Sådan får du tid til at gå efter guldet

Mange lokaljournalister lider under tidspres. Her giver fem indstillede til Spadestikprisen 2008 deres bud på, hvad tid betyder for kvaliteten, og giver tip til, hvordan man lokker tid ud af chefen. (Rettelse)

Mange lokaljournalister lider under tidspres. Her giver fem indstillede til Spadestikprisen 2008 deres bud på, hvad tid betyder for kvaliteten, og giver tip til, hvordan man lokker tid ud af chefen. (Rettelse)

Ulrik Sass
Fyens Stiftstidende

Sammen med Peter Rasmussen indstillet for artikelserien om Troels Frederik, som på grund af Asbergers syndrom ruinerede sin familie.

∞ Juryen: Troels Frederik-sagen er et af tre vinderbidrag. Den viser, hvordan fortællende journalistik opruller en barsk kærlighedshistorie og store svigt i behandlersystemet samt giver et hidtil ukendt indblik i en person med Aspergers syndrom.

Hvor lang tid brugte I?
Vi fulgte parret i over et år, hvor vi løbende researchede. I den afsluttende research- og skrivefase fik vi først tre uger. Vi lagde historien på hylden i nogle måneder. Til sidst brugte vi to uger til at omskrive og færdiggøre historien.

Dit bedste råd til at få tid?
Når historien fremlægges, er det en god ide, at ens chef føler noget for historien og har del i den. Og så har jeg brugt noget af min fritid til research.

Kan researchen blive for lang?
Man kan nemt blive sovset ind i historien. Vi havde en fornemmelse af, at historien ikke var spændende nok efter første udkast. Da vi havde holdt en pause, så vi på historien med friske øjne og kunne gøre den bedre.

Er tid lig med kvalitet?
Jeg mener ikke, at tid altid giver gode historier. Hvis man ikke har opskriften på den gode historie, er tiden ligegyldig.

Hvorfor blev jeres historie en succes?
Jeg arbejdede sammen med min daværende gruppeleder, som var god til at skaffe os tid. Samtidig dækkede mine kolleger mig ind i mit fravær i vagtplanen.

Lars Teilmann
Nordjyske Medier

Sammen med Kasper Birk indstillet for artikelserie om dødsfald i psykiatrien

∞ Juryen: Dødsfald i psykiatrien valgte vi som et af tre vinderbidrag, fordi det er et klokkeklart eksempel på god, klassisk undersøgende journalistik krydret med gode velskrevne case-historier, der holder læseren fast.

Hvor lang tid brugte I?
Et år on/off. Jeg sidder fuldtid på undersøgende projekter. Hvis jeg havde været en del af den daglige produktion, kunne jeg ikke have gået i dybden.

Dit bedste råd til at få tid?
Brænd for dine projekter, og sælg dem. De færreste chefer vil modarbejde en god historie.

Hvad har tid betydet for din historie?
Tid har været en væsentlig faktor i forløbet. Jeg er kommet tæt på psykiatriske patienters virkelige problemer.

Har din historie rykket på noget i samfundet?
Jeg skrev, at psykotiske personer dør hver anden eller hver tredje dag, uden at vi ved hvorfor. På baggrund af artiklerne har sundhedsministeren forlangt obduktion, når der er tale om uventede dødsfald i psykiatrien.

Bør mediebranchen afsætte mere tid til historierne?
Alle journalister skal ikke arbejde på den måde, for så ville vi aldrig udkomme. Men jeg brænder for den type journalistik og ville ønske, at alle udgivere ville donere en brøkdel til undersøgende projekter.

Søren Flytkjær
DR Nordjylland

Indstillet for radioindslag om asbestofre.

∞ Juryen: Asbestofre-sagen er god, klassisk journalistik, men ikke blandt vinder-bidragene, da den ikke er undersøgende nok.

Hvor lang tid brugte du?
Jeg har lavet indslag om asbest siden januar 2007, hvor jeg løbende har brugt mellem to og fem dage på historien.

Dit bedste råd til at få tid?
Lad dig ikke nøje med historier, som kan laves på kort tid. Og så skal historien sælges godt til redaktøren. Vær forberedt og overbevisende.

Er der lighedstegn mellem tid og kvalitet?
Helt klart. De sidste detaljer kan være afgørende for en god historie, og de kræver tid at grave op. Og det gælder både for nyhedsjournalistikken og graverjournalistikken.

Har du nok tid?
Jeg kan altid bruge mere tid. Der er hele tiden en kamp mellem tid og presset om, at historierne skal i æteren. Nogle gange er der detaljer, som ikke bliver researchet igennem, fordi der ikke er tid. Så vælger vi for eksempel at bruge en generel vending som 'anlægsbudget' uden præcist at vide, hvad det dækker over. Og det er naturligvis ikke optimalt.

Har du fået mange lytterhenvendelser?
Nej, ikke voldsomt mange. Jeg har måske fået 30 henvendelser i løbet af halvandet år i forbindelse med asbest-historien.

Sarah Golczyk
Dengang TV 2/Østjylland

Indstillet for indslag om khat-salg ved Bazar Vest.

∞ Juryen: Khat-salg-sagen er et eksempel på klassisk undersøgende journalistik, men bliver dog lidt for sensationel og forudsigelig og er derfor ikke blandt vores favorit-bidrag.

Hvor lang tid brugte du?
Hele processen tog tre måneder. Vi filmede hver mandag, hvor khat-handelen fandt sted, og resten passede jeg ind i min vagtplan.

Dit bedste råd til at få tid?
Et lille fif er at undgå at sige: "Det kan jeg sagtens klare på den her tid."

Havde du tid nok?
I begyndelsen af researchen kneb det med at få tid. Da både vi og redaktøren kunne se potentialet i historien, var tiden ikke længere et problem.

Gav den ekstra tid et ekstra pres?
Tid er en positiv ting, men selvfølgelig skabte det et ekstra pres. Jeg skulle selvfølgelig ikke gå ned i tempo, fordi jeg pludselig havde god tid. Produktet skulle stadig være godt – men også færdigt.

 

Eva Bejder
TV2 Lorry

Indstillet for indslag om fattigdom i København.

∞ Juryen: Fattigdom-serien kaster nyt lyst over fattigdom og sætter ansigt på statistikker, som medierne elsker at lave historier om. Serien var dog ikke undersøgende nok til at fortjene Spadestikprisen 2008.

Hvor lang tid brugte I?
Jeg grundresearchede i 14 dage, men havde ikke held til at finde kilderne. Redaktionschefen mente, projektet skulle stoppe, men jeg fortsatte med at researche løbende og fik kilderne i hus. Historien blev genoptaget, og jeg brugte to uger til at optage og redigere.

Dit bedste råd til at få tid?
Vær forberedt og vedholdende. Jeg vidste, hvad jeg ville opnå, da jeg solgte historien til redaktionen. Det er altid godt at vælge historier med ordentligt nyhedsafsæt og gode cases, som appellerer til chefen.

Blev udsendelsen en succes?
Det væltede ind med hundredvis af seerhenvendelser. Folk var glade for, at vi satte fokus på glemte i samfundet.

Hvad er det gode ved tid?
Jeg fandt de rigtige kilder og havde tid til at tjekke mine kilders indkomstoplysninger.

Rettelse: I Journalisten nummer 16 skrev vi, at journalist fra Nordjyske Medier Lars Teilmann sammen med journalist Caspar Birk var indstillet til Spadestikprisen for en artikelserie om dødsfald i psykiatrien. Det er ikke korrekt. Lars Teilmann var alene om at skrive artikelserien, som sammen med to andre bidragsydere vandt Spadestikprisen. Desuden var han indstillet til prisen sammen med Caspar Birk for et projekt om magtmisbrug og misbrug af offentlige midler på Døvblindecenteret. Vi beklager fejlen.

0 Kommentarer