Sådan forsøger Djøf at kapre DJ-medlemmer

»Jeg var helt paf,« fortæller Gert Ellegaard, som Djøf har forsøgt at lokke til et forbundsskifte på grund af hans medlemskab i Dansk Kommunikationsforening

For en uge siden fik en del af DJ’s medlemmer en mail med en god og en dårlig nyhed.

Først den dårlige: Dansk Kommunikationsforening (DKF) var gået konkurs. Så den gode: Et godt tilbud på gratis medlemskab af juristernes og økonomernes fagforbund, Djøf, frem til årsskiftet – med alt hvad det indebærer af ydelser inden for karriererådgivning, lønstatistik, faglige arrangementer mv.

»I et splitsekund tænkte jeg: Hmm … gad vide om det i virkeligheden ville være bedre for mig at være medlem af Djøf? Når nogen tilbyder dig noget, som er gratis, så er det nok en naturlig reaktion, at man lige overvejer, om det er værd at prøve.«

Sådan fortæller Gert Ellegaard, der er ansat som journalist ved Region Sjælland. Han er medlem af DJ og desuden tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, men da han også er – eller var – medlem af DKF, står han i det medlemskartotek, som Djøf købte af konkursboet for at målrette en hvervekampagne, der skal skaffe nye medlemmer fra kommunikationsbranchen.

Fulgte med kolleger

Konkursen kom fuldstændigt bag på ham, og det samme gjorde henvendelsen fra Djøf.

»Jeg synes, det er underligt, at man ikke først havde fået en besked fra kommunikationsforeningen. Og så var jeg helt paf over, at Djøf bare havde købt hele skidtet og bruger det til at gå på strandhugst i andre forbund. Det synes jeg er meget aggressivt og egentlig også frækt.«

DKF var ikke en fagforening med faglig rådgivning, forhandlingskompetencer osv. Formålet var at skabe et fagligt netværk blandt folk, der arbejdede med kommunikation, og foreningen bestod mest i kraft af dens netværksmøder og faglige arrangementer. Det var også det, der i sin tid fik Gert Ellegaard til at melde sig ind.

»Jeg har flere kolleger, der er organiseret i andre forbund, der også var medlemmer af DKF. Så det var lidt for at følge trop med dem. Og så tænkte jeg, at man som klassisk journalist, der kommer til at arbejde med kommunikation, måske mangler noget teoretisk ballast. Men jeg må indrømme, at jeg stort set ikke har brugt mit medlemskab de sidste fem-seks år,« siger Gert Ellegaard, der har fået sit medlemskab betalt af arbejdspladsen.

Netværk er lokkemad

I mailen fra Djøf appellerer man netop til den faglige netværksfølelse, som de nu tidligere DKF-medlemmer kan bevare, hvis de melder sig i Djøf. I mailen – og på Djøf’s hjemmeside – ser man et billede af DKF’s formand Astrid Haug og citatet: ”Jeg har meldt mig ind i Djøf for at bevare netværket og bidrage til de faglige aktiviteter. Kommer du med?”

Det fremgår også i mailen, at Djøf nu undersøger, hvilke af DKF’s aktiviteter man kan fortsætte eller tilbyde i anden form. Og er man allerede tilmeldt et kursus, konference eller netværk, der aflyses, vil man blive tilbudt en alternativ aktivitet i Djøf.

Gert Ellegaard »besindede« sig hurtigt efter sin overvejelse om at skifte medlemskab. At fag-arrangementerne fortsætter i Djøf-regi, er ikke noget, der lokker ham. 

»Når selv jeg får tanken …«

Eneste argument skulle være, at det måske kunne åbne for nogle overenskomstmæssige løn-avancementer.

»Djøfs overenskomst opererer med nogle stillingskategorier – specialkonsulent og chefkonsulent – og der kan godt være noget lønmæssigt at hente i de spring. Også mere end vi har oplevet at kunne hente på vores journalistlønninger. Så hvis man går med den slags karriereambitioner, kunne det måske være en idé,« siger Ellegaard, der har passeret pensionsalderen og derfor selv stopper med at arbejde inden for de kommende år.

Han har dog hidtil kun oplevet den modsatte trafik – at en kollega i kommunikationsafdelingen fandt ud af, at hun hellere ville være medlem af DJ, hvilket lykkedes efter flere års »kamp«, som han formulerer det.

Gert Ellegaard tror personligt ikke, at offensiven fra Djøf vil føre til en større udvandring fra DJ.

»Så skulle det være, fordi der er nogle helt konkrete forhold på arbejdspladsen, der ville gøre det til en fordel. Jeg tror ikke, det bliver mange. Men ok, når selv jeg et øjeblik får tanken, om man skulle prøve Djøf, så er der nok også andre, der gør det.«

Ifølge Henriette Rald, kommunikationsdirektør i Djøf, skal tilbuddet om gratis medlemsskab af Djøf dog ses som et tilbud om kompensation for tabt kontingent til DKF.

»Djøf har været i god dialog med DKF gennem længere tid for at etablere et stærkere strategisk samarbejde, da mange kommunikatører også er djøfere. Konkursen vendte lidt op og ned på det. Vi købte dele af konkursboet for at kunne videreføre nogle af DKFs glimrende aktiviteter og være med til at styrke det faglige fællesskab. Det medlemskartotek, som fulgte med, havde ingen oplysninger om, hvor folk ellers er organiseret. Så vi har kommunikeret bredt ud til alle DKFs tidligere medlemmer og tilbudt dem gratis medlemsskab af Djøf året ud, da de jo allerede havde betalt deres kontingent til DKF i 2016. Det, synes vi, er en ordentlig måde at gøre det på.«

DJ vurderer, at man har 4-500 medlemmer, der står i DKF’s medlemskartotek.

Kommentar fra Henriette Rald tilføjet kl. 15.48.

2 Kommentarer

Peter Thornvig
1. SEPTEMBER 2016
Jeg læser nu ikke "krig" i
Jeg læser nu ikke "krig" i artiklen. Det er heller ikke nødvendigt for DJ er i alt sin enkelhed et bedre tilbud!
Gert K Nielsen
30. AUGUST 2016
Jeg fik samme mail, og jeg
Jeg fik samme mail, og jeg kan slet ikke se, at djøf prøver at 'lokke' mig til et forbundsskifte eller som rubrikken påstår kapre DJ-medlemmer. Det er vist ret tydeligt, at de først og fremmest henvender sig til DKF-medlemmer, der ikke allerede er organiseret i en fagforening.

Artiklen her er uskøn krigsretorik.