Fejlciteret

S-ordfører alvorligt fejlciteret hos 24syv: ”Det ville være helt vanvittigt”

Socialdemokratiets retsordfører har fået flere undskyldninger fra 24syv, der havde taget ham til indtægt for noget, han ikke havde sagt

”Syrere, somaliere og marokkanere må generelt finde sig i at blive stoppet hyppigere af politiet, fordi de fylder mere i kriminalitetsstatistikker.”

Sådan var Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg, citeret for at skrive i et debatindlæg, da 24syv i aftes lagde et opslag på Facebook, der teaser for dagens udgave af morgenprogrammet ’Reporterne’.

Men det citat vil Bjørn Brandenborg ikke vedkende sig, og klokken 22.46 torsdag aften fløj han derfor til tasterne på Twitter:

”Min indbakke er fyldt med hadefulde beskeder, fordi 24syv har opfundet et vanvittigt citat, som jeg har skrevet eller ville skrive. Der må være en grænse for, hvad selv politikere skal finde sig i,” skriver Bjørn Brandenborg på Twitter med et skærmbillede af 24syvs opslag.

24syv har torsdag morgen fjernet opslaget og undskyldt over for Bjørn Brandenborg, oplyser Simon Andersen, programdirektør og ansvarshavende chefredaktør på 24syv.

Udkast blev ikke godkendt

Simon Andersen forklarer, at fejlen opstod, fordi 24syv var i gang med at forberede et opslag til et program, der skal sendes mandag. I den forbindelse var der blevet formuleret en opslagstekst, som stadig var et udkast. Ved en fejl blev det lagt på sociale medier, uden at journalisten på historien havde godkendt teksten.

”Vi har begået en alvorlig fejl og citeret ham for noget, han ikke har sagt. I hvert fald ikke på den måde,” siger Simon Andersen.

Citatet er blevet skrevet ud fra et debatindlæg, som Bjørn Brandenborg havde i Politiken den 3. maj, i forbindelse med debatten om etnisk profilering fra politiets side.

I debatindlægget skriver Bjørn Brandenborg:

”Om man kan lide det eller ej, så er det politiets opgave at stoppe forbrydere og opklare kriminalitet. I dag er det desværre sådan, at nogle etniske grupper som somaliere, syrere og marokkanere begår mere end 300 procent så meget kriminalitet som etniske danskere, hvorfor det ikke er overraskende, at politiet har erfaring med kriminalitet fra de grupper.”

”I mine øjne er det åbenlyst, at politiet ikke skal spilde deres ressourcer på at kropsvisitere gamle damer i Faaborg, hvis deres egentlige mistanke er rettet mod en somalisk indvandrerbande i Vollsmose,” fortsætter retsordføreren i debatindlægget.

”Et helt vanvittigt citat”

Men det går ikke at stramme op på den måde og smide citationstegn omkring, lyder det fra Simon Andersen.

”Når man som borger eller politiker gør sig umage med at reflektere i et læserbrev, skal man ikke stramme op og flytte ind i citationstegn på en måde, som det ikke er sagt. Så må man ringe til vedkommende og sikre sig, at det faktisk er det, han mener,” siger Simon Andersen.

Bjørn Brandenborg selv fastslår, at han på ingen måde mener, at syrere, somaliere og marokkanere ’må finde sig i’ at blive stoppet og sigtet.

”Jeg synes, at det er et helt vanvittigt citat, som jeg aldrig ville tage i min egen mund,” siger han.

Men er det ikke lidt det, du skriver i debatindlægget, bare skåret ind til benet?

”Det er det ikke. Jeg prøvede at argumentere for, hvorfor politiet arbejder, som de gør. De er mere til stede nogle steder, hvor der er mere kriminalitet, og derfor kan der være en sammenhæng mellem mere tilstedeværelse og flere sigtelser,” siger Bjørn Brandenborg og tilføjer:

”Selvfølgelig mener jeg ikke, at man med somalisk eller syrisk baggrund skal stoppes vilkårligt af politiet. Det ville være helt vanvittigt. Man skal nok læse hele indlægget for at forstå argumentet, men jeg har sat mig i spidsen for at få nogle nuancer ind i den debat.”

Beskyldt for at være racist, nynazist og psykopat

Ordføreren opdagede opslaget, da han var på vej tilbage fra en debat om forsvarsforbeholdet, fordi der begyndte at vælte beskeder og notifikationer ind på hans telefon.

”Jeg har som automatreaktion at slette de beskeder. Jeg kunne bare se, at jeg blev anklaget for at være racist, nynazist og psykopat,” siger Bjørn Brandenborg.

Det undrer imidlertid ikke ordføreren, at han fik de beskeder – ordlyden i opslaget taget i betragtning:

”Jeg kan godt forstå, at folk går amok i det opslag. Det havde været vanvittigt at have sagt det. 24syv har selv opfordret til at diskutere det i kommentarerne,” siger Bjørn Brandenborg.

Bjørn Brandenborg har både fået en undskyldning på telefon og mail.

”Der er ingen hard feelings herfra. Alle kan begå fejl, og jeg kommer i hvert fald ikke til at boykotte 24syv fremover eller noget i den stil,” siger han.

0 Kommentarer