Sådan linker du på nettet

Netsprog.dk har lavet en udførlig guide til, hvordan du bedst linker i artikler på nettet. Præcision og forklaring er nøgleordene. Læs alle rådene her.

Netsprog.dk har lavet en udførlig guide til, hvordan du bedst linker i artikler på nettet. Præcision og forklaring er nøgleordene. Læs alle rådene her.

Dette link er helt forkert. For det første har jeg ikke forklaret dig, læseren, hvor det fører hen. For det andet matcher beskrivelsen overhovedet ikke overskriften på den side, du bliver sendt ind på. For det tredje er linkets indhold på ingen måde relevant for Journalisten.dk's målgruppe.

For at undgå denne slags fejl i webartikler har kursuscenteret Copenux, der blandt andet underviser i webkommunikation, sat en liste sammen med gode råd til, hvordan man bedst linker på nettet. Listen fokuserer på først og fremmest på, at man skal tænke over brugervenlighed når man linker.

Copenux har udgivet seks guidelines om links:

  • Formulér links klart og præcist – Links er noget af det første, en bruger får øje på i en tekst. Derfor er det vigtigt at beskrivelsen af linket skal være forståelig i sig selv.
  • Lad linktekst og overskrift matche hinanden – Det er vigtigt at selve linket har de samme nøgleord, som brugerne ser, når de åbner den hjemmeside, de bliver sendt over på.
  • Placér links relevante steder – Links skal rette sig til brugernes behov. Forklarer linket et ord eller et begreb, skal det placeres løbende i teksten. Er linket derimod noget, der leder brugerne videre i historien, skal de placeres til sidst.
  • Skeln mellem linktyper – gør det tydeligt, hvis linket ikke er til en hjemmeside, men til et dokument eller noget tredje.
  • Undgå, at links åbner i et nyt vindue – Nogle brugere kan blive forvirrede. Der er det nemmere at lade artiklen åbne i samme vindue, så brugerne kan navigere med tilbage-knappen.
  • Lad dokumenter åbne i et nyt vindue – Dokumenter derimod skal åbnes på et vindue for sig selv. Dermed kan brugerne lukke dokumentet uden at lukke browseren.

Listen over gode råd til at skrive til nettet er nu oppe på 19 punkter. Du kan læse hele listen på Netsprog.dk her. Linket åbner i et nyt vindue, selvom råd nummer fem på det kraftigste fraråder det.

4 Kommentarer

Mads Olrik Berthelsen
9. NOVEMBER 2011
Re: Sådan linker du på nettet

Ja, når man skriver en artikel om at linke rigtigt, ender det selvfølgelig med, at man linker forkert. Det sidste link til Netsprog.dk skulle nu være i orden. Her på Journalisten.dk har vi valgt at åbne links i nye vinduer, blandt andet af den grund, Gert K. Nielsen skriver om.

Vh Mads, Journalisten

Gert K Nielsen
9. NOVEMBER 2011
Re: Sådan linker du på nettet

Som journalisten selv er inde på ved selv at overtræde råd nummer fem, er der stærkt delte meninger om at lade et link åbne i et nyt eller i det samme vindue. Når netsprog argumenterer med citater fra 2004 og 1999 (!), bliver jeg ikke overbevist til at ændre praksis.

Selvfølgelig skal links åbne i et nyt vindue / tab. Man navigerer også hurtigere ved at lukke browser-vinduet med noget uinteressant end ved at loade en side igen med back-knappen. Back-knappen var måske smartere, da hjemmesiderne ikke var dynamiske.

vh /gert 

Martin Thimes
9. NOVEMBER 2011
Re: Sådan linker du på nettet
Smukt, at det sidste link så også er helt forkert. Ikke blot fordi det åbner i et nyt vindue, men også fordi den linkede teksstreng ikke beskriver noget som helst.
Michael Kjærgård
9. NOVEMBER 2011
Råd nr. 20
Hvis man skriver at der er et link, skal man sørge for at det også er der