Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, forudser, at VK-regeringens smalle medieforlig vil koste 2-300 arbejdspladser i DR: »Det er stærkt uacceptabelt og vil føre til en katastrofal svækkelse af DR.« Oppositionen vil rulle hele medieforliget tilbage efter valg. (opdateret)
»DR og de danske seere og lyttere er endt som de helt store tabere.«
Sådan lyder dommen fra Socialdemokraterne, efter at det i eftermiddag stod klart, at der ikke bliver noget bredt medieforlig.
En stærkt ærgerlig Mogens Jensen kritiserer VK-regeringen og kulturminister Per Stig Møller for at have valgt at lade ideologien styre ved blandt andet at lade en ny radiokanal komme i udbud, som vil få op til 100 mio. kroner årligt ifølge det endelige medieforlig.
»Vores ønske var at få regeringens skitse til et medieforlig i bedre balance. Det lykkedes ikke, og det kan kun tolkes som, at regeringen nu har valgt at fortsætte med et smalt medieforlig, for at føre nogle af deres ideologiske forslag ud i livet,« siger Mogens Jensen til Journalisten.dk.
Han kalder det »stærkt uacceptabelt« og vurderer, at det vil føre til »en katastrofal svækkelse af DR«.
»Det bliver DR, som kommer til at betale prisen for, at vi nu får en ny radiokanal, som ingen har ytret ønske om, og som folk, der beskæftiger sig med radio, har advaret kraftigt imod. Det er meget alvorligt,« siger han og tilføjer:
»Samtidig ønsker man at lægge produktionen ud fra DR i et sådan omfang, at DR formentlig skal afskedige mellem 200 og 300 medarbejdere i de kommende år. I alt mister DR omkring 700 mio. kroner over de næste fire år. Og i forvejen har man måttet fyre over 500 i de foregående år. Det er fuldstændigt uforståeligt og uacceptabelt for os,« siger Mogens Jensen, der påpeger, at DRs programproduktion i forvejen er svækket.
»Der havde vi en forventning om, at det kunne vi nu få rettet op på. Men i stedet bruger man licensprovenuet på en ny og fuldstændig unødvendig radiokanal. Og det måske mest bekymrende er, at man ganske langsomt ødelægger det fællesskab, som DR er for den danske befolkning.«
Sammen med den øvrige opposition er Socialdemokraterne parat til at rulle hele medieforliget tilbage efter næste folketingsvalg.
»Det er helt klart, at vi vil rulle ting tilbage, når vi kommer til magten. Hvad vi præcis vil gøre og hvordan, det offentliggør vi senere på ugen. Men det ligger helt klart fast, at SF, S og de Radikale kommer med et samlet bud på, hvad der bør ske. Vi vil lave et nyt medieforlig, hvis der kommer et regeringsskifte,« siger Mogens Jensen til Journalisten.dk.
Han tvivler i øvrigt på, at det kan blive svært at få etableret den nye radiokanal inden et valg.
»Jeg tror, det bliver svært inden et folketingsvalg. Men hvis det lykkes, så må vi undersøge juridisk, hvordan og hvorvidt det er muligt at rulle tingene tilbage.«
Mogens Jensen tilføjer, at det i en tid med pres fra udenlandske tv-stationer, YouTube og sociale medier som Facebook er altafgørende at bevare stærke public service-institutioner i Danmark.
»Det gælder DR, og det gælder TV 2-regionerne. Men der har regeringen bare en anden ideologi, som til sidst vil betyde, at vi udhuler DR og regionerne. Og det mener jeg vil være ødelæggende. Og jeg kan ikke se nogen som helst grund til det. For danskerne er meget tilfredse med det, de får fra DR og TV 2-regionerne.«
Socialdemokraternes medieordfører forsøgte under forhandlingerne at skaffe de nødvendige penge til en alternativ radiokanal – uden at det ville gå ud over DR. Blandt andet foreslog Mogens Jensen, at man kunne sætte erhvervslivcensen op, som i dag er det halve af, hvad den almindelige huslicens koster.
»Hvis de selv havde kunnet finansiere deres aktiviteter, så kunne vi være gået med til det. Men det havde VKO slet ikke forståelse for. De ville tage pengene ovre hos DR.«
Mogens Jensen vurderer, at selv mange af Per Stig Møllers vælgere må undre sig over nedlæggelsen af P2.
»Der må være mange, der undrer sig derude over, hvad han egentlig har gang i. Og der synes jeg jo, at det er super ærgerligt, at han indleder sit minister-otium med at gøre op med fire års bredt forlig på medieområdet. Men meget tyder på, at man er gået i valgkamps mode. Man risikerer bare at gøre regning uden vært.«
Læs også chefredaktør Jakob Elkjærs kommentar: Alt for meget ideologi
(opdateret)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Er der en behjertet sjæl som vil forklare, hvorfor man ikke rydder op på FM-båndet? Jeg er ikke dybt inde i stoffet, men jeg forstår det ikke. Især ikke, når man siger , at det vil kunne frigive en kanal eller to.
mvh