Sådan kommer du i Cavling-komiteen

Alle kan komme i betragtning, men man skal indstille både en mand og en kvinde. DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregaard forklarer, hvordan Cavling-komiteen bliver sammensat.

Alle kan komme i betragtning, men man skal indstille både en mand og en kvinde. DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregaard forklarer, hvordan Cavling-komiteen bliver sammensat.

Det skabte debat, gjorde det.

Næppe var navnene på de nominerede til årets Cavling-pris sluppet ud på nettet, før kritiske tunger angreb komiteen. Mads Brügger, Miki Mistrati og Troels Mylenberg var alle rystede over, at Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen ikke var nomineret for sine artikler om hjerneforskeren Milena Penkowa. Det skrev Journalisten.dk i fredags.

I debatten, der fulgte artiklen, var der flere, der stillede spørgsmål til, hvordan Cavling-komiteen egentlig bliver sammensat. Journalisten.dk har derfor bedt formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher-Bjerregaard forklare:

Cavling-komiteen består af fem medlemmer, hvor en af dem er formand – i øjeblikket er det freelancejournalisten Kurt Strand. Udover ham består udvalget af Abelone Glahn (First Link Kommunikation), Marianne Nielsen fra Ekstra Bladet, Kirsten Pilgaard fra NORDJYSKE Medier og Torben Møller fra DR Midt & Vest.

Komiteen bliver valgt for tre år ad gangen. Det er anden gang, at den nuværende komité skal udvælge en vinder. De samme folk skal altså udvælge de nominerede og vinderen for 2012, hvorefter der bliver valgt en ny komité i 2013.

Det er hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund, der stemmer om, hvem der skal sidde i Cavling-komiteen, men alle DJ-medlemmer kan sende en motiveret indstilling. Eneste forhindring er, at man ikke kan indstille sig selv. Der er dog den lille hage, at man skal indstille lige mange personer af hvert køn. Man skal altså indstille en mand, for hver gang man indstiller en kvinde og omvendt.

Det er meget normalt, forklarer Mogens Blicher-Bjerregaard.

»Det er samme procedure, når vi for eksempel skal indstille medlemmer til Pressenævnet. Ved langt de fleste offentlige nævn, skal man indstille mænd og kvinder ligeligt,« siger Blicher-Bjerregaard til Journalisten.dk.

Da hovedbestyrelsen sidste gang skulle finde en ny Cavling-komite, lå der ti navne på bordet – fem kvinder og fem mænd.
Når alle indstillinger er modtaget, er det tid til at stemme. Og også her er der kønskvoter. De to kvinder og de to mænd, der får flest stemmer i hovedbestyrelsen, kommer ind i komiteen. Den sidste plads bliver taget af den, der udover de fire har fået flest stemmer. Hovedbestyrelsen skal forsøge at forhindre, at to personer fra samme arbejdsplads kommer med i komiteen.

Den nyvalgte Cavling-komité finder selv ud af, hvem der skal være formand og virker herefter helt autonomt.

0 Kommentarer