Sådan har DR og Radio24syvs medarbejdere det før medieforliget

Hvis det nuværende udspil til medieforligets økonomiske ramme bliver til virkelighed, er det Radio24syv og DR, der for alvor mærker sparekniven. Men ventetiden mod en aftale opleves noget forskelligt på de to arbejdspladser  

Samme spørgsmål. To vidt forskellige svar hos DR og Radio24syv, to vigtige brikker i de medieforhandlinger, der de seneste dage er blevet intensiveret

Hvordan er stemningen blandt kollegerne?

DR’s fællestillidsrepræsentant, Henrik Friis Vilmar: ”Det er en rædselsfuld tid at være i som medarbejder.”

Og tillidsrepræsentant hos Radio24syv Emma Oehlenschläger: ”Det er ikke noget, der mærkes på redaktionen. Vi har alle sammen lige været til møde, som vi altid er, og der er ikke blevet sagt noget som helst om det.”

En svær ventetid

Den økonomiske ramme for medieforliget lægger op til, at der skal spares 20 procent på DR's budget, og at Radio24syv skal skæres med en tredjedel, begge over de næste fem år.

Hos DR lægger Henrik Vilmar ikke skjul på, at stemningen på arbejdspladsen bærer præg af den sandsynlige besparelse.

”Rigtig mange af os ved, at vi risikerer at miste vores arbejde. Det er jo ikke kun 20 procent af medarbejderne, der mister deres arbejde. Det er måske en tredjedel. For alle de faste udgifter kan man jo ikke skære væk,” siger han.

Derfor håber han, at politikerne snart når til enighed om et medieforlig.

”Vi ved jo, at DR bliver beskåret, så det er frustrerende, at vi ikke kan komme i gang med den proces.”

Tillidsrepræsentanten nævner selv, at kulturministeren har sagt, der er flertal for at skære DR med 20 procent. Alligevel prøver han at opretholde et lille håb om en mindre sparekniv.

”Jeg prøver altid at bevare håbet, så længe der er et håb at bevare. Men det ser da svært ud,” siger han.

En anden, der også ser nervøst frem mod medieforliget, er tv-producen Thomas Heurlin. Du kan læse om ham her.

Ikke en fremtid ”skrevet i sten”

Hos Radio24syv fortæller tillidsrepræsentant Emma Oehlenschläger, at radioen altid har været indstillet på, at fremtiden ikke er ”skrevet i sten”.

”Vi ville da ønske, at vi fik at vide, at det er fantastisk, vi kan lave så meget radio for så forholdsvist få penge, og at vi bare skal fortsætte i samme ramme i al evighed. Men det er jo ikke den aftale, der er med radioen, så sådan er det,” siger hun.

Derfor bærer stemningen heller ikke særligt præg af de seneste dages politiske udmeldinger i medieforhandlingerne.

”Det hele er udspil, og sådan foregår forhandlinger. Men de foregår ikke her på radioen, og jeg oplever ikke, at det er noget, journalisterne fokuserer på,” siger hun.

”Først kommer der et forslag om, at vi skal til Jylland, og så skal vi gå og kommentere en masse på det. Og så bliver der sagt, at vi skal skære en tredjedel. Så skal vi gå og kommentere en masse på det. Det kan selvfølgelig blive meget reelt, og hvis vi får beskeden om at skulle skære en tredjedel, må vi forholde os til det. Men i selve forhandlingsfasen er det bedste, vi kan gøre, at lave så god journalistik som muligt,” siger tillidsrepræsentanten. 

Og det gør de så. Koncentrerer sig om at lave god journalistik. Og hvis tillidsrepræsentanten gik ud på redaktionen og lavede en rundspørge:

”Så tror jeg faktisk ikke, folk ville være helt skarpe på, hvor medieforhandlingerne står lige nu.”

0 Kommentarer