Hvordan dækker vidt forskellige medier fra hver deres ende af landet det kommende kommunalvalg? Det belyser Journalisten i en interviewserie, hvor medierne fortæller om nye tiltag, ligesom de beskriver succeser og fiaskoer ved det seneste kommunalvalg i 2013.
Dette er fjerde og foreløbig sidste artikel i serien. Den første artikel om DR Fyn kan læses her. Den anden artikel om TV2 Østjylland kan læses her. Den tredje artikel om Lolland-Falsters Folketidende kan læses her.
Thorkil Christensen, chefredaktør og ejer af ugeavisen Aars Avis
Hvordan vil I overordnet set dække kommunalvalget?
”Vi har forsøgt at gå tidligt i gang i år, men det har ikke været den store succes, for politikerne har ikke rigtigt været varme før nu. Men vi har meget at skrive om, for vi har en konservativ borgmester, der har været ude i tovene med nogle sager om inhabilitet. Derfor er der virkelig kamp om borgmesterposten i år. Og derfor kunne vi i sidste uge bringe en forsidehistorie om, at ingen af de andre partier vil gå i valgforbund med Konservative. Det er første gang, siden jeg begyndte på avisen i 1989, at Venstre ikke vil gå i valgforbund med Konservative.”
Hvilke typer af historier går I særligt efter?
”Der er især ét tema, som fylder meget. Og det er en ambition her i Vesthimmerlands Kommune om at lave et stort idrætsområde, som skal hedde Aars Vest. Et stort område med skoler, idrætsklubber, idrætshal, klubhuse og en ny svømmehal til over 100 millioner kroner.”
”Det er et meget varmt emne, som både politikere og læsere går rigtig meget op i. De største idrætsklubber med mange medlemmer lægger et stort pres på politikerne for at gøre noget ved planerne. Men der er også partier og borgere, der er imod at bruge så mange af kommunens penge på sport og idræt, de vil hellere bruge dem på varme hænder. Men kommunen skal jo også have noget at profilere sig på, derfor vil mange gerne satse på Aars Vest.”
Hvilke nye tiltag har I i år?
”Vi har i den grad åbnet spalterne for debat, så vi forsøger at få plads til flere indlæg end tidligere. Vi skelner i år mellem almindelige læserbreve og så kandidatindlæg, der har hver deres vignet i avisen. Kandidaternes indlæg bringer vi med foto, hvor de fortæller om, hvad de gerne vil. Ikke hvad de reelt kan udrette, for der er jo ingen grænser for, hvad kandidaterne lover til højre og venstre.”
”Vi forsøger at lave nogle debatsider med rimelig hensyntagen til, at alle kan komme til orde. Men nogle partier sender jo oceaner af indlæg til os, og det kan vi ikke bringe alt sammen, for så er det ikke alle, der kommer til orde.”
”Desuden laver vi i år et særnummer i form af en valgavis om de tre valg, som alle finder sted samme dag, for der er jo både kommunalvalg, regionsrådsvalg og ældrerådsvalg. Den valgavis sender vi ud i et udvidet oplag til hele kommunen, normalt dækker vi kun tre fjerdedele af Vesthimmerlands Kommune.”
”I valgavisen laver vi baggrundsartikler om, hvad valgforbundene kan betyde for de forskellige partier og lister. Og så har vi et særligt fokus i valgavisen på nye kandidater til valgene. Det er ikke kun unge, men også ældre mennesker, der stiller op for første gang, og det er sjovt at høre deres forestillinger om at gå ind i politik.”
Hvad var den største succes for jer i 2013, da I sidst dækkede kommunalvalget?
”Selvom jeg ikke er meget for at indrømme det, så var netavisen den største succes. Ved valget i 2013 havde vi for første gang en netudgave af avisen, så vi kunne komme først med det sidste nye om valget og bringe valgresultatet og stemmetallene lige så snart, stemmerne var talt op i Messecenter Vesthimmerland, som ligger lige over for avisen. Dengang var der ikke lige så mange, der læste netavisen, som i dag. Men det var en pæn succes. Vores problem tidligere har været, at vi skulle vente en hel uge med at få valget i avisen, fordi valget altid er om tirsdagen, hvor vi allerede går i trykken klokken 15.”
Hvad fungerede ikke i jeres dækning sidste gang?
”Det var nok stadig det med, at vi ikke kunne nå at få valget med i den trykte avis. Med trykstart klokken 15 havde vi kun en enlig reportage med borgmesteren, der putter sin stemmeseddel ned i boksen. Men det var der dæleme ikke meget nyt i. Det problem får vi igen i år. Tidligere havde vi vores egen distribution, hvor vi havde mulighed for at rykke trykstarten. Men det kan vi ikke i dag, hvor vi får avisen distribueret af Nordjyske Medier.”
”Derfor må vi igen lave meget af dækningen af valgresultatet på nettet. Og så skriver vi i avisen ugen før, at folk skal følge med på nettet. Og vi kan se, at mange læsere rent faktisk følger med på nettet på valgaftenen.”
Hvad gør I for at løfte jeres visuelle og grafiske dækning af kommunalvalget?
”Vi gør ikke ret meget. Vi ville egentlig gerne lave noget med noget mere spræl i, men vores læsere vil ikke have, at vi ændrer for meget på den avis, de kender. Da vi ændrede vores avishoved fik vi en læserstorm.”
”Det eneste særlige, vi gør, er, at vi bruger nogle vignetter til at illustrere de forskellige typer af debatindlæg. Vi er en lille redaktion, som udover mig kun tæller to journalister, så vi må prioritere vores tid og kræfter. Og i stedet for at forsøge at pynte på tingene, så handler det for os om at få nogle nyheder ud.”
”På billedsiden har vi en freelancefotograf, som vi kan trække lidt på, men ellers tager vi billederne selv, det er jo også blevet en hel del nemmere med tiden. Vi lever lidt under pres i øjeblikket, og derfor må vi holde igen med fotobudgettet. Tidligere havde vi to freelancefotografer her i byen, som vi brugte en del. Men det har vi skåret ned på de seneste 8-10 år.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.