Sådan bliver næste Panikdag

Danske Medier og praktikstederne har fundet ny model, der skal sikre bedre praktiksøgningsforløb. »Vælger nogle enkelte praktiksteder at bryde reglerne, kan det få store konsekvenser for praktikansættelserne, men jeg er sikker på, at det ikke bliver tilfældet,« siger Christian Kierkegaard

Praktiksøgningen i efteråret 2016 ser ud til at kunne foregå i mere ro og orden end seneste praktikrunde. Det er resultatet af gårsdagens møde i Praktikudvalget, hvor medlemmerne kunne tage en ny praktiksøgningsmodel – udarbejdet af Danske Medier og praktikstederne – til efterretning.

Den nye model lader medierne og studerende se hinanden an inden Den Store Matchdag.

»Det betyder for eksempel, at medierne kan holde åbne huse og de studerende lave hjemmesider, hvor de præsenterer sig selv,« siger Christian Kierkegaard, formand for Praktikudvalget og journalistisk direktør i Danske Medier.

Den nye praktiksøgningsmodel blev udformet på et møde 24. maj. På dette møde deltog 20 medier – lige fra DR til Ude og Hjemme – og de vedtog:

  • Medierne holder åbent hus, hvor medier og studerende må holde forsamtaler. Kontakt mellem medier og praktiksøgende er tilladt under hele forløbet. Det er forbudt at indgå aftaler.
  • På panikdagen har medierne 1½ time til at læse ansøgninger efter samme model, som var gældende indtil efteråret 2014. Først derefter må studerende og medier indgå aftaler.

De deltagende medier forpligtede sig til at følge reglerne.

At historien viser, at nogle medier har svært ved at følge reglerne, bekymrer ikke Christian Kierkegaard.

»Medierne har selv været med til at lave reglerne, og de har givet hinanden håndslag på, at de vil følge dem. Vælger nogle enkelte praktiksteder at bryde reglerne, kan det få store konsekvenser for praktikansættelserne, men jeg er sikker på, at det ikke bliver tilfældet,« siger Christian Kierkegaard.

Arbejdsgivernes kup

På mødet i Praktikudvalget deltog også Tine Johansen, næstformand i Dansk Journalistforbund.

»Det er ingen hemmelighed, at jeg synes, at forløbet var vanvittigt sidste gang. Arbejdspladserne kuppede det hele, og det blev meget svært for de studerende at navigere i systemet,« siger hun.

Tine Johansen henviser til, at TV 2 ved seneste runde ville ansætte praktikanter inden praktikmessen i Odense. Det fik Christian Kierkegaard og en række store medier – DR, TV 2 Nyhederne, TV 2 Regionerne, Jyllands-Posten, Berlingske, Politiken og Ritzau – til i slutningen af marts at bortkaste et forsøg på at gøre praktikansættelserne mindre stressende.

I stedet for en dag i panik tog modellen udgangspunkt i et normalt ansøgningsflow: Stillingerne skulle slås op, de studerende skrive ansøgninger, og medierne indkalde til samtaler. Var der et match kunne medie og studerende skrive kontrakt.

Den model faldt dog ikke i alles smag, hvorfor Kierkgaard og de store medier få uger før praktikansættelserne indførte panikdagen igen. Det uden at DJ og de studerende, der sidder i Praktikudvalget, var med ved bordet.

De studerende udtrykte efterfølgende mistillid til Christian Kierkegaard, og Dansk Journalistforbund rettede en kraftig kritik mod de store medier.

Tine Johansen tog som resten af Praktikudvalget den nye praktikmodel til efterretning.

»Jeg personligt har ingen holdning til, hvilket søgesystem medierne vil bruge. Jeg vil bare have klare regler, så de studerende ved, hvad de skal forholde sig til,« siger hun.

»Med den nye aftale har medierne taget ejerskab, og så må vi tro på, at de kan overholde reglerne,« fortsætter hun.

Fokus på fremtiden

Ifølge Tine Johansen og Christian Kierkegaard fyldte evalueringen af det kaotiske forløb ved seneste praktiksøgning ikke meget ved dagens møde.

I stedet var fokus på at se fremad og sikre kvalitet i de studerendes praktikforløb og finde flere praktikpladser.

»Ved den netop overståede praktikrunde stod 65 studerende uden praktiksted. Af samme grund er det her, at vores kerneindsats skal ligge frem mod næste møde i september,« siger Christian Kierkegaard.

Han kunne samtidig fortælle, at Praktikudvalget har indstillet 17 mediearbejdspladser til besigtigelse.

»Vi skal have alle studerende i praktik, så derfor er dejligt, at vi får flere praktiksteder på banen,« siger Christian Kierkegaard.

De 17 nye mediearbejdspladser er blandt andre medier som Magisterbladet, Mandag Morgen og Føljeton mens også Bæredygtigt Landbrug og Sydbank kan få en praktikant ved næste søgning.  

At der er flere praktiksteder på papiret, får dog ikke Praktikudvalget til at hvile på laurbæerne.

»Vi ved jo godt, at der fra tid til anden også forsvinder praktiksteder. Af samme grund er det en kerneindsats, at vi skal finde nye praktiksteder,« siger Christian Kierkegaard.

Næste praktiksøgning er i uge 44 og 45.

2 Kommentarer

Jon Kirketerp Jørgensen
1. JUNI 2016
"Vælger nogle enkelte
"Vælger nogle enkelte praktiksteder at bryde reglerne, kan det få store konsekvenser for praktikansættelserne"

Hvad betyder det egentlig? At det er noget rod, når praktiksteder/praktikanter snyder? Eller at parterne pusler med sanktioner over for regelbrydere?
Lene Rimestad
1. JUNI 2016
Det er godt nok en umanerlig
Det er godt nok en umanerlig pæn artikel om et skummelt forløb. Jeg opfordrer Journalisten til at undersøge følgende: Hvilke indrømmelser har de studerende fået? Hvordan kan det være, at ikke engang kravet om, at panikdagen starter med, at de studerende står samlet i forhallen på DMJX, blev imødekommet? Hvem har reelt magten over praktikken? De store arbejdsgivere? Praktikudvalget? Hvad kan Praktikudvalget EGENTLIG bestemme? Hvad sker der for at finde plads til de MANGE studerende, der fortsat står uden plads? Hvis pligt er det at sørge for, at der er plads til alle? Er der uddannelse eller billig arbejdskraft?
Panikdagen er bare toppen af et isbjerg af problemer af store proportioner. Problemet er, at de mennesker, som lider under problemet, ikke har noget reel stemme noget sted. De studerende... Men fuck de studerende, hvis bare de store arbejdsgivere får det, de vil have?