»Det har overhovedet intet med jul at gøre. Men der er 24 afsnit – og i stedet for at lade hele december drukne i julerøgelse, synes vi, det ville være forfriskende med et program om mord, blod og lemlæstelser.«
Sådan siger kanalchef Mads Brügger om Radio 24syvs julekalender ”24 Mord”, der sendes fra 1. til 24. december. Her kan lytterne blandt andet få svar på, om mænd nogensinde bliver voldtaget, og hvad forskellen egentlig er på at kværke og kvæle et menneske, når professor i retsmedicin Jørgen Lange Thomsen sammen med forfatter Kristian Ditlev hver dag læser en historie op fra bogen ”Mord i virkeligheden – 24 retsmedicinske sager”.
»Da vi fik idéen tænkte vi, at den var ready made til at sendes som en julekalender. Der er 24 mord i bogen, så den lå jo lige til højrebenet og tiggede om at bliver lavet,« siger Mads Brügger.
Interaktivt verdenskort
Og traditionen tro er Radio24syv langt fra det eneste danske medie, der markerer julemåneden i sendeflade og spalter. Tidligere år har Videnskab.dk blandt andet bragt en artikel om julen hver dag i december, og Politiken har med en musikalsk julekalender hver dag afsløret én af de 24 bedste sange fra det forgangne år.
I år er ingen undtagelse.
På Politiken gentager de sidste års succes med musikkalenderen, men der bliver også plads til nye indslag. Blandt andet en geografisk julekalender, hvor man hver dag kan klikke på et interaktivt verdenskort, åbne en låge og få historien om, hvordan man holder jul i andre dele af verden. Som en ekstra bonus får man tip til eksotisk mad fra det pågældende sted i verden.
På Kristeligt Dagblads site Religion.dk bringer de julekalenderen ”En uforklarlig oplevelse”, hvor 24 danskere fortæller om et møde med det uforklarlige.
Nu er det jul igen, og nu er det jul igen…
Juletiden bliver ofte beskyldt for at være højsæson for genudsendelser i dit tv. Og kigger man på tv-kanalernes kalender-indslag, kan man da også fristes til at se dem som belejlige undskyldninger for at give populære film og programmer en ny tur i manegen.
På TV3 gentager de succesen med at sende alle afsnit af tv-serien Sex and The City spredt ud over 24 dage, på TV2 Film sender de hver aften en familiefilm, og på DR3 viser de dagligt en film, som hører under titlen ’6 degrees of Kevin Bacon’. Anderledes hemmelighedsfulde er de på TV2 Charlie, som hver aften klokken 20:30 byder på ’Kalendergaven’, som er en overraskelse i sendefladen.
»Det er jo en meget pudsig tradition, som på mange måder går imod det princip i broadcasting, at man fortæller, hvad man sender. Men vi har fundet ud af, at vores seere faktisk synes, det er dødsjovt, at de ikke ved, hvad der kommer,« fortæller redaktør på TV2 Charlie Mads Volck, som understreger, at der langt fra kun er genudsendeler blandt overraskelserne.
Budskab i 24 bidder
Men det er ikke kun hos de klassiske medier, at hovederne har været lagt i blød op til 1. december. Også flere kommunikationsafdelinger rundt omkring har brainstormet på julekalender-idéer, der let og spiseligt kan levere et budskab eller få flere kunder i butikken.
Det gælder blandt andet hos Gyldendal, hvor man hver dag i december udgiver en af Bjarne Reuters børnebøger som e-bog, og på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside afliver de hver dag en myte eller finder svar på et af de spørgsmål, der kan nage i juletiden. For eksempel hvorfor økologisk gær er fem gange så dyrt som almindeligt gær, som de skriver på deres hjemmeside.
I Aalborg Stift har mediekonsulent Christian Roar Pedersen udtænkt en Facebook-julekalender, hvor der hver dag åbnes en låge med et spørgsmål, der relaterer sig til kristendommen, biblen og julen. Det er langt fra tilfældigt:
»År for år bliver julen mere og mere udvandet og tømt for kristent indhold. Flere og flere kommercielle spillere sætter sig på julen, og i butikkerne skal man efterhånden løbe langt efter kristent julepynt. Det vil vi gerne lave om på med vores julekalender, hvor vi prøver at hælde lidt kristendom tilbage ind i julen,« siger Christian Roar Pedersen.
Samtidig tjener en julekalender på de sociale medier det formål, at kirken signalerer, at de er til stede der, hvor brugerne er, forklarer han.
»Der er uden tvivl nogen, som vil blive stødt på manchetterne og mener, at det her bare er pop. Men det mener jeg ikke, det er,« siger Christian Roar Pedersen.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Vi har da også en lidt anderledes julekalender på kjavis.dk
Tillad mig at gøre opmærksom på denne originale ide, der samtidig kan tjene et godt formål:
https://www.facebook.com/hjemloesjul