Ryanair vil kende presserejsers værdi

Journalister, der skal på pressetur med Ryanair, skal fortælle, hvor meget værdi flyselskabet får ud af omtalen. Danske rejseredaktører nægter at svare på spørgsmålet. Især udenlandske rejseselskaber har øget presset på rejseredaktionerne (18:15. Opdateret med svar fra Ryanair)

Rejsejournalister skal ikke bare tro, at de kan tage af sted på gratis presseture uden at love, hvor meget flyselskabet eller turistbureauet får ud af turen. I hvert fald skal journalister, der rejser med Ryanair, skriftligt forklare, hvor stor artiklen eller indslaget bliver. De skal også oplyse, hvor meget redaktionel plads Ryanair får – og hvilken ”estimeret værdi” omtalen giver flyselskabet. Det skriver journalisten.no

Politiken og Berlingske Media nægter at svare på spørgsmålet.

»Det er ikke nyt, at flyselskaber og turistmyndigheder vil vide, hvilket medie man kommer fra, vores oplag, og hvornår det forventes at blive bragt. Men det er nyt, at de spørger, hvilken værdi det vil give dem. Det svarer vi ikke på,« siger rejseredaktør Gitte Holtze på Berlingske Media til journalisten.dk.

Redaktionen laver rejseartikler til Berlingske, BT, rejsemagasinet Escape og Rejseliv på BT og Berlingskes website. 

Skarpe tilbagemeldinger

Chef for markedsføring i Ryanair Kenny Jacobs skriver i en mail om blanketten:

"Der er tale om et gammelt dokument, som ikke længere er I brug."

Men Ryanair i hvert fald spurgt Berlingske Medias rejseredaktion om værdien af en pressetur en enkelt gang. Redaktionen valgte ikke at svare. Emirates Airlines har stillet et lignende spørgsmål, som Berlingske Media heller ikke svarede på. Alligevel kom de med på rejsen.

Rejseredaktør på Politiken Tina Krongaard har ikke oplevet, at rejseselskaber stiller så præcise krav som Ryanair. Hvis det skete, ville hun sige nej.

»Så ville vi sige, at vi ikke ville tage af sted,« siger hun.

Men hun har oplevet, at især udenlandske fly- og rejseselskaber har øget presset.

»De kommer med mere skarpe tilbagemeldinger på det, vi laver og ikke laver. Vi oplever, at de gerne vil prøve at styre, hvad vi skal skrive om,« forklarer hun.

Nice try

Som reaktion på Ryanairs spørgsmål om ”estimated value” svarede generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum i går journalisten.no:

»Lad mig sige det på engelsk, så det er helt forståeligt for Ryanair: Nice try, but this will not work in Norway.«

Gitte Holtze fra Berlingske Media siger, at det ville være lettere, hvis Berlingske Media selv betalte for rejserne.

»Men sådan ser virkeligheden ikke ud. Vi ville ikke komme ud i samme omfang, hvis Berlingske Media skulle betale. Det samme gælder for eksempel motorjournalistik. Men hvis rejseselskaberne stiller for mange krav ligesom Ryanair, så tager vi ikke med. Men det er en afvejning fra gang til gang,« forklarer hun.

Sætter grænsen ved historiens vinkel

Er det ikke logisk, at et flyselskab gerne vil vide, hvad de får ud af at sende medier på en gratis rejse?

»Jeg forstår godt, at de gerne vil sikre sig mod, at det bare er et free ride. Vi har tidligere oplevet, at freelancere har sagt, at de skulle lave en artikel for Berlingske og derfor ønskede at rejse til for eksempel Tokyo. Når det sker, falder det tilbage på os. Derfor kan det give mening at udfylde en blanket, som kommer fra min mail,« siger hun.

Hvorfor vil I ikke svare på spørgsmålet om den estimerede værdi for Ryanair?

»Vi kan jo ikke vide, hvor meget vi kommer til at skrive. Når man interviewer en skuespiller, ved man jo heller ikke, hvor stor artiklen bliver. Jeg sætter grænsen, når der bliver spurgt til value og konkrete vinkler. Det bestemmer vi selv,« siger Gitte Holtze.

Tina Krongaard fra Politiken har ikke oplevet, at Politiken er blevet fravalgt.

»Politiken har så stor indflydelse, at de ikke kan finde på at vælge os fra.«

(Opdateret 18:15 med svar fra Ryanair)

5 Kommentarer

Andreas Marckmann Andreassen
11. MAJ 2014
En række kommentarer er
En række kommentarer er blevet slettet her i debatten, da de ikke lever op til Journalistens debatregler. Det er bl.a. et krav, at man opgiver korrekt for- og efternavn samt en korrekt mailadresse.

Journalistens debatregler kan læses her: journalisten.dk/retningslinjer_for_debat

Bedste hilsner
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
russel Marks
10. MAJ 2014
Definer næsten ingen medier?
Definer næsten ingen medier? Tjek lige i infomedia eller lign. Blev den dækket i musikmedier som Gaffa, Soundvenue eller hvad de nu hedder? Sikkert ikke, men det falder jo også uden for deres område. Blev den dækket i de landsdækkende medier? Ja.
Russel Marks
10. MAJ 2014
@Thor Højredal, nu skal du
@Thor Højredal, nu skal du selvfølgelig ikke lade dig belaste af fakta men roskilde festivalen har faktisk krav om at man beskriver, hvad man forventer at lave af historier/emner man dækker samt at man efterfølgende sender ens relevante produktion til festivalen. Gør man ikke det, udelukker de sandsynligvis ens medie næste år - og nej, jeg aner ikke om det nogensinde er sket. Men det er - i udgangspunkt - ikke helt den badebillet, du beskriver: http://roskilde-festival.dk/for_the_media/accreditation/
Mikael Nielsen
9. MAJ 2014
Rejse"journalistik" har altid
Rejse"journalistik" har altid været luderjournalistik. Så snart en journalist får en rejse betalt - helt eller delvist - så er omtalen købt og betalt. Det er et supereksempel på, at (nogle) journalister og redaktører er til at købe og på lige fod med ugeavisernes annonce + omtale-journalistik, så er det bare endnu en plet på journaliststandens omdømme. Ærgeligt for de journalister der stadig måtte være tilbage, som rent faktisk leverer et pletfrit stykke arbejde... Omend de nok ikke er ansat på rejse-, kultur- og bil-redaktioner - eller Se og Hør (den skulle med...).
Max Kim Tobiasen
9. MAJ 2014
Et tænkt eksempel illustrerer
Et tænkt eksempel illustrerer måske meget godt hvordan folk udenfor journaliststanden tænker:

Forestil dig at regeringen krævede at kunne rejse gratis på ferie. At deres argumentation var at det jo var god PR for flyselskaberne at medlemmer af regeringen fløj med, og blev set på rejsebureauernes hotel i Marbella. Forestil dig så at rejseselskaberne stillede sig på bagben og fortalte regeringen at de virkelig måtte betale for deres billetter selv. Og at regeringen blev mopsede og synes at det var dybt urimeligt at de ikke kunne få gratis rejser. Det var jo god PR så det var da bare rimeligt.

Ville du synes det var rimeligt? Nej Vel? Du ville formentlig rydde forsiden og skrive historien om hvordan korrupte politikere prøvede at snyde sig til gratis rejser. Det her er præcis det samme.

Hvis journaliststanden vil holde på den flig af troværdighed der er tilbage burde den måske se lidt indad og tænke over hvordan sager som denne ser ud fra lægmands side.

Flere