‘Rytteriet’ vinder sprogpris

DR's Sprogpris 2010 går i år til Jette Beckmann fra DR København, der blandt andet har opfundet ord som kiggekøer og burkabilister. Samtidig får 'Rytteriet' særprisen. Læs begrundelserne her.

DR's Sprogpris 2010 går i år til Jette Beckmann fra DR København, der blandt andet har opfundet ord som kiggekøer og burkabilister. Samtidig får 'Rytteriet' særprisen. Læs begrundelserne her.

Kø eller ikke kø – det er spørgsmålet. Eller hvad?

Trafikradioen er ikke umiddelbart den kanal, hvorfra man forventer den mest saftige journalistik eller den mest kreative sprogbrug. I hvert fald ikke ifølge DR's egen presseafdeling, som fremhæver den pointe.

Ikke desto mindre er det netop inden for dette område, at journalist Jette Beckmann fra DR København inden for de seneste 10 år har gjort sig tilstrækkeligt sprogligt bemærket, til at hun mandag modtog DR's årlige Sprogpris på 10.000 kr.

Prisen gives til en person, som bidrager ud over det sædvanlige med "den gode stemme, et levende og varieret sprog samt en overordnet sproglig musikalitet, der samlet set giver den gode lytter-/seeroplevelse".

Og det er netop, hvad Jette Beckmann formår, ifølge det såkaldte Sprogprisudvalget, som blandt andet tæller direktør for Det danske Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund.

"Jette Beckmann har sat helt nye standarder for, hvordan trafikmeldinger kan formidles. Hun formår eksempelvis at give de små irritationsmomenter i morgentrafikken et nærmest erotisk skær, når hun omtaler et lille sammenstød som et 'morgenkys', en endeløs bilkø som 'en lang stang jern', eller et langvarigt rødt lys som 'en genert lyskurve'. Det er den slags stof, sprogpriser bliver gjort af," erklærede DR's mediedirektør, Mikael Kamber, ved uddelingen.

I motivationstalen blev der endvidere lagt vægt på Jette Beckmanns evne til, med alle sprogets virkemidler, at have forvandlet trafikmeldingerne på P4 fra blot nyttig information til en uundværlig institution i mange storkøbenhavnske trafikanters hverdag.

Ud over prisen til Jette Beckmann havde DR's sprogprisjury i år valgt at uddele en særpris til skuespillerne Rasmus Botoft og Martin Buch for deres virke i satireprogrammet "Rytteriet".

Også "Rytteriet"s satire har tilført det danske sprog nye faste vendinger, som i øjeblikket høres hyppigt rundt i landet.

Men årsagen til uddelingen af særprisen er – ifølge DR's sprogredaktør, Martin Kristiansen, først og fremmest Botofts og Buchs evner til humoristisk at anskueliggøre mangfoldigheden i dansk sprogbrug, forklarer juryen:

""Rytteriet" jonglerer virtuost mellem de enkelte figurers personlige sprog, både dem med kendt forlæg og de fiktive, og mellem dialekter og sociolekter. Satiren og karaktertegningen bygger på skarpe sproglige iagttagelser, der samtidig på herlig pædagogisk vis lærer os, at forståelsen af det sagte i den grad afhænger af sammenhængen," siger Martin Kristiansen.

0 Kommentarer