Politisk kommunikation

Sådan forbereder partierne sig på det store slag om mink

Torsdag kommer minkkommissionens længe ventede beretning. Hvordan har regeringen, støttepartier og oppositionspartier kunnet forberede deres kommunikation?

Dele af minkkommissionens konklusioner blev lækket til Weekendavisen i sidste uge, men det er først torsdag, minkkommissionen fremlægger sin endelige beretning om forløbet frem mod aflivningen af danske mink.

Tine Lund-Bretlau er tidligere særlig rådgiver for daværende kulturminister Marianne Jelved fra Radikale Venstre og stifter af bureauet White Cloud. Hun forventer et ’rivegilde’.

Martin Vith Ankerstjerne, tidligere kampagnechef i Venstre og særlig rådgiver for Venstres Karen Ellemann og i dag selvstændig i Decisions forventer en kritik, som vil række langt ind i sommeren.

Men hvordan kan regeringen, støttepartier og oppositionspartierne hver især forberede deres kommunikation? Her giver de deres bud.

Regeringen vil tage luften ud af kritikken

Statsminister Mette Frederiksen (S) selv forventer en ’voldsom kritik’ af regeringen i beretningen. Det siger hun selv i et interview med Berlingske onsdag.

Samtidig kører Socialdemokratiet en bred annoncekampagne under overskriften ’Sammen kan vi mere’, hvor partiet blandt andet skriver:

”Er der begået fejl? Ja. Og det vedkender jeg mig. Men resultaterne bør alle kunne være stolte over. Danmark er et af de lande, der indtil nu har klaret coronakrisen bedst.”

Dermed er regeringens kommunikation om minkrapporten i fuld gang.

”De gør det meget, meget klogt. Med annoncekampagnen forsøger de først og fremmest at minde om, hvad det var for en situation, Danmark stod i,” siger Tine Lund-Bretlau.

Hun ser især Berlingske-interviewet som et smart træk.

”Mette Frederiksen går ud og tager sorgerne eller glæderne på forskud, så vores forventninger er skruet op til, at der nok kommer rigtig, rigtig hård kritik, og muligvis også af hende. Hun bager op til, at hun er nødt til at tage en konsekvens,” siger hun.

Også Martin Vith Ankerstjerne mener, at regeringen forsøger at tage luft ud af kritikken med Berlingske-interviewet.

Han hæfter sig også ved, at Mette Frederiksen prøver at være konstruktiv ved at foreslå en såkaldt ’rådføringspligt’, så regeringen i visse typer af beslutninger får pligt til at rådføre sig med Folketinget.

”Og så kan jeg slet ikke forestille mig andet end, at der bag linjerne også foregår en intens kommunikation mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre og Enhedslisten. For regeringen skal vide så meget som muligt om, hvor de står,” siger Martin Vith Ankerstjerne.

Modsat Tine Bretlau-Lund mener han ikke, annoncekampagnen er en klog strategi, fordi det bliver for åbenlyst, hvad regeringens motiv med kampagnen er.

”Desuden er den med til at skabe endnu mere fokus på statsministeren, også fordi annoncen er et kæmpe billede af Mette Frederiksen. Hun er om nogen omdrejningspunktet for hele minksagen og for den tilgang til at lede en regering, som oppositionen er kritisk over for,” siger han.

Støttepartierne skal vælge deres spor

For støttepartierne Enhedslisten, SF og Radikale Venstre handler forberedelserne ifølge de to om at finde ud af, hvor hårdt der skal skrues op for kritikken, når rapporten er ude.

”De skal have nogle læseteams klar til lynhurtigt og grundigt at læse rapporten igennem, så de kender niveauet af kritik, og hvem kritikken bliver rettet imod, så de kan vælge, hvilken reaktion det skal føre til fra deres side,” siger Martin Vith Ankerstjerne.

Han ser overordnet tre mulige scenarier for sig: Enten udtaler støttepartierne kritik af regeringen og konstaterer, at Mogens Jensen allerede har mistet jobbet som fødevareminister på den baggrund. Næste scenario er, at de går med på de blå partiers ønske om en uafhængig advokatundersøgelse, som er næste skridt i retning mod en rigsretssag. Sidste scenarie er, at de udtrykker mistillid til regeringen.

Tine Bretlau-Lund vurderer, at støttepartierne allerede nu ved omtrent, hvor kritiske de vil lyde.

”Der har jo været læk, og mange af afhøringerne har været offentlige, så det er en afvejning af, hvor langt de vil gå politisk,” siger hun.

Det er nødvendigt for støttepartierne at vise handling, mener hun.

”De har brug for at vise, at de tager kritikken alvorligt, og at de ikke bakker op om statsministeren for enhver pris,” siger hun.

Både Tine Bretlau-Lund og Martin Vith Ankerstjerne vurderer, at udkommet kan blive, at en eller flere embedsmænd mister jobbet på baggrund af sagen.

”For Mette Frederiksen vil det også betyde, at hun får ledt søgelyset lidt væk fra sig selv,” siger Tine Bretlau-Lund.

Den vurdering kom, inden Politiken først på eftermiddagen refererede en mail fra Minkkommissionen, ifølge hvilken der er grundlag for flere tjenestemandssager som følge af kommissionens beretning.

Oppositionspartierne skal give kritikken liv

Stik modsat sidder de i de blå oppositionspartier og forbereder en kommunikation, som handler om at få kritikken af regeringen og af statsminister Mette Frederiksen til at leve længst muligt. Blandt andet ved at strømline budskaberne, vurderer Martin Vith Ankerstjerne.

”De sidder og aftaler, hvem som skal udtale sig, og hvad de skal sige. De vil ikke have alle mulige menige medlemmer af Folketinget til at gå rundt og mene noget om denne her sag, for partierne vil tale med en stemme,” siger han.

Han mener desuden, partierne er i gang med at finde juridiske eksperter, som kan lede dem på sporet af nye vinkler på sagen, som de kan forsøge at gå i pressen med.

”De vil kræve en uafhængig advokatundersøgelse på baggrund af beretningen, andet kan jeg ikke forestille mig. Og så vil de kræve regeringens afgang,” spår han og forventer samtidig, at de blå partier vil forsøge at få så meget som muligt af kritikken til at handle om Mette Frederiksen.

Tine Bretlau-Lund siger, at minkrapporten er en ’gylden mulighed for at lægge pres på en statsminister op til et valg’.

”De prøver selvfølgelig først og fremmest at få fat i rapporten et sted fra,” siger hun.

Derudover forventer hun, at de blå partier er i gang med at forberede en kampagneindsats til sociale medier.

”De har helt klart forberedt nogle klare budskaber, og de har formentlig også forberedt en række scenarier, afhængigt af hvor harsk kritikken i rapporten bliver,” siger hun.

Hun forventer, de blå partiers budskaber vil handle om at ’destabilisere statsministerens evne til at lede landet’.

”Jeg forventer at se en Pape, som ser vred og skuffet ud – og en Ellemann, der gør det samme.”

0 Kommentarer