Sådan øger du din sikkerhed på nettet

Skift til Startpage.com, krypter dine sms’er og prøv en sølvpapirs-app, hvor Facebook indsamler færre af dine digitale fodspor. Se, hvordan Journalistens Jakob Albrecht har forbedret sin netsikkerhed med 15 procent  

Først en disclaimer: Hvis du tilhører den lille elite, der allerede sender krypterede sms’er, browser anonymt med Tor og bruger PGP-kode, skal du ikke læse videre her. Men tilhører du ligesom mig det store flertal af halvdovne journalister og kommunikationsfolk, der stort set intet har gjort for at beskytte sig mod overvågning, fordi det bare er for kedeligt – ja, så har jeg et par tip til dig her.

Jeg har nemlig prøvet at tage det første spæde skridt for at forbedre sikkerheden på min mobil og pc.

Tirsdag fortalte radiovært på Radio24syvs ’Aflyttet’ Anders Kjærulff, at journalister risikerer at blive overvåget, når de er i kontakt med personer, som er i politiets eller efterretningstjenesternes søgelys. Overvågning af en potentiel syrienkriger, rocker eller yderligtgående imam omfatter nemlig også de mennesker, den overvågede person kommunikerer med på mail, telefon eller sms.

En kedsommelig opgave

Journalister fra Jyllands-Posten har tidligere fortalt Journalisten, at de var sikre på, at de blev overvåget af PET eller CIA, da de lavede historierne om eks-agenten Morten Storm.

I går sagde en af Danmarks digitale pionerer Kim Elmose, at den største trussel mod journalister på nettet er det digital spor, vi frivilligt efterlader på sociale medier. Det er lige til at samle op og blive fordrejet, hvis det falder i forkerte hænder.

Men hvordan kommer man i gang med den kedsommelige opgave at øge sin sikkerhed, så man passer lidt bedre på sine digitale fodspor?

Jeg har på tre dage gjort forsøget. Konklusion: Det kræver ikke nogen som helst it-snilde, og det kan gøres, uden at man mister bekvemmelighed.

Hvorfor stort er problemet?

På anbefaling fra radiovært på Radio24syvs ’Aflyttet’ Anders Kjærulff øgede jeg min sikkerhed på fire punkter. Vi er ikke ude i noget revolutionerende, men små forbedringer, som ifølge Kim Elmose har løftet min sikkerhed med 10-15 procent. Og det er jo bedre end nul.

Det første, jeg gjorde, var at få et overblik over problemets omfang.

Jeg downloadede den gratis privacy app Snoopwall på min android mobiltelefon. Det tog tre minutter. (Der findes tilsvarende apps til iPhone)
Snoopwall afslørede, at min telefon ved utroligt meget om mig:

Facebook sender for eksempel oplysningerne om mig til Holland. Jeg kan slukke for Facebook på mobilen, står der. Men ikke fjerne den. Det gælder for alle de forinstallerede programmer, ser det ud til.

39 apps kan se, hvor jeg er 

I alt har 39 apps på min mobil adgang til, hvor jeg befinder mig i verden med temmelig stor præcision. (Det gælder fx Endomondo, Google Chrome, Facebook og Google Maps).

116 apps har adgang til filer på mobilen: Fx Forældreintra, billedbehandlingsprogrammet Snapseed og alle Googles tjenester.

22 apps har tilladelse til at optage. Kameraet (naturligvis), men også Facebook, Youtube og Twitter.

[[nid:33237]]

Her er, hvad jeg lærte:

Firefox

Firefox har gennem længere tid været en darling blandt journalister, der ønsker lidt mere privacy. Og det kan man godt forstå. Det er meget nemt at skifte til Firefox, og jeg savner (endnu) ikke noget fra Chrome eller Internet Explorer

Tid: Det tager 5-10 minutter at downloade Firefox og gøre den til standardbrowser. Derudover er der forskellige plugins til at forbedre sikkerheden yderligere. Det tidskrævende ligger i at gøre det både på mobil, den bærbare, iPad’en osv.

Firefox får min anbefaling.

Tinfoil for Facebook

Tinfoil betyder sølvpapir, og Tinfoil for Facebook henvender sig til de smånervøse brugere af sociale medier, sådan nogle som mig. Med Tinfoil høster Facebook halvt så mange oplysninger om dig som Facebooks standard-app.

Det tager fem minutter at downloade den gratis app. Der er ingen besværligheder eller ringere brugeroplevelse.

Tinfoil for Facebook får min anbefaling.

Textsecure

Med Textsecure kan du sende krypterede sms’er. Det er jo næsten lidt agent-agtigt, ikk? Og faktisk er det helt uproblematisk at skifte til Textsecure. Selv jeg kan finde ud af det. Du kan se alle dine gamle sms’er, brugerfladen er lækker, og du kan fortsat sende emoji’er (hvis du er til det).
Ulempen ved Textsecure er, at beskeden kun er krypteret, hvis modtageren også har Textsecure. Og app’en findes kun til Android. Du vil med andre ord aldrig kunne sende en hemmelig besked til en iPhone-bruger. Der findes imidlertid en anden og bedre app, som Kim Elmose anbefaler. Den hedder Signal og virker både til android og iPhone.

Så Textsecure har ikke øget min sikkerhed. Jeg har nemlig ikke fundet nogen at sms’e med. Men jeg er klar til at sende eller modtage krypterede sms’er – hvis jeg har en Textsecure-bruger i den anden ende.

Textsecure får min anbefaling, men jeg burde nok have valgt Signal.

Duckduckgo

Der findes især to søgemaskiner, som gemmer færre oplysninger om brugerne end Google, Yahoo og Bing.

Den ene er DuckDuckGo.com. Dens søgeresultater er imidlertid en katastrofe.

Se selv:

Jeg skriver for eksempel ”Presse McDonalds” i Google og McDonalds’ danske pressekontakt ligger nummer 1. På Duckduckgo er første link til McD i Østrig, efterfulgt af en McDonalds-side i Augsburg i Tyskland og nyheder på tysk, fransk og engelsk. Fordelen ved Duckduckgo er, at den intet ved om de personer, der søger, men ulempen ved det er ganske enkelt for stor, fordi søgesvarene bliver alt for tilfældige. Du kan prøve at søge på sig selv på Duckduckgo og sammenligne med Google.

Duckduckgo er dumpet.

Startpage.com

Det går betydeligt bedre med søgemaskinen Startpage.com. Den bruger Google til at søge, bare mere anonymt. ”Når du søger med Startpage, fjerner vi alle oplysninger, der kan identificere dig, fra forespørgslen, og sender den selv anonymt til Google. Vi får resultaterne og sender dem til dig med fuld beskyttelse af personlige oplysninger,” skriver de.

Startpage er med andre ord lige så god som Google, bare uden den registrering, Google foretager.

Startpage er blevet min nye åbningsside. Tid: Det tager to-tre minutter at importere bookmarks og gøre Startpage til standardsøgemaskine osv. Eneste minus er, at man ikke kan søge på geografiske kort på Startpage.

Startpage får min anbefaling.

7 Kommentarer

jan August Hillers
13. MARTS 2015
Anders Kjærulf, om Mac:
Anders Kjærulf, om Mac: hvorfor anbefaler du Firefox i stedet for Safari. Og hvorfor Sophos i stedet for Avast. Avast har flere funktioner.
Lars Michael Sørensen
13. MARTS 2015
Det ville være en virkelig
Det ville være en virkelig god service at forsyne artiklen med nogle links. Siger det bare.
Kim Elmose
6. MARTS 2015
Og til nemme og sikre mails:
Og til nemme og sikre mails: start m Http://protonmail.ch eller Http://tutanota.de . Krypterede mailbokse hvor krypterede mails sendes m et engangspassword Per mail. Ikke noget roden rundt m PGP o.lign.
anders kjærulff
5. MARTS 2015
Mac råd: Brug firefox(igen)
Mac råd: Brug firefox(igen) og installer Sophos-antivirus(gratis). Installer TOR-webbrowser og brug den og vpn, hvis du ikke vil spores.
Jørgen Kjær Mortensen
5. MARTS 2015
Ha:jeg er fra1944 og er
Ha:jeg er fra1944 og er opvokset i 50, 60, og 70erne og har altid troede at faren kom fra det ydre rum! Så der var mange fra min årgang gik rundt med en sølvpapirs hat for at beskytte sig for strålerne fra rummet som gik videre til alien som havde interveneret de offentlige myndigheder og taget kontrol over vores tanker, men det ser ud til at de har taget røven på os der bruger Mac og ikke bekymre os om at bruge beskyttelse!

Flere