
Det russiske styre under præsident Vladimir Putin har udelukket adskillige udenlandske journalister fra landet. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
Udvisningen af DR-korrespondent Matilde Kimer og en lang række øvrige udenlandske journalister er udtryk for et Rusland, der bevæger sig i en mere totalitær retning.
Sådan lyder det fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup:
”Dybest set siger det mig, at det er et i stigende grad desperat og svagt styre, der er bange for alt, der hedder dissens. Det vidste vi godt, at det var, for der har sådan set været en bevægelse i gang i mange år, hvor vi måske i Vesten har været for naive i forhold til, hvor slemt det stod til,” siger han.
Tvangsopløst journalistik
Især det seneste halve år efter den russiske invasion af Ukraine har det ifølge ham stået klart, at Rusland er ved at tvangsopløse al kritisk journalistik.
Det startede med nedlukningen af de sidste kritiske medier i Rusland, men ifølge Allan Boye Thulstrup er styret i Kreml også i gang med at tvangsopløse det russiske journalistforbund.
”De har helt styr på, hvad deres egen befolkning får at vide, og nu forsøger de så også at få styr på, hvad resten af verdens befolkning skal vide om landet. Det gør de ved at smide journalister der rapporterer sande og rigtige historier ud, for dem er de ikke interesseret i at få frem,” siger Allan Boye Thulstrup.
Dansk Journalistforbund vil nu tage kontakt til samarbejdspartnere og forbund i andre lande, så man kan få udfærdiget en udførlig liste med alle de journalister, der er udelukket fra Rusland. Hensigten er at lægge pres på den russiske regering for at gøre det om.
Derudover vil sådan en liste være god at have, hvis der sker et regimeskifte i Rusland, hvorefter udenlandske journalister måske igen skal have adgang.
Dansk Journalistforbund vil også forfatte et brev til den russiske ambassadør i Danmark.
Uheldigt med EU-forbud
Ifølge Allan Boye Thulstrup er det desuden uheldigt, at man fra EU’s side har valgt at udelukke de statsstyrede russiske medier som Russia Today og Sputnik.
”Det var at starte en glidebane, og det var en fejl. Ikke fordi, der er tale om rigtige medier, men fordi det giver Rusland et skalkeskjul for at gøre det her mod udenlandske journalister,” siger han.
På den måde har EU’s udelukkelse af de russiske medier foræret Rusland en whataboutism-forklaring, som landet kan bruge over for kritik af udelukkelsen af de udenlandske journalister fra Rusland, mener han.
Ifølge DR vil Matilde Kimer fortsat dække Rusland fra Danmark, men det bliver ifølge Allan Boye Thulstrup også en meget svær opgave at få fat i kilder i Rusland.
”De kan begynde at overvåge den elektroniske kommunikation, og hvis den overvågning sker, bliver det endnu nemmere for styret at identificere kilder. Men spørgsmålet er, om de ikke gjorde det i forvejen,” siger han.
Fra politisk hold vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sætte den danske ambassade i Rusland til at tage sagen om udvisningen af DR-journalist Matilde Kimer op med de russiske myndigheder.
”Det er uhørt at behandle en journalist på den måde, og det er uhørt angreb på den frie presse fra Rusland og Putins side, og det er noget, vi tager den allerstørste afstand fra. Det viser, hvilken katastrofal kurs Rusland er inde på,” lyder det fra Jeppe Kofod til DR, hvor han også konstaterer, at Rusland bevæger sig i en mere autoritær retning:
”De har de facto aflivet demokratiet i Rusland,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.