
Nadia Nadim, Brian Laudrup og Viktor Axelsen er blevet kritiseret for sportswashing. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Peter Cziborra/Reuters/Ritzau Scanpix, Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Fodboldspilleren Brian Laudrup er ikke den første danske sportsmand, som er blevet kritiseret for at lave sportswashing ved at kommunikere på vegne af et totalitært land.
For Brian Laudrup skete det fredag i sidste uge, hvor han måtte stoppe som fodboldkommentator på TV 2 og som podcastvært på Politiken efter sin deltagelse i en reklamevideo for Dubai.
De seneste år har der imidlertid været en række eksempler på prominente sportsfolk, som har fået kritik for at optræde i reklamer eller som ambassadører for lande, hvor menneskerettighederne bliver undertrykt.
Fra sportsfolkene har svaret ofte lydt, at de ikke bidrager til sportswashing.
Et smart kommunikationskneb
Jens Sejer Andersen, der er journalist og stifter af organisationen Play The Game, siger, at sportsfolk er en effektiv måde at skaffe positiv omtale.
”Hvis man som stat inviterer journalister på en pressetur, vil de måske stille kritiske spørgsmål og afprøve ens argumenter, mens mange sportsfolk er trænede i at undgå at sige kontroversielle ting, fordi de har lært, at det kan skade deres karriere,” siger han.
Og så er fordelen ved at bruge sportsfolk, at de henvender sig til og samler mennesker på tværs af landegrænser.
”Det vil sige, at de har en helt anden gennemslagskraft end et enkelt lands nyhedsmedier,” siger han.
Så man kan kynisk sige, at det er en smart form for kommunikation for de stater?
”Det er ikke engang kynisk at sige det. Det er bare en nøgtern konstatering.”
Fyringen fra TV 2 og Politiken kom som en overraskelse for Brian Laudrup.
”Jeg synes stadigvæk, at det er en harmløs video, der er lagt op. Ja, jeg sidder i smukke omgivelser. Ja, jeg siger, at noget er betagende, hvilket det også er. Så kan man altid diskutere, om jeg skulle have tænkt over menneskerettigheder, og hvordan visse grupper af mennesker behandles. Men jeg tror ikke på boykot,” sagde han til Jyllands-Posten.
Brian Laudrup siger samtidig, at han måske har været naiv. I Jens Sejer Andersens øjne handler det nok nærmere om noget andet:
”Hvis Brian Laudrup undrer sig over kritikken, er det nok et tegn på, at der mangler en erkendelse blandt nogle af de absolutte topstjerner i international sport om, at de skal tænke over, hvad de lægger navn til.”
1. Peter Schmeichel
I 2018 vakte det internationalt postyr, at den tidligere fodboldmålmand Peter Schmeichel optrådte på den statskontrollerede tv-kanal ’Russia Today’ under VM i Rusland.
Peter Schmeichel blev ifølge B.T. beskyldt for at indgå i den russiske propaganda med tv-programmet ’The Peter Schmeichel Show’. Kritikken blev ledsaget af billeder af Schmeichel til teselskab hos Vladimir Putin, hvor Putin får en fodboldtrøje med ’Putin 11’.
Peter Schmeichel svarede på kritikken i en mail til TV 2-programmet ’Go’ morgen Danmark’.
”Nu må I stoppe. Jeg har ingen holdninger til hverken det ene eller det andet. Jeg elsker fodbold og glæder mig til VM, uanset hvor VM bliver spillet,” forklarer han.
Han tilføjede, at hvis TV 2 var så stødt over forholdene i Rusland, burde de tage konsekvensen og afgive deres rettigheder til at vise fodboldturneringen.
Foto: Epa/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kre/Pool Mandatory Credit
2. Nadia Nadim
”Pissenederen og ærgerligt.”
Sådan sagde den danske landsholdsspiller Nadia Nadim i juni 2022 om forholdene i Qatar, hvor 6.500 migrantarbejdere har mistet livet under byggearbejdet op til det kommende VM i fodbold.
Udtalelsen fra Nadia Nadim faldt, fordi hun havde fået kritik – blandt andet fra DBU – for sin rolle som ambassadør for VM i fodbold i Qatar.
Nadia Nadim forklarede pressen, at hun ikke benægtede, at mange forhold i Qatar skal gøres bedre. Men VM kunne efter hendes opfattelse bidrage til at skabe fremgang i landet, sagde hun ifølge Politiken.
”Fodbold er et værktøj, og jeg kan vise kvinder i Qatar, at det er okay at spille fodbold. Jeg har brugt fodbold hele mit liv som en platform. Det er samme koncept nu, jeg har bare en større platform,” sagde hun.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
3. Victor Axelsen
Sidste år kom badmintonspilleren Viktor Axelsen i søgelyset, fordi han valgte at flytte fra Danmark til Dubai med den begrundelse, at der var bedre træningsfaciliteter. Det skete, kort efter at han havde vundet OL-guld i badminton.
I en video fra Dubai Sports Council roste Viktor Axelsen ifølge B.T. forholdene i det nationale træningscenter, mens han viste sin olympiske guldmedalje frem.
Lektor Martin Hvidt fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet sagde ved den lejlighed, at Viktor Axelsen blåstemplede ørkenstaten med sin optræden. Men han tilføjede også:
”Ja, han stiller sig dér på siden af Dubai, men det er ikke helt lovløst dernede,” siger han og peger på, at der er sket ”betydelige fremskridt i landet”.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
4. Michael Laudrup
Brian Laudrups bror, Michael Laudrup, blev i 2016 kritiseret kraftigt, da han tog jobbet som træner for Qatar-klubben Al-Rayyan.
Dagbladet Information skrev i en leder om Michael Laudrups valg:
”Michael Laudrup var en stor spiller. Desværre lader det til, at han ikke er ret meget andet end det.”
Informations leder blev ifølge TV 2 retweetet af blandt andre DBU’s daværende direktør Claus Bretton-Meyer.
Men over for B.T. afviste Michael Laudrup kritikken som grundløs.
”Hvorfor er det i orden, at dansk erhvervsliv er repræsenteret i Qatar, hvor mange danskere har job, men undertegnede må ikke,” spurgte Michael Laudrup.
Foto: Mohammed Dabbous/Reuters/Ritzau Scanpix
5. Jan Pytlick
I sidste måned kom det frem, at den tidligere landstræner i kvindehåndbold Jan Pytlick skal være træner i Saudi-Arabien.
Han blev af senioranalytiker Stanis Elsborg i organisationen Play the Game kritiseret for at blive en del af et propagandaapparat, der fremmer sport og politik.
”Jan Pytlick kan have mange gode grunde til at tage sådan et job. Det, man bare skal gøre sig klart, er, at han bliver en del af det propagandaapparat og maskineri, som Saudi-Arabien har kørt de seneste par år,” sagde Stanis Elsborg til TV 2.
Jan Pytlick fortalte til TV 2 Sport, at han selvfølgelig havde gjort sig tanker omkring netop disse ting.
”Jeg fokuserer på det sportslige, og det andet holder jeg for mig selv. Jeg har en klar holdning til det. Den vil jeg bare holde for mig selv,” sagde Pytlick.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.