search

Så lær det dog, Ove

Superliga-træner Ove Christensen mistede søndag aften besindelsen for snurrende kamera i Onside på TV3+ efter et 0-4-nederlag til Brøndby på hjemmebane. Ikke så meget nyt i det. Det har han gjort før. Og mange andre før ham. Blandingen af en såkaldt lammer, trangen til at slå igennem og undskyldningen med et klap på skulderen var bare et hak for meget.  

Superliga-træner Ove Christensen mistede søndag aften besindelsen for snurrende kamera i Onside på TV3+ efter et 0-4-nederlag til Brøndby på hjemmebane. Ikke så meget nyt i det. Det har han gjort før. Og mange andre før ham. Blandingen af en såkaldt lammer, trangen til at slå igennem og undskyldningen med et klap på skulderen var bare et hak for meget.

Ellers et klassisk studie i forudsigelig trænerretorik og optrapning af en konflikt med kulminerende raseriudbrud for åben skærm. Men utroligt og kommunikations-alarmerende at erfarne trænere ikke kan lære det. Eller de tilstræbt professionelle ledelser i danske fodboldklubber. Eller for den sags skyld politikere og ministre med mange år på bagen.

Jo, der er en god mulighed for, at en journalist stiller et kritisk spørgsmål to gange. Også tre eller fire, hvis den udsendte reporter kommer op imod en pladespiller. Eller forfølger en dagsorden. Som Ove Christensen siger til journalisten i interviewet på sidelinjen i Randers: ”Hør nu her, lille ven, jeg ved ikke, hvor du får dine spørgsmål henne…”

Naturligvis ved Randers-træneren det – også at reporteren har en redaktør i øret, der måske fremturer eller insisterer på den fortsatte kritiske vinkel. Selvom søndagens udsendte, Rasmus Lund, sagtens kan selv, og man kan mene, at han kørte for hårdt på en mand i affekt. Sagtens. Spørgsmålene var ikke til at tage fejl af, men det var dagsordenen heller ikke. Efter Randers-nederlag på 0-4 til Brøndby var den klar, ikke mindst efter randrusianerne 1-4-deroute i Aalborg fire dage forinden:

Har Ove Christensen en umiddelbar fremtid i klubben? For et år siden feteret æresborger for at redde klubben fra en nærmest uundgåelig nedrykning til noget, der pludselig tager sig ud som tjære og fjer. Den dagsorden forfulgte TV3, redaktør og reporter, den dagsorden forfølger pressen, den dagsorden er name of the game.

Reportere og fotografer skal pinedød befinde sig i umiddelbar nærhed af skudlinjen – uden utidig sammenligning med krigsreportagen i øvrigt. Men disciplinen er journalistisk banal i sig selv. Sidelinjetjansen er hårdt adrenalinarbejde, og der er ikke mange skud i bøssen, når kameraet ruller live for et par hundrede tusinde seere. Som alle over næsten en kam brokker sig over uopfindsomme og ligegyldige spørgsmål. Den udsatte position har dog og heldigvis vundet lidt forståelse i den bredere nyhedsdel af branchen, der har fået for vane at sende direkte fra stort set hvert eneste vildfarne snefug i landet, mens en stakkels udsendt står måbende og halvblank i billedet og med mikrofon i hånd vender sig mod en tilfældig brandchef.

Og for nu lige at vende krisekommunikationen i danske fodboldvirksomheder. Så lær dog jeres trænere at håndtere medierne. Også selvom de igen og igen påberåber sig retten til selv at styre den del af metieren. Der findes kompetente pressechefer og rådgivere i de danske klubber. Men der findes også anakronistiske trænerskikkelser, som klubledelser og pressechefer må tage i skole, fordi dagsordener ikke sådan lader sig ændre.

Så lær trænerne at fremstamme i søvne: ”Jeg passer bare mit arbejde og har ikke i sinde at sige op. Du må spørge min direktør, om jeg skal fyres…”

For hverken klub eller træner vinder noget som helst ved i fysisk forstand at lange ud efter omgivelserne…

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen