvilke veje, postbuddet godt kan slå en bue uden om.
På den måde kan det nye husstandsomdelte gratismagasin Status, der udkommer i Gentofte, Lyngby-Tårbæk, Rudersdal og Rungsted, kringle sig uden om de lavløns-lommer, der trods alt findes selv i de rige nordkøbenhavnske kommuner.
Ved hjælp af computerprogrammet Conzoom har Post Danmark hjulpet Status til at udvælge de veje, hvor beboerne – mindst en i husstanden – tjener mindst 700.000 kroner. Det gør, at Status’ oplag på små 22.000 eksemplarer bliver lagt i postkasser, hvor husstandsindkomsten i gennemsnit er 1.338.000 kroner.
»Det gør, at vi kan koncentrere os om de områder, hvor der er den største koncentration af de folk, vi gerne vil ramme. Og med det her værktøj kan vi ramme en interessant målgruppe i stedet for at skyde med spredehagl,« siger Henrik Biune fra Status.
Biune fortæller videre, at 2920 Charlottenlund er det postdistrikt, hvor der bliver lagt flast Status i postkasserne – 2557. En anelse flere end 2900 Hellerup, hvor 2417 husstande får magasinet.
Danmark delt op i 500.000 enheder
Segmenteringsværktøjet Conzoom er udviklet af firmaet Geomatic. Her fortæller chefkonsulent og partner Lars Groth, at programmets evne til at udpege de rige husstande først og fremmest bygger på oplysninger fra Danmarks Statistik.
»Danmarks Statistik har adgang til alle offentlige registre. Så de ved alt om dig – lige fra, hvad du har betalt i skat, til hvornår du sidst var ved lægen,« fortæller Groth.
Ifølge loven må Danmarks Statistik ikke overlevere data på personniveau. Men de må detaljere oplysningerne ned til klynger på fem husstande. Det vil sige, at Geomatic ikke må få at vide, hvad husstandsindkomsten er på Adolphsvej nr. 72. Men de kan få at vide, hvad gennemsnitsindkomsten på Adolphsvej 70-78 er.
På den måde har Geomatic – og Conzoom – delt Danmark op i omkring 500.000 klynger af husstande, som hver især kan beskrives med en hel del oplysninger om økonomi, alder, uddannelse, boligtyper og så videre.
Men her stopper det ikke. Geomatic supplerer nemlig data fra Danmarks Statistik med oplysninger fra Gallup Index Danmark, som kan fortælle om folks livsstil, forbrugsvaner og lignende.
Med alle disse informationer har Geomatic defineret 30 forskellige typer af familier/husstande – Conzoom-typer, kalder de dem – som igen er samlet i 8 grupper.
For eksempel er der ’kultunauterne’.
»De har nogle ting til fælles omkring alder, uddannelsesniveau, bopæl. Men så kan vi yderligere se, at denne gruppe har stor interesse for at gå i teateret eller på museeum – derfor navnet kultunaut,« fortæller Lars Groth, der altså med Conzoom er i stand til at udpege Kultunaut-klyngerne i Danmark.
Rige spiser meget salat
Vender vi tilbage til magasinet Status, så har de valgt at satse på overgruppen ’Velhaverne’. Velhaverne består ifølge Lars Groth af 3 Conzoom-typer: ’Formue og formåen, ’Kosmopolit’ og ’På karrierestigen’.
»’Formue og formåen’ er de rigeste. Kosmopolitter er næsten lige så rige, men ikke helt. ’På karrierestigen’ er karakteriseret ved, at de er lidt yngre, men de har ikke fået opbygge samme formue som de andre, selvom de stadig er rige,« fortæller Lars Groth.
Conzoom kan angiveligt fortælle mange små, sjove detaljer om de forskellige typer. For eksempel spiser 78 procent i ’Formue og formåen’ salat hver dag. I gruppen ’På karrierestigen’ kan de godt lide at bage selv, men de syer ikke så gerne lapper på bukserne.
På den måde kan programmet bruges til at målrette reklame til de typer personer, der kunne tænkes at gide købe ens produkt.
»Du skal jo have et vist rådighedsbeløb for at købe en ny Mercedes. Og er du et byggemarked er det ikke interessant med folk, der bor i lejligheder.«
Klyngerne på 5 husstande, som Danmarks Statistik må nedbryde deres data til, gælder for øvrigt også i etageejendomme, hvor en opgang med ti lejligheder altså bliver til to klynger. Men Geomatic deler dem ikke i højre og venstre, som man skulle tro.
»Der er en tendens til, at der bor flere ældre nederst og yngre øverst. Derfor kan det betale sig at skære opgangen over vandret i stedet for lodret. Så det gør vi,« siger Lars Groth.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Da bladet Status absolut ikke har relevans for mig ( det er ganske enkelt ulækkert), vil jeg gerne frabede mig at modtage det, men hvordan?
Jeg kan ikke finde nogen oplysninger om, hvem der udgiver det.
Man får ikke status i mine øjne ved at købe smarte og eksklusive modevarer, men ved at være et ordentligt menneske.