Den tredje dims er vigtig, når man skal have sine interviewpersoner til at huske klart og præcist. Det siger vinderen af årets Spadestikspris til Journalisten.dk.
Hvordan skriver man fortællende journalistik om krigen i Afghanistan, når man ikke selv har været der? Den opgave forsøgte Rikke Hyldgaard fra Fyens Stiftstidende at løse med sin serie "Jakobs krig". Og det gjorde hun så godt, at hun sammen med fotograf Peter Leth-Larsen i lørdags modtog prisen for årets bedste lokal- eller regionaljournalistik, Spadestiksprisen.
"Jakobs krig" handler om soldaten Jakob Christensen, der sidste år blev udsendt til Afghanistan. I syv måneder – før, under og efter hans tur til det krigshærgede land – følger Rikke Hyldgaard hans liv fra forberedelserne i Oksbøl til Afghanistans sandede ørken og hjem igen som et anderledes menneske.
»Jeg tror ikke jeg har fortalt denne historie anderledes end jeg ville have gjort, hvis den skulle skrives til et landsdækkende medie. Historien er lokal på den måde, at Jakob er fra Odense,« siger Rikke Hyldgaard til Journalisten.dk.
Hun havde besluttet, at Jakobs historie skulle formidles som fortællende journalistik. Men det kræver detaljer, og siden hun ikke selv var med i Afghanistan måtte hun hive de detaljer ud af Jakob selv.
»Det hele skulle interviewes frem, og det har været en rigtig spændende øvelse. Man skal turde at zoome ind og fokusere på små handlinger og detaljer,« siger Rikke Hyldgaard.
»Det handler om at sænke tempoet i interviewet, så alting kommer med. Sad du på forsædet eller bagsædet i bilen? Var himlen blå? Til tider blev Jakob da også ret frustreret over de små detaljer, som jeg gerne ville have, men som han ikke kan huske.«
Der skulle håndgribelighed til, små ting der kunne hjælpe Jakobs hukommelse på vej og hjælpe Rikke Hyldgaard til at forstå hans virkelighed. På den led har hun kopieret et trick, der i høj grad bliver brugt i tv-interviews, nemlig Den Tredje Dims.
»Jakob havde sand med hjem fra Afghanistan, så jeg kunne mærke hvordan det føles. Han har også hoppet rundt i lejligheden og smældet med håndklæder, så jeg kunne forstå, hvordan et geværskud lød. Men vigtigst af alt har været billeder og video,« siger Rikke Hyldgaard til Journalisten.dk.
Store dele af hendes interviews med Jakob har foregået foran computeren, mens de har kigget billeder sammen. Så kan man pege, spørge ind og forklare, og det giver en større detaljerigdom i interviewet. Videoerne, der tit var optaget med Jakobs hjelmkamera, gav også en helt anden indsigt i hans verden. Videoerne gav også en masse dialog, der er helt central i fortællende journalistik.
»Jeg er virkelig glad for, at man med denne pris belønner fortællende journalistik. Vi har brugt helt andre metoder end hvis man gravede i data og tal. Jeg har langt hen ad vejen gjort det på min egen måde, og der har været en masse tvivl. Det at blive klappet på skulderen af andre, der siger, at det var den rigtige metode, det er den fedeste følelse,« siger Rikke Hyldgaard.
Sammen med skulderklappet følger prisen på 100.000 kroner – det gør Spadestiksprisen til Danmarks største journalistikpris. Rikke Hyldgaard må dog dele pengene med fotografen Peter Leth-Larsen.
Du kan læse hele projektet på Spadestiksprisens hjemmeside her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.