Russisk topembedsmand truer journalist

Chefen for den russiske undersøgelseskommission, der minder om FBI, truede med at dræbe journalist Sergei Sokolov fra oppositionsavisen Novaya Gazeta. Sokolov har forladt Rusland.

Chefen for den russiske undersøgelseskommission, der minder om FBI, truede med at dræbe journalist Sergei Sokolov fra oppositionsavisen Novaya Gazeta. Sokolov har forladt Rusland.Mest af alt mindede det om noget fra en obskur agentfilm. Spionchefen, der midt i en skov truer journalisten med døden.

For Novaya Gazeta-journalisten Sergei Sokolov blev filmdramaet til virkelighed, da chefen for den russiske undersøgelseskommission, Alexander Bastrykin, truede ham med døden.

Det skriver Guardian.

Bastrykin fortalte Sokolov et par "sandheder" om avisens journalistik, hvorefter dødstruslen kom på banen. Sokolov har taget truslerne så alvorligt, at han har forladt Rusland.

»Det var ikke bare en fuld hooligan, der truede Sokolov med mord. Det var chefen for undersøgelseskommissionen,« siger en kilde ved Novaya Gazeta til Guardian.

Rusland har et mildest talt blakket ry, når det drejer sig om pressefrihed. Siden Sovjetunionens fald er mere end 50 journalister blev dræbt på jobbet.

Novaya Gazetta er berømt for at gå i flæsket på magthaverne i Kreml. Således arbejdede den nu afdøde journalist Anna Politkovskaya også for avisen. Hun blev myrdet i 2006, og sagen er endnu ikke opklaret.

Dansk Journalistforbund (DJ) arbejder målrettet på at forbedre pressefrihed over hele verden. Alligevel har forbundet investeringer i russiske statsobligationer. I seneste nummer af Journalisten sagde næstformand i DJ Lars Werge:

»Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, at det umiddelbart virker mærkeligt.«

0 Kommentarer