S foreslår brugerbetaling på DR-tjenester

Et helt nyt licenssystem og overvejelser om brugerbetaling på særlige tjenester fra Danmarks Radio indgår i Socialdemokraternes medieudspil, som lanceres i morgen.

Et helt nyt licenssystem og overvejelser om brugerbetaling på særlige tjenester fra Danmarks Radio indgår i Socialdemokraternes medieudspil, som lanceres i morgen.

Socialdemokraterne er klar til at gøre op med årtiers mediepolitik i Danmark og foreslår nu for første gang, at skræddersyede medieprodukter fra DR skal til at koste penge. Det fremgår af parties nye kulturpolitiske udspil, som præsenteres i morgen. I det særlige kapitel om medier, som Journalisten.dk er i besiddelse af, hedder det blandt andet, at det kan 'komme på tale', at der lægges brugerbetaling på individuelle tilbud fra DR. Socialdemokraterne henviser til, at ny teknologi giver mulighed for individuel formidling og 'skræddersyede medieprodukter'. Og det er 'den slags tilbud' – som det udtrykkes – at partiet forestiller sig, der fremover opkræves penge for.

»Socialdemokraterne har den opfattelse, at en eventuel brugerbetaling alene kan omfatte betaling for de udgifter, der er forbundet med udvælgelse og distribution af de særlige tilbud,« er meldingen i udspillet, som partiets medieordfører Mogens Jensen står bag.

DRs generaldirektør Kenneth Plummer har tidligere givet udtryk for et lignende ønske om brugerbetaling for skræddersyede nyhedspakker til mobiltelefonen og Internettet. Og inden det nuværende medieforlig blev indgået sidste år, tilkendegav Plummer, at han også godt kunne tænke sig at oprette nye digitale tv-kanaler med specielle emnekredse, der kun henvender sig til særligt interesserede – igen mod betaling.

Forslaget blev dog aldrig en del af medieforliget, men nu føres tanken altså frem af Socialdemokraterne.

I det otte sider lange medieudspil kobler Socialdemokraterne i øvrigt et helt nyt licenssystem sammen med en kommende bred skattereform. Partiet vil have licenssystemet afskaffet og i stedet afholde udgifterne til DR og de øvrige public service-medier via skatten.

For at sikre, at der ikke pludseligt skrues op og ned for midlerne til DR af politiske grunde, foreslås det samtidigt, at staten indgår otte-årige uopsigelige aftaler med DR samt de andre public service-medier om deres finansieringsgrundlag.

Socialdemokraternes medieudspil indeholder i øvrigt en anden nyskabelse på dansk grund. Partiet har hentet inspiration i Norge og forslår, at mediestøtten til de lokale og regionale dagblade især bør komme 'nr. 2 udbyder' på markedet til gode. Partiet mener, at der er for mange lokale og regionale mediemonopoler, og derfor skal mediestøtten i stedet gå til de mindre aktører 'for at sikre øget lokal og regional konkurrence'.

Som langt størstedelen af partierne på Christiansborg ønsker Socialdemokraterne i øvrigt en revision af hele den danske mediestøtte. En af tankerne er, at medier på nettet også skal nyde godt af mediestøtten, så længe de har et oplysende, demokratisk og kritisk sigte.

Resten af det mediepolitiske udspil byder dernæst på en række velkendte forslag. Socialdemokraterne er således stadig imod reklameafbrydelser i tv-programmer. Samtidig skal DR skrue op for produktionen af dokumentar- og undervisningsprogrammer. Og hvis det på et tidspunkt lykkes at sælge TV 2, skal stationens public service-forpligtelse fastholdes og styrkes.

Partiets nye medieudspil fremlægges som sagt først i morgen. Indtil da må man nøjes med det hidtidige, som er at læse på nettet.

Frem til valget den 13. november sætter Journalisten.dk fokus partiernes mediepolitik. Læs mere i morgen. Følg samtidig med i vores overordnede tema om valget.

6 Kommentarer

Thomas B. Huus
7. NOVEMBER 2007
Som studerende synes jeg det

Som studerende synes jeg det er et godt initiativ.. :D

 Og jeg kan kun trække på smilebåndet over den sløsede holdning folk har til DR og Licens... Betaler i hvertfald gerne et par kr. om dagen for at få nogle sober nyheder og interessante og debatskabende programmer..

 I stedet for TV2 og deres super liberale kanal!! Har intet imod liberalisme.. Er selv liberal, men synes den måde at tv viser ensidigt fjernsyn på er for tragisk...

 Så nu mangler vi bare at Fogh tager sig sammen på det her område :D

Niels Elgaard Larsen
7. NOVEMBER 2007
medieskat

 

Hvor havet ender

Deep End of the Ocean, Amerikansk drama fra 1999.

Det er hvad DR2 sender i aften.

Jeg synes ærlig talt ikke at man kan kalde det Rindalisme, at jeg ikke mener at mine skattekroner skal gå til den slags.

Dalziel & Pascoe, Kriminalkommissær Barnaby  (6) ,  Dawsons Creek, Ironside. Også fra programmet i dag.

 Det er ikke være at bruge fire milliarder kroner om året på.

 

 

Christian Hildebrandt
6. NOVEMBER 2007
Medieskat

Jeg befinder mig for øjeblikket i en heftig debat på facebook-gruppen "50.000 imod DR licens", hvor folk konstant giver udtryk for ca. det samme, som Jakob Strøm herover. Og holdningerne fremgår også af initiativet "Medier mod medielicens" (mitego.dk).

Men jeg kan ikke advare kraftigt nok imod folkene bag disse grupper! Det er den sorteste sorte rindalisme indpakket i venlige lyserøde nuancer. Når de udtaler sig i kampens hede, ser man tydeligt, at det er ultraliberalisme, der ligger bag det hele. Det er folk, der alvorligt mener, at "skat er et voldeligt overgreb", og at "vi lever i et demokratisk diktatur" (citat fra  et fremtrædende gruppemedlem).

 

 

Jakob Strøm
6. NOVEMBER 2007
Nytænkning?

For at være helt ærlig mener jeg IKKE at medielicensen skal betales via skatten og jeg mener heller ikke den skal betales via et girokort.. Den skal slet ikke betales af mine penge.. Det kan simpelthen ikke være rigtigt at jeg skal betale for noget som jeg på ingen måde ser.. hverken i fjernsynet eller på nettet, kan ikke huske hvornår jeg sidst har slået over på DR. Jo så skulle det da lige være fordi den stod i vejen for en anden kanal og jeg var nød til at zappe forbi DR for at komme til den anden kanal.

Afskaf medielicensen! Eller lad i det mindste det danske folk SELV bestemme hvad de vil se/betale for i fjernsynet. Alle jer der gerne vil se DR1,DR2 skal da være velkommen vi har alle vores forskellige interreser, men må indrømme at jeg på ingen måde finder det retfærdigt at jeg skal betale KASSEN! fordi jeg ejer et fjernsyn som teknisk set kan modtage DR1 og DR2...

 Hvis et parti kom med forslaget om at afskaffe medielicensen og kun opkræve penge fra de mennesker som rent faktisk så DR1 og DR2 ville de da klart få min stemme, og med sikkerhed også utrolig mange andres. Det er et meget diskuteret emne og jeg ved med sikkerhed at der er rigtigt rigtig mange der på sekundet ville droppe DR1 og DR2 hvis de fik muligheden for at slippe for at betale licens til dem.. at se fjernsyn skal da betales for men et vanvittigt beløb for noget som man virkelig ikke gider kode ind på sit fjernsyn er tyveri..

Peter Andersen
6. NOVEMBER 2007
Ku være nogle sku orientere socialdemokraterne herom..

For bare to år siden var socialdemokraterne medvirkende til indførelsen af medielicensen, af os tv-frie også at betragte som en internet-skat - og noget som de stadigt praler af på:

http://socialdemokraterne.dk/default.aspx?site=lottebundsgaard&func=article.view&id=139316

 Hrmpf

 

Flere