Skjult kamera i en barnevogn, parykker og falske navne. De to norske tv-journalister, der afslørede, at amerikanske ambassader overvåger borgerne, fortæller om deres spion-inspirerede metoder.
Det var ikke skæg og blå briller, men det var tæt på. De to journalister fra norsk TV 2, der undersøgte, hvorvidt USA's ambassade i Oslo overvågede almindelige mennesker, greb til utraditionelle metoder.
Det var afsløringen i Norge, der fik danskerne til også at kaste et kritisk blik på USA's ambassade i København.
»Her var vi ikke kommet nogen vegne ved at starte med at stille spørgsmålene. Det var metodevalget, der gjorde, at vi fik opklaret sagen,« siger redaktionschef Niklas Lysvåg fra TV 2 i den seneste udgave af norske Journalisten.
Han satte de to reportere Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve i forbindelse med hinanden, efter han i et stykke tid at have hørt dem begge fortælle om mærkelige kilder og fornemmede, at de begge havde oplysninger, den anden kunne bruge.
Det passede, og Olsen og Nørve indledte et samarbejde, der varede i halvandet år.
Reporterne har blandt andet brugt timevis på at overvåge personer, de mistænkte for at være agenter, fra deres bil. TV 2 afslørede efter megen research og efter at have fulgt efter en mistænkt, hvor agenterne holdt til.
Men afsløringerne krævede også andre kneb, der kan give mindelser om en kriminalroman.
»Det er i udgangspunktet umuligt at gå rundt i ambassadeområdet med kamera, og derfor tog vi nogle gamle overvågningstricks i brug,« fortæller Jens Christian Nørve.
Journalisterne købte en barnevogn til 500 kroner og udstyrede den med to skjulte kameraer. Jens Christian Nørve er kendt fra tv, og derfor blev det Asbjørn Olsen, der gik ture med vognen. Han var til tider iført en paryk, de havde købt i en karnevalsbutik.
Ved en enkelt anledning optrådte Olsen under falsk navn, nemlig som 'Erik Karlsen' fra sikkerhedsfirmaet 'Beta Security'. Firmaet havde til huse i Cort Adelers Gade 16, hvor den norske pendant til Forsvarets Efterretningstjeneste holdt til i slutningen af 1970'erne.
»Vi syntes, det var en morsom adresse med reference til gamle spionjægere,« siger Asbjørn Olsen til norske Journalisten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.