Sådan fik Jyllands-Posten reportage fra motorløb til at ligne layout fra 30’erne

En journalist, en fotograf og tre layoutere på Jyllands-Posten gik all in på at skildre en motorfestival i retro-stil. ”Det endte med at blive ret gennemført,” siger webproducer Boy Repenning

På Jyllands-Posten.dk kan man klikke sig ind på artiklen ’Race paa Rømø’. Her møder man et stort billede af en gammel bil, der skuer ud over et strandstykke fyldt med hjulspor på Rømø.

De sort-hvide billeder, layoutet i retro-stil med krogede skrifttyper – og teksten om dengang ”Kvinder serverede Kaffe for de arbejdende Mænd” – oser af gamle dage.

Ideen til at lave artiklen på netop den måde opstod, da sportsjournalist Thomas Lund Hansen og fotograf Joachim Ladefoged fik akkreditering til motorfestivalen på Rømø og fik at vide, at de selv skulle møde op i samme tøjstil som bilerne, der næsten alle sammen var fra 1930’erne.

”Så trækker vi den hele vejen og laver det til en gammel avisartikel, tænkte jeg,” siger Thomas Lund Hansen.

Sådan fik Jyllands-Posten reportage fra motorløb til at ligne layout fra 30'erne 3 Sådan så opslaget ud, da artiklen blev bragt i Jyllands-Posten. Joachim Ladefoghed - Illustration: Stine Vikman og Annelise Ploug

Fart i sproget

For at ramme den rigtige tone i grammatik, ordvalg og opbygning gik Thomas Lund Hansen på opdagelse i fortiden.

”Jeg gravede mig tilbage til dengang, jeg gik i gymnasiet og læste Johannes V. Jensen,” siger han.

Thomas Lund Hansen læste blandt andet ’Nåede de Færgen’, der handler om et par, som kører over Fyn for at nå færgen i Nyborg. Omdrejningspunktet i novellen er fart. Hvilket han prøvede at fange og overføre til sproget i artiklen.

”Der var få punktummer i novellen og mange kommaer. Det sætter ligesom farten i sproget,” siger han.

I teksten har han brugt dobbelt a’er i stedet for bolle-å, og ordet ”bil” er erstattet af ”Automobil”.

Han har dog ikke ændret på ordene i sine kilders udsagn.

”Det var fristende at ændre i kildernes sprog i citaterne, så det passede ind i den gamle ramme. Men det har jeg ikke gjort, for kilderne har jo ikke brugt de ord,” siger Thomas Lund Hansen.

Sådan fik Jyllands-Posten reportage fra motorløb til at ligne layout fra 30'erne 2 Forsiden af indbliksektionen i JP med historien om motorløbet i førersædet. Joachim Ladefoged - Illustration: Anette Ploug og Stine Vikman

Inspiration fra retro-hjemmesider

Boy Repenning har lavet layoutet på artiklen til nettet. Han har søgt inspiration i gamle avisprint, men har også kigget på retro-hjemmesider for at få en fornemmelse af, hvilke virkemidler der kunne bruges til at efterligne en gammel avis.

“Man starter jo lidt fra scratch med den digitale del, når man skal lave en avisside fra 50’erne til en digital platform,” siger han.

Historien skulle virke på tværs af platforme – også på mobiler og desktop, forklarer han.

”Det tænkte de nok ikke så meget på i 50’erne, hvor der primært var et avisformat,” siger Boy Repenning.

Der lå ikke en stor forkromet plan for layoutet fra start. Ideerne opstod løbende.

”Folk blev ved med at få ideer til små justeringer af rubrikker, opsætning, skrifttyper og farver, så det endte med, at blive ret gennemført,” siger Boy Repenning.

Noget af det, der fungerer bedst, er ifølge Boy Repenning den anderledes skrifttype på nettet.

Den er med til at forstærke følelsen af, at avisen er gammel.

”Jeg synes, at det giver noget ekstra til artiklen, at det grafiske er med. Det gør måske, at nogle falder over artiklen og synes, den er sjov. Hvis grafikken er med til at få en læser til at blive lang tid på historien eller bare huske den bedre, er det jo en værdi i sig selv og værd at efterstræbe,” siger Boy Repenning.

Journalisten har rettet artiklen klokken 14.20. Vi havde oprindeligt krediteret Boy Repenning for layout af artiklen i avisen. Dette er nu rettet til Annelise Ploug og Stine Vikman. Underrubrikken er præciseret, så det fremgår, at der har været tre layoutere på historien.

Sådan fik Jyllands-Posten reportage fra motorløb til at ligne layout fra 30'erne 1 Et af fotograf Joachim Ladefogeds billeder taget i 30’er-stil og gråtoner. Joachim Ladefoged

4 Kommentarer

Kim
14. SEPTEMBER 2019
Tænkte lidt det samme. Fotografierne er super fede. Men selfølgelig er de det ??
Lisbeth Kristine Cedray-Elsner
12. SEPTEMBER 2019
Smooth !
Claus Kristensen
12. SEPTEMBER 2019
Og fotografierne taler for sig selv. Så behøver vi heller ikke høre, om fotografen har noget at sige :-)
Jesper Bech Pedersen
12. SEPTEMBER 2019
Fedt. Gennemført. Cool lavet!

Læs også

Sådan blev Information forvandlet til et metalband på fire timer 1

Sådan blev Information forvandlet til et metalband på fire timer

19. JUNI 2019
”Tingene er ikke gjort ved, at man bare ansætter en grafiker eller en journalist”

”Tingene er ikke gjort ved, at man bare ansætter en grafiker eller en journalist”

05. SEPTEMBER 2019