Sådan udgiver du din første bog

Pernille Nørregaard har skrevet en bog om at skrive bøger og var med til fagbøgernes nytårskur i aftes. Det var Journalisten.dk også, og her giver Nørregaard gode råd til dig, der drømmer om at skrive en bog og få et forlag til at udgive den.

Pernille Nørregaard har skrevet en bog om at skrive bøger og var med til fagbøgernes nytårskur i aftes. Det var Journalisten.dk også, og her giver Nørregaard gode råd til dig, der drømmer om at skrive en bog og få et forlag til at udgive den.

Liv, død og nød. Sex, sygdom og strikning. Politik, poesi og plastikkirurgi.

Der var næsten et emne til hver af de 30 personer, der i aftes var samlet i Forfatterforeningens lokaler i København. Her havde foreningen sammen med Dansk Journalistforbund arrangeret en 'fagbøgernes nytårskur'. Alle de tilstedeværende havde skrevet en fagbog i det forløbne år, og i dette fagfolkenes paradis fik de lov én efter én at rejse sig og fortælle om værket. I cirka 4 minutter hver.

Nogle lagde vægt på indholdet, andre på processen, andre på forlaget og endnu andre på pengene.

En af medarrangørerne er Pernille Nørregaard. Hun er aktiv i DJ's Freelancegruppe og selvstændig i Bogskriveriet. Derudover har hun skrevet 'Få din bog ud!' – om at skrive bøger. Journalisten.dk har bedt Pernille Nørregaard give gode råd til de læsere, der måtte have et værk i maven, som de gerne vil have nedfældet og udgivet.

»Det allerførste, man skal gøre er at sikre sig, at man skriver om noget, man virkelig brænder for. Det lyder banalt, men det er virkelig vigtigt. Man bruger utrolig meget tid på at skrive en bog, og hvis du skal bruge 1-2 år på det, så skal det virkelig interessere dig,« siger Pernille Nørregaard.

Hun fortsætter:

»Så skal man begynde at finde et forlag. Det skal ske meget tidligere, end mange tror, man skal ikke skrive det meste af bogen, inden man kontakter forlagene. De skal med på idestadiet, når man har en skarp synopsis. Forlagene vil gerne sparre med forfatterne, de kender markedet og ved, hvad der sælger. Nogle gange kan de twiste en ide en lille smule, så det bliver en bestseller,« fortæller Pernille Nørregaard.

Hvordan ved man, om man skal kontakte et af de små forlag eller et kæmpestort?

»Det kommer meget an på, hvilket projekt, man har. De store forlag er gennemprofessionelle og ved, hvordan man får en bog ud i verden. Men nogle gange kan man drukne i mængden. Især de store forlag har været ramt af nedskæringer de seneste år, så redaktørerne skal lave flere bøger på et år, end de har skullet før. De små forlag giver tit mere opmærksomhed til dit bogprojekt.«

Hvad er så ulempen ved de små?

»De står ikke lige så stærkt i forhold til at få bøgerne ud i boghandlerne. Men igen kommer det an på projektet. Hvis du har skrevet en nichebog, så kan de små forlag tit være bedst. Hvis du eksempelvis har skrevet en fagbog om journalistik, så kan du ofte selv lave et større salgsarbejde i dit netværk og via kurser og foredrag, end de store forlag kan.«

Okay, så er næste skridt vel bare at skrive bogen?

»Ja, og det er her, det går galt for de fleste. Mange har simpelthen undervurderet, hvor stort et projekt, det er. De fleste tænker, at når først de har forlaget, så skal de "bare" skrive. Men især for journalister, der er vant til at skrive kortere i artikler, viser det sig tit, at det er svært at holde styr på alt stoffet og få et flow, der gør bogen læseværdig. Jeg giver tit det råd, at hvis du skal i mål med dit projekt, så skal du arbejde på bogen hver dag. Så er den hele tiden til stede i din bevidsthed.«

Pernille Nørregaard understreger også, at det er vigtigt at få nogen – ud over forlaget – til at læse bogen igennem, når den er ved at være færdig. Helst nogen fra målgruppen, som kan pege på, hvad der ikke fungerer, og om man er sprunget nogle mellemregninger over i fortællingen.

Når bogen er udgivet, hvad gør man så for at få den til at sælge?

»Det er vigtigt at vide, at forlaget ikke gør særlig meget. Hvis du skal have en salgssucces ud af din bog, skal du selv arbejde for det. Forlaget vil typisk lave en pressemeddelelse, sende anmeldereksemplarer ud og nogle gange sætte lidt tid af til pressearbejde. Men det er vigtigt selv at være aktiv. Her er de sociale medier fantastiske, fordi du der allerede, imens du arbejder på bogen, kan opbygge en læserskare. De kan blive købere, men de kan også blive ambassadører i deres netværk,« siger Pernille Nørregaard.

»Den indsats er især vigtigt, hvis du har et meget snævert emne. Til fagbogens nytårskur var der en, der havde skrevet om flåden ved Grønland. En anden havde skrevet om et bestemt motorcykel-mærke. Her virker det ikke med annoncekampagner, her skal du hellere hurtigt i kontakt med målgruppen. I de nørdede universer spreder rygtet sig til gengæld hurtigt, hvis din bog altså er god,« siger hun.

4 Kommentarer

Magnus T.J.Johansen
17. JULI 2017
Jeg er kommet så langt som
Jeg er kommet så langt som til et A4 lille Hæfte med private erindringer bio om mig selv og familien og desuden lidt krydret med slægt relationer både her på Færøerne , Danmark og Europa Øst og Vest , USA og Midtøsten , men hvad betrakter man for en mindre bog , hvor mange sider plejer det og være for eksempel en tradionel bog. Er der muligheder og få hjælp og financiere bogen eventuelt fra fonder etc. ?
Rikke Hansen
11. JUNI 2014
Ja det var jo ikke ligefrem
Ja det var jo ikke ligefrem en artikel man læste, og sagde nåhh sådan gør man.
Lidt ligesom at se TV2 nyhederne, med deres dårlig journalistik !!
Hanne Sloth
9. FEBRUAR 2012
Re: Sådan udgiver du din første bog

@Claus Handberg:

Jeg overvejer at udgive en bog på eget forlag og efterlyser nogle tip til, hvordan jeg kommer i gang. Kan du hjælpe? 

Claus Handberg
26. JANUAR 2012
Re: Sådan udgiver du din første bog

Interessant artikel - men lige så interessant bliver det at følge den skov af forfattere (inkl. mig selv) der arbejder på at selv-udgive bøger via de nye digitale on- og off-line muligheder.

For Jeg tror at der i fremtiden bliver tale om 3 kategorier af forlag - de store - de små - eget forlag, specielt når emnerne i bøgerne blive fagspecifikke niche produktioner.

//Claus Handberg

www.claushandberg.dk