S-politiker: Arabiske nyheder er ikke løsningen

Yildiz Akdogan (S) mener, at DR kan slå et langt vigtigere slag for integrationen ved at bruge flere personer med indvandrer-baggrund i nyheds- og debatprogrammer.

Yildiz Akdogan (S) mener, at DR kan slå et langt vigtigere slag for integrationen ved at bruge flere personer med indvandrer-baggrund i nyheds- og debatprogrammer.
DR skal lave nyheder på arabisk, foreslår Det Radikale Venstre som et alternativ til det DF-forslag, der vil forbyde parabol-antenner i ghetto-bebyggelser.

Men det er ikke sproget, der gør, at hr. og fra Hassan i Ishøj fravælger dansk tv. Det er manglen på personer, de kan identificere sig med. Det mener folketingsmedlem Yildiz Akdogan, der selv har en tyrkisk baggrund.

Hun synes Radikales forslag er sympatisk, men at det vil kunne rykke langt mere, hvis DR påtager sig – eller bliver pålagt – et større ansvar for at tænke i etnisk mangfoldighed, når der laves fjernsyn.

»Hvis vi kigger på nyhedsområdet, så er det tankevækkende, at der kun er én studievært, der hedder Erdogan. Og når der endelig er nogle med indvandrerbaggrund til stede i paneldebatter, så er det fordi, debatten handler om et emne, der har med den gruppe at gøre, og ikke en alment emne som fx gen-teknologi,« siger hun.

Yildiz Akdogan har tidligere været redaktør for den tyrkisk-sprogede avis Haber, som Politiken udgav i 2002-2004, og som i dag er reklamefinansieret. Hun mener aviser som Haber og andre arabiske net-medier dækker et niche-behov. Men rigtig mange fremmedsprogede kan sagtens lokkes til at følge med i dansk-sprogede medier, hvis de føler, der er noget, de kan identificere sig med.

»Et af de få programmer, der har magtet at løfte den her opgave, er Talent-programmerne. Jeg kan bare tage eksempel i min egen familie, der sidder klistret til skærmen ved de udsendelser. Og så er der også mange, der hænger på til nyhedsudsendelsen bagefter. Så i stedet for at tænker: de vil ikke zappe væk af Al-Jazeera, fordi de ikke kan tale dansk, skal man skabe nogle udsendelser, der giver dem motivation for at anstrenge sig for at følge med.«

Akdogan nævner også, hvordan en af hovedrollerne i tv-serien 'Ørnen' endte med at blive en rollemodel, der fik mange indvandrer-drenge til at søge ind ved Politiet.

Hun opfordrer til, at DR ser repræsentationen af den etniske mangfoldighed som en del af sin public-service forpligtelse.

»Så når man diskuterer gen-teknologi, så er der en rigtig dygtig fyr, der hedder Mustafa, der ved en masse. Og når man diskuterer celle-forskning, så findes der to læger i Århus, der også er rigtig dygtige. Det er sådan nogle, man skal have ind. Det vil gavne integrationen, både for familien Hassan i Ishøj og hr. og fru Hansen i Nr. Nebel,« siger Yildiz Akdogan.

1 Kommentar

Luci Smith
10. NOVEMBER 2010
Re: S-politiker: Arabiske nyheder er ikke løsningen

Kig blot på rulleteksterne for at se, hvad de ansatte hedder. Pæredansk.

Jeg ved ikke, hvad 'løsningen' er, men når BBC satser på at lave nyheder på Arabisk, så tror jeg at det  danske Public Service burde tænke på, om det ikke var løsningen af en del problemer.

 Jeg kan ikke arabisk, men de nyheder, som DR sætter på tekst-tv på engelsk er så Denglish, at det er pinligt. Hvis de andre fremmedsproget nyheder også er dårlig formulering,  som den der havde vagten kunne sjusse sig frem til uden at slå op i en ordbog....