Guide

Sådan bidrager du til den grønne omstilling på arbejdspladsen

De gode vaner derhjemme bliver ikke nødvendigvis taget med på arbejde, siger seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling Christian Jarby

I efterhånden mange år har vi diskuteret, hvordan vi hurtigst og bedst kommer i gang med den grønne omstilling, så kloden bliver sikret for fremtidige generationer.

For mange er de grønne vaner kommet ind i privatlivet med eksempelvis affaldssortering og fokus på energibesparelse. Men bare fordi man har gode vaner derhjemme, betyder det ikke nødvendigvis, at man tager dem med på arbejdet.

Det fortæller Christian Jarby, der er seniorrådgiver hos ngo’en Rådet for Grøn Omstilling.

Derfor har vi bedt ham komme med fem konkrete råd til, hvordan du kan bidrage til den grønne omstilling på arbejdspladsen. Rådene får du herunder:

Spar på strømmen

Det er efterhånden et råd, som man bør have hørt mange gange – og specielt i 2022, hvor elpriserne tog en himmelflugt.

Ikke desto mindre er det et råd, som tåler en gentagelse for den grønne omstillings skyld. For bare fordi man er sparsommelig derhjemme, betyder det ikke, at man også er det på arbejdspladsen, fortæller Christian Jarby.

”Folk sparer ikke på arbejdspladsen for deres blå øjnes skyld. Energistyrelsen har vist, at du afkobler fra din adfærd derhjemme, når du går på arbejde.”

Han opfordrer generelt til at slukke for alt unødigt forbrug på arbejdspladsen. Blandt andet at slukke skærmen og kaffemaskinen, når du går, og ikke lade elektronikken stå på standby.

Christian Jarbys erfaring viser, at der skal noget på højkant, hvis strømspareøvelsen på arbejdspladsen skal give resultater.

”Man skal først og fremmest finde ud af, hvor meget energi man bruger, og hvor meget energi man vil spare i virksomheden. Derefter kan man lave en sparekampagne på arbejdspladsen, hvor man synliggør, hvordan det går med at spare på strømmen. Hvis målet bliver nået, kunne man udlodde en præmie, så medarbejderne føler, at der er noget på højkant,” siger Christian Jarby.

Spis mere klimavenligt

Et andet råd, som kan hjælpe den grønne omstilling på vej på arbejdspladsen, foregår i pausens frirum, kantinen.

”Man spiser mere klimavenligt ved at vælge grønt til og vælge kød fra. Det er det helt simple råd. Og så skal man spise årstidens grøntsager – ikke flyve alverdens eksotiske grøntsager ind,” siger Christian Jarby.

Tendensen med at spise mere klimavenligt har allerede bredt sig til flere arbejdspladser, som også eksempelvis har indført vegetardage.

”Det handler om, at man stille og roligt vænner medarbejderne til, at man sagtens kan få en dejlig frokost, selv om den er vegetarisk.”

Lad bilen stå

”Vi bør alle tænke meget på at reducere vores CO2-udledning,” siger Christian Jarby.

For de fleste biler kører stadigvæk på fossile brændstoffer, og det er det modsatte af grønt.

I stedet opfordrer han til at tage cyklen på arbejde.

”Hvis man har under 10 kilometer på arbejde, bør man kunne cykle – så sparer man også et fitnessabonnement. Nu er der også kommet elcykler, så det har øget rækkevidden betydeligt,” mener Christian Jarby.

Spar på varmen

Temperaturen og varmeforbruget på kontoret er også noget, som kan gøre din virksomhed grønnere, hvis man gør det rigtigt, siger Christian Jarby fra Rådet for Grøn Omstilling.

”Det er altid en god idé at skrue ned for varmen, når man ikke er der. Flere og flere virksomheder får dog en styring, så varmesystemet automatisk lukker ned efter endt arbejdstid og i weekender.”

Et andet råd fra Christian Jarby er, at man skal huske at skrue ned for varmen, når man lufter ud. Man ser nemlig tit, at de gammeldags radiatorventiler skruer op for varmen, når man lufter ud, hvilket betyder, at radiatoren kommer op på fuld blus, og det er spild af energi.

Start opvaskemaskinen, når det er billigt

Hvis ens arbejdsplads stadig benytter papkrus og plastikkopper, bør man skifte dem ud med glas og porcelæn, som kan vaskes og bruges igen.

Netop opvaskemaskinen bør man sætte i gang på de tidspunkter, hvor elpriserne er lave. På den måde gør man noget grønt, mener Christian Jarby.

”Man kan eksempelvis programmere opvaskemaskinen til at starte om natten, fordi man dermed aflaster elsystemet, hvilket betyder, at der er plads til mere grøn energi.”

”Mellem klokken 17.00 og 20.00 betaler man meget for strømmen, uanset om den kommer fra vindmøller eller ej, da man betaler for transporten i elnettet. Så reglen om, at sidste mand starter opvaskemaskinen, er faktisk ikke en god idé,” siger han og tilføjer, at de fleste opvaskemaskiner har et ECO-program, som man bør vælge.

 

 

0 Kommentarer