S skaber virak om Messerschmidt med grafik på Twitter

En grafik med to citater fra Morten Messerschmidt gik viralt og satte dagsorden i medierne. Den blev til på S-politikeren Ole Christensens kontor i Bruxelles. »Det var aldrig endt på Ekstra Bladets forside, hvis vi havde sendt det ud som en pressemeddelelse,« siger han. EB afviser

To opsigtsvækkende citater fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har sat dagsorden i medierne.

Partiets stemmesluger og frontfigur i Europa-Parlamentet har med halvandet års mellemrum kaldt kvindelige eks-partifæller, som er væsentligt ældre end ham selv, for henholdsvis »en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles« og »en lille forskruet pige«.

Det nye og det gamle citat blev kædet sammen med en let forståelig grafik på Twitter. En grafik, der blev til på den socialdemokratiske EU-parlamentariker Ole Christensens kontor i Bruxelles tirsdag morgen.

 

Siden er den blevet delt igen og igen på sociale medier – også af journalister med mange følgere som eksempelvis Berlingskes Line Holm og DR’s Jens Ringberg. 

Og vinklen med de to nedladende og næsten identiske udtalelser gik ikke bare viralt. Den blev senere taget op af blandt andet Berlingske Nyhedsbureau, i en analyse af Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen og endte onsdag på forsiden af Ekstra Bladet.

 

»Det var aldrig endt på Ekstra Bladets forside, hvis vi havde sendt det ud som en pressemeddelelse. Jeg står jo ikke øverst i det socialdemokratiske hierarki, så det kan være svært for mig at sætte en dagsorden. Men der har vi nogle muligheder på de sociale medier, som har langt større gennemslagskraft,« siger Ole Christensen til Journalisten.

»Det er skønt, at medierne reagerer på det, vi har sendt ud. Vi valgte netop Twitter, fordi der her er rigtig mange journalister som følger med og deler det, hvis vi har en sjov eller en speciel vinkel på en sag,« siger Ole Christensen.  

Kunne huske det gamle citat

Tirsdag morgen var den store politiske nyhed, at EU-politikeren Rikke Karlsson melder sig ud af Dansk Folkeparti med kritik af Morten Messerschmidt. Men dagsorden kom altså hurtigt til at handle om Morten Messerschmidt sprogbrug om sine frafaldne partikammerater.

Det sker med afsæt i den grafik, som bliver lavet af Ole Christensens politiske konsulent Morten Hertz Kristensen og sendt ud fra Ole Christensens Twitter-profil.

»Vi sidder på kontoret og taler om, hvordan vi kan lave en speciel vinkel på den med et letforståeligt budskab. Både Morten og jeg mener at kunne huske, at Morten Messerschmidt havde sagt noget lignende om Anna Rosbachs exit fra partiet. Vi kan hurtigt google os frem til citatet, og Morten klipper og klistrer, så vi har en grafik at smide på Twitter,« siger Ole Christensen.

Hvorfor er det relevant for dig at lave negativ kampagne mod Morten Messerschmidt, som jo også er din kollega i Europa-Parlamentet? 

»Min indgang til det har ikke været at lave negativ kampagne, men at man skal opføre sig ordentligt som politiker. Det synes jeg ikke, Morten Messerschmidt har gjort med de udsagn, han er kommet med om tidligere partifæller. Det burde han holde sig for god til,« siger Ole Christensen.

Udbredt metode på Christiansborg

Grafikken bliver kort efter også delt af Socialdemokraternes pressekonsulent på Christiansborg David Tarp. Han er særdeles aktiv på Twitter, hvor han har over 5.000 følgere herunder en stor del af pressekorpset på Christiansborg.

Der er dog ikke blevet koordineret noget med folkene i Bruxelles. Han finder selv grafikken på Facebook, hvor han har set den blive delt af en af de socialdemokratiske partisoldater.

»Jeg ville ønske, at jeg selv havde lavet den grafik. Den tager to sekunder at lave med et screendump og et klippeværktøj. Det er fint, hvis vi kan sætte gang i en dagsorden på Twitter, hvor alle journalister og politikere er til stede,« siger David Tarp. 

Han forklarer, at pressetjenesterne på Christiansborg går meget op i at fodre pressen med gamle citater fra politiske modstandere.

»Det er et meget effektivt redskab at finde gamle citater frem. Det er noget, vi bruger rigtig meget. Vi vil jo gerne have, at journalisterne går i en særlig retning med deres vinkler. Vi har ikke systematiseret det med en database med gamle citater fra politiske modstandere. Men vi sidder i en pressetjeneste omgivet af mennesker, der nørder politik hver dag. Derfor er der næsten altid et kvikt hoved, der mener at kunne huske, at noget har sagt noget bestemt. Og så er det hurtigt at søge de gamle citater frem på nettet,« siger David Tarp.

Han peger på, at metoden også jævnligt bliver brugt mod socialdemokraterne selv. Det skete eksempelvis, da Dan Jørgensen (S) for to år siden overraskende blev hentet hjem fra EU og blev udnævnt som ny fødevareminister.

»Efter udnævnelsen gik der kun to minutter, så kom alle mulige gamle citater frem om, hvad han havde sagt af kritiske ting om landbruget. Der har da siddet nogle formentlig i Venstres pressetjeneste og pushet det videre til journalisterne meget hurtigt,« siger David Tarp.

EB: Twitter ikke afgørende

Hos Ekstra Bladet afviser chefredaktør Karen Bro imidlertid Ole Christensens påstand om, at historien aldrig havde fundet vej til Ekstra Bladets forside, hvis han havde forsøgt sig med en almindelig pressemeddelelse.

»Ole Christensen kan ikke garantere noget som helst om, hvad der ender på Ekstra Bladets forside. Vi ser på, om historien er relevant og researcher på den. Det er underordnet, om historien kommer fra Twitter, en pressemeddelelse eller et anonymt tip,« siger Karen Bro.

Hun mener, at historien har en meget høj relevans. 

»Det er en strålende historie, som kommer til at vække megen debat. Det er spektakulært, at Morten Messerschmidt kommer med så voldsomme og nedladende udtalelser mod tidligere kvindelige kollegaer,« siger Karen Bro.  

8 Kommentarer

Russel Marks
19. OKTOBER 2015
@Mads Mostrup Jensen: Jeg er
@Mads Mostrup Jensen: Jeg er ikke helt sikker på, at jeg er med: Hvad er det faktuelt forkerte, som du gerne vil have rettet?
Kurt Madsen
16. OKTOBER 2015
Hold da helt op Mads. Det er
Hold da helt op Mads. Det er godt nok ømt det her :-) Hold nu op, inden det går helt galt.
Mads Mostrup Jensen, BNB
15. OKTOBER 2015
Du laver en årsagssammenhæng,
Du laver en årsagssammenhæng, som ikke eksisterer. Det er uvederhæftigt.
Jørgen Skadhede, Fagbladet Journalisten
15. OKTOBER 2015
Der er ikke tale om
Der er ikke tale om mediekritik. Der er ingen i artiklen, der kritiserer jer eller andre medier. Jeg konstaterer blot, at det er S og ikke medierne, der er de første til at kæde de to citater sammen. Der går næsten otte timer, før I kæder de to citater sammen. I de mellemliggende otte timer har vinklen med de to citater kørt stærkt på de sociale medier.

Det er der som sagt ikke noget odiøst i. Det er blot fakta.
Mads Mostrup Jensen, BNB
15. OKTOBER 2015
"Så vidt jeg kan se ...."
"Så vidt jeg kan se ...." "Det ser ud til ..."

Det er jo her, hele problemet ligger, Jørgen Skadhede. Man er nødt til at efterprøve sine påstande, især hvis man vil bedrive mediekritik.

Flere