Sådan aflyttede britiske journalister de kendte

Skandalen om den britiske avis News of the World vokser. Avisen har ikke kun hacket telefoner tilhørerende kendisser og politikere - også kidnappede børn og pårørende til omkomne terrorofre er blevet aflyttet. Læs her, hvordan avisen gjorde det.

Skandalen om den britiske avis News of the World vokser. Avisen har ikke kun hacket telefoner tilhørerende kendisser og politikere – også kidnappede børn og pårørende til omkomne terrorofre er blevet aflyttet. Læs her, hvordan avisen gjorde det.

Skandalen har kørt i flere måneder. Siden 2001, måske længere, har den britiske avis News of the World hacket og aflyttet telefoner, der tilhørte kendte, sportsfolk og politikere. Men skandalen er vokset i denne uge. Avisen har aflyttet og slettet beskeder på en telefon, der tilhørte en myrdet skolepige. Også pårørende, der mistede familiemedlemmer i terrorangrebet mod London for seks år siden, har fået deres telefoner aflyttet.

Der er forskellige måder, avisens journalister og privatdetektiver hyret til jobbet, kunne have aflyttet telefonerne på. Det skriver New York Times, der sidste år interviewede en afhoppet tabloidjournalist om aflytningsmetoderne.

I starten af 00'erne gav britiske telefonselskaber standardkoder til telefonsvarerne, som kunder selv skulle ændre. Men det var der få, der gjorde. Det betød, at mange kunder beholdte de meget svage koder, der for eksempel kunne lyde 1111 eller 4444. Det udnyttede avisen News of the World. En journalist ville ringe op til telefonnummeret og dermed optage linjen. En anden journalist ville derefter ringe op og blive sendt direkte til telefonsvaren. Her kunne man så afprøve de svage koder og med stor sandsynlighed tiltvinge sig adgang til telefonens beskeder.

Hvis standardkoderne ikke virkede, var der en anden vej. Journalisterne ringede op til de forskellige teleselskaber og udgav sig for at være telefonens ejer eller for at være ansat af teleselskabet. Derefter ville de bede om, at koden til telefonsvareren på den pågældende telefon skulle ændres tilbage til standardkoden.

Når først journalisterne havde aflyttet beskederne, blev beskederne slettet. Det skete dels for at skabe plads til nye beskeder, der kunne give nye overskrifter. Men lige så vigtigt for at sikre, at der ikke var andre aviser, der fik fat i beskederne.

Storbritanniens teleselskaber siger, at de har optimeret sikkerheden på deres telefoner. Der bliver for eksempel ikke længere lavet standardkoder – brugerne skal derimod selv lave deres koder, når de får telefonen.

1 Kommentar