Da svømmestjernen Jeanette Ottesen den 10. juli annoncerede sin graviditet, gjorde hun det ikke i de traditionelle medier.
I stedet lavede hun – 3,5 måneder henne i sin graviditet – en cliffhanger på sin Instagram-profil, hvor hun fortalte, at der var en spændende historie på hendes nye blog. Og der kunne man læse, at hun holder pause fra svømmekarrieren for at blive mor.
“Hvis jeg havde skrevet på Instagram, at jeg var gravid, havde det ikke fået den samme opmærksomhed. Så ville folk allerede vide, hvad nyheden var. Jeg vil meget hellere have, at de læser hele historien på bloggen med alle mine tanker, end at de læser tre linjer på Instagram og rykker videre,” siger Jeanette Ottesen.
Jeanette Ottesens bruger Instagram – hvor hun har over 60.000 følgere – Twitter, Facebook og sin egen blog til at kommunikere om sig selv.
Flere sportsfolk kommunikerer digitalt
Flere atleter er aktive på sociale medier og har stor succes med det. Sådan lyder det fra kommunikationsrådgiver Mikkel Davidsen fra Fortius Kommunikation. Han har været presse- og kommunikationschef i fodboldklubben Brøndby IF.
“Der er eksempelvis Theresa Nielsen fra kvindelandsholdet i fodbold, der fremstår meget ægte og bruger megen humor i sine opslag. Der er også Kevin Magnussen til trods for, at han er en meget profileret atlet i en ekstremt profileret sport. Han lavede en ret sjov billedserie, hvor han for første gang smagte på østers. De her opslag med humor og og personlighed giver troværdighed og værdi,” siger han.
Mikkel Davidsen mener, det er et “must” for atleter at være aktiv de sociale medier.
“Konkurrencen om opmærksomheden er så stor, at atleter skal udnytte den unikke position, de har. De kan opbygge et brand, som folk vil følge og betale penge for at blive associeret med. Det kan uden tvivl øge deres kommercielle værdi, og de vil stå i en bedre forhandlingsposition, hvis de skal have ny sponsor eller forlænge deres kontrakt,” siger han.
Mikkel Davidsen mener journalister og kommunikatører bør tage ved lære af atleterne.
“Generelt er de gode til at lukke os ind i maskinrummet. De er umiddelbare og ufiltrerede. På samme måde kan man også vise sine læsere og følgere, hvordan det er at være journalist. Man kommer sikkert ud i mange interessante situationer, hvor man møder spændende mennesker, som i høj grad kan deles på sociale medier. Ligesom atleterne kan du bruge de sociale medier til at brande dig selv,” siger han.
Svarer så mange som muligt
Jeanette Ottesen fortæller, at det vigtigste for hende er at være ærlig og åben.
“Jeg udgiver mig ikke for at være nogen, jeg ikke er. Det du ser, er det du får. Det er min eneste strategi. Man ser ud, som man ser ud, og man behøver ikke have filter på hver gang. Jeg synes, det er forkert kun at vise, når man er lykkelig og alt er rosenrødt,” siger hun.
Eksempelvis har hun på det seneste skrevet om savnet af den professionelle svømmekarriere, voldsomme graviditetssmerter, og hvordan hun ligger og kaster op om natten.
Jeanette Ottesen lægger for tiden mest billeder op fra livet som gravid. Inden da fortalte hun meget om livet som professionel atlet, hvor hun lagde opslag op fra stævner og træning. Hun vil gerne agere en god rollemodel for særligt unge atleter.
“Jeg tror, jeg har et liv, som mange mennesker gerne vil vide mere om og kan lære en masse fra. Der er mange unge svømmepiger og -drenge, der følger mig. De spørger tit til min træning. Jeg forsøger at svare på alting, medmindre de bare skriver hej,” siger hun.
Drop "se mig og min fede karriere"
Ifølge kommunikationsrådgiver Mikkel Davidsen er Jeanette Ottesens måde at gribe kommunikation an på et eksempel på, hvordan man gør tingene rigtigt.
“Det er vigtigt at være sig selv. Det lyder banalt, men på sociale medier er de perfekte og styrede opslag ikke det rigtige for en atlet. Det er vigtigt at have noget på hjerte. Desuden skal atleterne være klar til at indgå i dialog,” siger Mikkel Davidsen.
“Det gør, at de virkelig brænder igennem, og at folk kan mærke, at de er rigtige mennesker, der kan og vil noget. At det ikke bare er en styret Instagram-profil, der sprøjter sponsoropslag ud,” siger han.
Krisekommunikation under Tour de France
Ifølge Mikkel Davidsen er cykelrytteren Michael Valgren fra holdet Astana og fodboldspilleren Mathias “Zanka” Jørgensen gode eksempler på atleter, der bruger sociale medier til deres fordel.
“Hvis det er envejskommunikation og for meget “se mig og min fede karriere”, så har det ikke samme værdi, og folk bliver folk trætte af det,” siger han.
Og netop det undgår Michael Valgren og Mathias Zanka Jørgensen ved at have holdninger og turde deltage i dialoger på sociale medier, mener han.
Mathias “Zanka” Jørgensen har blandt andet brugt de sociale medier til at sætte fokus på homofobi i fodbold.
Virkelig stolt af at være frontfigur for det her initiativ, af spillerne, for alle, og for fodbold! https://t.co/OdnQiwNGet
— Mathias Zanka (@Mzanka) February 14, 2017
Michael Valgren fik under årets Tour de France kritik for ikke at passe ordentligt på sin kaptajn og løbets førende rytter, Fabio Aru. Her gik han selv på Twitter og erkendte, at han ikke havde gjort sit job godt nok.
That said. Yes I should look after Fabio, and I tried. Sorry folks
— Michael Valgren (@MichaelValgren) July 15, 2017
“Valgren er kendetegnet ved høj troværdighed på de sociale medier. Han er ikke bleg for at indgå i en dialog, selvom den som udgangspunkt er negativ. Det er en proaktiv form for krisekommunikation. I stedet for at vente på en journalist, griber han selv muligheden for at fortælle sin side af historien. Det blev også til en historie på TV 2 og i andre medier,” siger Mikkel Davidsen.
“Selvfølgelig er der et filter”
Jeanette Ottesen bruger også de sociale medier til at holde sig selv relevant, imens hun er gravid, fortæller hun.
“Hvis jeg bare lukkede nu og ikke delte noget, ville der ikke være nogen interesse. For at bevare mit brand og den her opmærksomhed, skal jeg indrage folk i mit liv,” siger hun, men understreger, at hun ikke mener, det havde betydet noget, hvis ikke sportslige præstationer havde gjort hende til et kendt ansigt.
Jeanette Ottesens liv serveres dog ikke ufiltreret.
“Selvfølgelig er der et filter og ting, jeg ikke fortæller folk. Jeg fortæller ikke mine dybeste følelser og siger ikke, hvis der er sygdom i familien. Jeg føler også, man må have en form for privatliv,” siger hun.
Og der skal også trækkes fysiske grænser:
”Folk kan føle, at de ejer én. På grund af min graviditet kommer folk hen og rører mig og aer mig på maven. De glemmer, at jeg også er en privat person. Det kan godt nogle gange være en ubehagelig følelse,” siger hun.
Og ifølge Mikkel Davidsen skal man være “hårdhudet” for at være aktiv på de sociale medier som sportsstjerne.
“Det kræver først og fremmest tilstedeværelse og et vist tidsforbrug. Derudover er der mange folk, der har holdninger til det, du laver. Zanka er igen en god case. Han har – berettiget eller uberettiget – været udsat for en del kritik på de sociale medier.. Det må selvfølgelig ikke påvirke din træning og dine præstationer, at folk sviner dig til på Twitter,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.