Sådan styrede DR debat med 40.000 kommentarer

»Jeg er overrasket over, hvor mange positive kommentarer der trods alt kom,« siger DR's moderator, der skulle styre debat med mere end 40.000 Facebook-indlæg til kontroversielt videoklip. Læs her, hvordan han gjorde

»Lige nu har jeg ble på, og det har jeg haft, siden jeg kom hjem fra arbejde.« Sådan lyder det i et tv-klip fra voksenbabyen Nikolaj, en voksen mand, der bruger sut og går med ble, når han har fri.

På under et døgn har Facebook-opslaget fra DR3 fået mere end 40.000 kommentarer. Det er blevet delt næsten 10.000 gange og liket mere end 4.700 gange.

Dermed har opslaget fået flere Facebook-kommentarer end selv nogle af de mest debatterede DR-historier om asylansøgere.

Tolerance er en svær størrelse – specielt på internettet – og de færreste tør at stå frem med deres lyster, som Nikolaj…

Posted by DR3 on Wednesday, 27 January 2016

Det var redaktør i DR Ung Lasse Froms opgave at moderere debatten. Han er ikke overrasket over, at der kom mange kommentarer – emnet er jo kontroversielt.

»Men jeg er overrasket over, hvor mange positive kommentarer der trods alt kom – og hvor meget opbakning der faktisk var til voksenbabyen Nikolaj. Det var ikke bare mudderkastning,« siger Lasse From.

Fra forargelse til respekt

Han fortæller, at mange brugere i kommentarfeltet fandt det ubegribeligt, at en voksen mand opfører sig som et spædbarn. Andre var forargede. Nogle fandt det ok, som for eksempel Michael Kristen Kristensen, der skrev:

”Respekt for, at han står offentlig frem og står ved den, han er. Jeg forstår det ikke, men respekten er der.”

Og så var der nogle få, der forbandt voksenbaby-fænomenet med pædofili.

»Der var jeg inde og forsvare ham. Det skylder vi ham, når han vælger at stå frem,« siger Lasse From.

Bland dig tidligt

Lasse From fortæller, at han har fulgt en bestemt skabelon, når der er en ophedet diskussion. Det handler om at appellere til en god tone og fremhæve de bedste indlæg i debatten ved, at DR liker og kommenterer dem. Det giver nemlig indlæggene en mere fremtrædende placering i debatten.

»Man kan ikke nå at læse 40.000 kommentarer. Men det hjælper at være hurtigt ude og reagere på de første kommentarer, så man får lagt den rigtige linje. Hvis du ikke statuerer et eksempel i starten, stikker det ofte af,« siger Lasse From.

Han skrev de første kommentarer efter cirka en halv time.

»Når jeg skrev til dem, viste jeg anerkendelse for deres bidrag og forsøgte at slutte af med et spørgsmål til dem, så det ikke blev for belærende,« forklarer han.

Skjulte upassende kommentarer

De få kommentarer, der gik over stregen, skjulte han, så det kun var facebookbrugeren og hans venner, der kunne se dem.

»Jeg synes, det lykkedes nogenlunde at holde debatten på sporet. Faktisk er jeg positivt overrasket over, hvor mange konstruktive og velovervejede indlæg der har været.«

Senere på dagen fulgte Lasse From op med en generel kommentar om, at han som moderator ikke kunne svare på alle indlæg. Hans opfordring lød:

”DR3 ønsker helt overordnet at vise virkeligheden, som den er, og stille spørgsmålstegn ved, hvorfor vi gør, som vi gør. Det kan jo så lyde meget fint og abstrakt, men i det her tilfælde opstår nogle meget interessante diskussioner i dét felt.” 

"Tak for dit indlæg"

Og så fremhævede han et indlæg, som rettede kritik af DR3.

“Jeg syntes, en grænse overskrides, hvis "normalen" her skulle blive at udbasunere sexliv, fetichs, kinks, osv,” lød det i kommentaren.

Her svarede Lasse From blandt andet "tak for dit indspark".

Også i løbet af aftenen fulgte han med i, hvad folk skrev.

»Jeg tror, min kæreste syntes, at jeg var meget optaget af min computer i nogle timer, men det var mest, fordi jeg var interesseret i at se, hvad folk sagde i debatten, og hvem der delte.«

Tæller man delinger med, har mere end 117.000 Facebook-brugere kommenteret videoen på andre facebooksider end DR3’s side.

1 Kommentar

Lotte la Cour
29. JANUAR 2016
Min erfaring er at der findes
Min erfaring er at der findes mange flere der ude som kan identifisere sig med Nikolaj - de fleste holder det for sig selv - og det skal de ha lov til.