Et forudsigeligt Big Brother mediehysteri nærmer sig de danske avisspalter og tv-skærme. De danske medier vil snart kaste sig over det kontroversielle tv-koncept, ligesom medierne har gjort det i Holland, Tyskland og USA. JOURNALISTEN serverer her drejebogen til den kommende dækning.
"Big Brother bliver det mest markante, udfordrende og omdiskuterede program i dansk tv i 2001."
Spådommen blev udtalt af TvDanmarks direktør Jesper Sehested Lund til Ekstra Bladet i marts – lige efter, at han havde købt tv-konceptet. TvDanmark viser det omdiskuterede tv-program til foråret. Robinson i nye tv-klæder – deltagerne er bare ikke spærret inde på en ø men i et hus, og i Big Brother er det seerne, der stemmer folk ud.
Og Jesper Sehested Lund får sikkert ret i sin spådom. Den bliver til virkelighed, blandt andet med din hjælp.
Reagerer danske journalister som deres udenlandske kolleger, vil de i horder styrte sig over Big Brother med lige dele afsky og fascination. Den daglige udsendelse fra det kameraovervågede Big Brother-hus får masser af plads i aviser og blade, talrige kulturpersonligheder vil i tv konkurrere i disciplinen ‘almen bekymring'. Til ingen verdens nytte viser det sig; målgruppen af 15-35-årige vil være øretæveindbydende ligeglade. For dem bliver Big Brother generationens samlende event, ligesom Jørgen Mylius eller Tæskeholdet engang var.
I Big Brother-huset vil selve tidsånden materialisere sig – ønsket om at blive kendt. Og det bedste ved disse nye kendte er, at de ingen privatsfære har – den har de givet afkald på, da de tog brusebad i den bedste sendetid. Derfor er Big Brother-stjernerne meget mere journalistisk anvendelige end de knibske skuespillere, tv-værter og politikere!
Hvis du vil have adgang til dette slaraffenland af historier og være forud for dine konkurrenter, skal du lægge din Big Brother-strategi allerede nu. Eksklusivt – og kun for dine øjne – bringer ‘JOURNALISTEN' drejebogen for de kommende måneders arbejde.
Konceptet
Du skal begynde med forargelsen. Formentlig finder castingen sted allerede dette efterår, og her skal du være med. De ti mennesker, som sendes ind i huset, er nemlig ikke tilfældigt udpeget. BB-produceren skal finde deltagere, der af egen kraft kan skabe drama. Det lykkes bedst, hvis han f.eks. kan få fingre i en tyrkisk grønthandler fra Nørrebro og en arbejdsløs nazist fra Greve. Pigerne skal helst se godt ud – eller i det mindste være lesbiske.
Under castingen udspørges ansøgerne, om de eventuelt kunne tænke sig at have samleje foran de infrarøde kameraer i soveværelset. Personer, der svarer ja, har en statistisk større chance for at vågne op i BB-huset end nej-sigere.
Hvem har dog fundet på dette lumre koncept, spørger du. Bagmanden hedder John de Mol, en 44-årig hollænder fra Hilversum. I 20 år har hans firma Endemol udviklet tv-koncepter, og under en brainstorm i 1997 fik han den vision, som efter hans mening deler tv-historien i et ‘før BB' og et ‘efter BB'.
"Klokken 23.30 blev ideen født, og så sad vi sammen i teamet til klokken 5 og diskuterede mulighederne. Da jeg kørte hjem, vidste jeg, at vi havde skabt noget stort," har John de Mol udtalt til Bild Zeitung.
Kort efter kom filmen "The Truman Show" med Jim Carrey i hovedrollen som den ufrivillige stjerne i et dagligt tv-show. John de Mol kæderøg af skræk for, at amerikanerne skulle finde på at lave en reality-soap ud af Hollywood-fiktionen.
Tilbage til Danmark.
Lige før BB-premieren genanvender du erfaringerne fra castingen til at hidse Folketingets mediepolitiske ordførere op.
"Er det ikke et rystende overgreb på privatlivets fred, når mennesker overvåges døgnet rundt – med det eneste formål at lave lummert tv," spørger du. Jow, svarer de opbragt og rasler med forbudssablen.
Du bør også finde en psykolog, der kan udspy advarsler mod langtidseffekten af den stress, BB-deltagerene vil lide under. Efter al sandsynlighed kommer der intet forbud ud af dine anstrengelser – faktisk opnår du det stik modsatte: Premieren får gigantiske seertal. TV 2's morgen-tv forsøger at lave en sjov BB-satire ved at sætte et kamera op foran et kaninbur og bræge forudsigelige slogans som "Erotik-garanti hos Little Brother".
Allerede tre dage efter kan du triumfere. Nyhedens BB-interesse fordufter, og seertallet daler. Du konkluderer, at udsendelsen er et flop, og at den tabte millioninvestering formentlig koster TvDanmark-direktøren jobbet.
Du må endelig huske at pointere, hvordan den kritiske presse fik annoncørerne til at bakke ud.
Konflikter og hade-figurer
Efter den første uge stabiliserer seertallet sig i tv-metermålingernes kælderetage. Din redaktør gaber højlydt, hvis du på morgenmødet foreslår en ny artikel om BB. I disse dage afgøres det, om du er en rigtig BB-medarbejder. For den tapre venter belønningen – snart vil redaktøren trygle om tekst.
For BB-produceren keder sig nemlig også bag billedpulten. Tandbørstning, morgenmad, en smøg, opvask … lader sig umuligt klippe sammen i et dramatisk forløb. Produceren forsøger derfor at aktivere deltagerne med forskellige, sjove opgaver, der samtidig befordrer klikedannelse. Kliker skaber konflikter, og konflikter er som bekendt godt tv og giver pr. automatik masser af presseomtale.
Indgrebet bærer hurtigt frugt. BB-deltagerne udvikler sig til kult- og hade-figurer blandt unge, og eftersom din redaktør gerne vil i kontakt med de unge, har han brug for stof om de medvirkende, deres familier, deres rottweilere, hvad som helst. Du har arbejde igen. Tillykke! Bladets kulturpessimister begynder at skrive en endeløs række klummer om dumhedens triumf.
Produceren behersker BB-huset og kan målrettet promovere de specielt medieegnede deltagere. Hysteriet tager sin begyndelse, BB-huset omringes af hujende fans, og de første klager fra tv-produktionsselskabet ‘XX's naboer kommer.
Hvis heldet virkelig er ude, finder en pardannelse sted nu. Derfor er det vigtigt, at din arbejdsplads bevilger et par praktikanter til at sidde døgnvagt ved TvDanmarks hjemmeside. Herfra transmitteres der direkte fra BB-husets kameraer, og hvis der skulle ske noget frækt, har I et døgns forspring i forhold til BB-udsendelsen, der sendes en dag forskudt. Forsiden er hjemme.
Efter otte uger er fire BB-deltagere stemt ud. Hos dem kan du sikkert få en fotokopi af den kontrakt, alle deltagere skrev under, før de blev lukket ind i BB-huset. I kontrakten læser du artige sager – at alle deltagere skal aflevere 50 pct. af indtægterne fra autografseancer, byfester etc. i de 100 dage, BB løber. Måske.
Eller at TvDanmark ikke er forpligtet til at følge deltagernes nomineringer.
Eller at de ikke må myrde de høns, som forsyner BB-husholdningen med friske æg.
I princippet skal BB-deltagerne blive i huset, indtil de bliver stemt ud, men erfaringen viser, at nogle ikke kan holde indespærringen ud. De begynder at kede sig eller savne den kæreste, de under castingen benægtede at have. De tomme pladser bliver besat af nye deltagere, som bringer liv i det slumrende tv-kollektiv. Er samtalerne for overfladiske, henter BB-produceren en følsom Rudolf Steiner-elev fra sit reservelager. Skal stjerne-tyren have et skub, finder produceren en fræk blondine til ham.
Grænseløs fjernsyn
Hysteriet er brudt ud, alle vil være med i BB. Annoncørerne står i kø, TvDanmark hæver sekundprisen. Mange forsøger at forcere pigtrådshegnet omkring BB-huset, faldskærmsudspringere og flyveblade regner ned.
TvDanmark må forstærke bevogtningen ved hegnet for at beskytte sin guldgrube: Et ukendt pige-band hejses ind over hegnet – dels for at overraske BB-kandidaterne, dels for at føre netop dette band frem (som har kontrakt med produktionsselskabet ‘XX's musikdivision).
Mediepolitikerne, der tabte første omgang, forsøger igen. De ser BB-hysteriet som kulturlandet Danmarks undergang. Men heller ikke denne gang lykkes forbudet, for BB lever ikke op til nogen af skrækscenarierne om vold og nervesammenbrud. Tværtimod ser man hver aften sympatiske unge mennesker, der lever fint med kameraerne. Din kulturpessimistiske kollega skriver en klumme om BB's triumf, beviset på at gamle dyder som solidaritet endnu lever.
Omkring uge 9 topper BB. Enhver modstand hos bedrevidende voksne er knækket.
TvDanmark gør bekendt, at man vil sende en ny omgang BB.
Succesen holder ikke længe. I uge 11 eller 12 bryder den indholdsmæssige krise ud. Der er kun fire-fem kandidater tilbage i huset, kedsomheden er larmende. Nu begynder den seje kamp for BB-produceren – og BB-medarbejderen (dig!) – for at fastholde populariteten den sidste måned. Det bliver svært, for de tilbageværende deltagere kan umuligt sige noget nyt eller finde på mere sjov. Der må tilføres action udefra: Produceren hyrer for eksempel et par af Stripperkongens piger. Begivenheden er markedsført kraftigt i dagene op til besøget, så hele nationen sidder klar foran tv og ser, hvordan BB-deltagerne mon reagerer på besøget.
Stripperkongens piger gør det så godt, at en række semi-kendte personer melder sig hos TvDanmark og trygler om også at komme ind.
Men behovet for udefrakommende action viser, at det socio-psykologiske BB-eksperiment er ved at brænde ud. Flere uger før afslutningen.
Som BB-medarbejder har du toppet. Du kæmpede som den eneste på redaktionen for denne udsendelse, nu indser du, at kulturpessimisterne vil triumfere – selvom det er af helt andre grunde end dem, de fremførte: Det er ikke BB-huset, der er dumt – det er befolkningen.
Du overvejer at skifte job, men så: TvDanmark holder møde med John de Mol. Den hollandske koncept-mager har flere spændende ideer i lædermappen.
For eksempel ‘Big Brother med de kendte' – i en hel uge låses 10 kendte inde i et hus, mens seerne kan se dem ordne deres hudorme og skændes om opvasken.
Eller ‘Big Brother i lænker', hvor en kvinde lader sig lænke til fire fremmede mænd. De skal sove og skide, mens de er lænket sammen som amerikanske fængselsfanger. I løbet af nogle dage skiller hun sig af med de tre og tager – stadig lænket – på weekendtur med den sidste.
"Man troede, at grænserne for fjernsynet var nået. Big Brother beviser, at grænsen langtfra er nået," har John de Mol udtalt.
Du er enig og ringer til medie-ordførerne for at høre, hvad de mener om det nye lænke-tv. Din kollega, kulturpessimisten, kan næsten ikke få vejret.
Held og lykke med Big Brother. Det bliver en travl men også en spændende tid.
Torsten Weper er informations_korrespondent i Berlin og har fulgt _de tyske mediers dækning af tv-serien Big Brother.
BIG BROTHER
l Big Brother (BB) starter med ti deltagere. De lukkes inde i et hus, der er spækket med kameraer og andet tv-udstyr.
l Deltagerne må ikke modtage påvirkninger udefra og har derfor ikke adgang til tv, radio eller aviser. Skjult bag husets blændede vinduer og i teknikken arbejder omkring 100 mennesker i treholdsskift på at optage og klippe den daglige udsendelse sammen.
l Hver 14. dag nominerer beboerne to til udsmidning, hvem af dem det bliver, afgør seerne ved en telefonafstemning. Efter 100 dage er der kun én tilbage – vinderen af en større pengepræmie.
l Big Brother er udviklet i Holland. Det er sendt i Holland, Tyskland, Spanien og bliver sendt lige nu i England og USA.
l Programmet er på vej til Sverige, Norge og Danmark.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.