Russisk presse i spændetrøje

 

 

Russiske journalister må først dække en valgkamp en måned før valget. Samtidig skal dækningen følge strenge regler. Men nu er det lykkedes tre journalister at få lempet de strenge krav en anelse.

PRESSEFRIHED. For nylig bremsede Ruslands forfatningsdomstol en del af en ny lov, der regulerer de russiske mediers valgdækning.

Det var i sidste øjeblik, da dækningen af valget til det russiske parlament, Dumaen, begynder den 7. november. Tre journalister har – efterfølgende støttet af 104 folkevalgte i Dumaen – hævdet, at loven begrænser deres ret til frit at samles og ytre sig.

Loven trådte i kraft denne sommer og indeholdt en meget hård regulering af valgkampe i Rusland. Loven har været gældende under efterårets guvernørvalg i blandt andet det krigshærgede Tjetjenien og i Sankt Petersborg. Loven har forbudt al mediedækning, som kunne påvirke vælgerne til at stemme for eller imod en kandidat eller et parti.

Hvad som helst har kunnet stemples som forbudt agitation. Den valgkommission, som skal sørge for, at loven bliver efterlevet, har blandt andet forklaret, at det er forbudt at rapportere, at en kandidat har været anklaget for et lovbrud. Eller at fortælle, at kandidaten ikke har opfyldt et valgløfte, han afgav ved forrige valg, når han i en ny valgkamp afgiver samme løfte.

»Loven er umulig at forstå og umulig at følge,« siger Aleksej Venediktov, som er redaktør på Moskvas førende nyhedsradiostation, Echo Moskvy.

Det er selv den russiske forfatningsdomstol enig i. Den 30. oktober ophævede domstolen en del af reguleringerne med øjeblikkelig virkning.

Rettens præsident, Valerij Zorkin, forklarede, at loven gav valgkommissionen alt for stor mulighed for fortolkning. Blandt andet kunne ren information stemples som ulovlig agitation.

Fremover kan alene rapportering, der har til formål at påvirke vælgerne, straffes. Ikke ren information.

Tidligere var også enhver form for redaktionelle kommentarer i forbindelse med valget forbudt. Nu må kommentarer, ifølge Zorkin, trykkes, så længe de er placeret i særskilte blokke, der er adskilt fra nyhedsdækningen.

Valgdækningen i Rusland er med andre ord stadigvæk underlagt stramme regler. Tidsgrænsen på en måned findes fortsat, og hvis tre kandidater eller partier har valgmøde samme dag, skal alle tre have den samme dækning i medierne.

Flere russiske eksperter i pressefrihed siger, at skaden allerede er sket. Den nye hårde attitude fra præsident Putins administration har skræmt landets journalister. Og værdien af forfatningsdomstolens kendelse vil først stå sin prøve, når valgkampen kommer i gang.

Aleksej Venediktov på Echo Moskvy siger, at stationens journalistik – imod hans vilje – er blevet mildere:

»Jeg har sagt til journalisterne, at de ikke skal være bange for at arbejde, som de hidtil har gjort«.

Oversættelse: Jacob Berner Moe

 

 

0 Kommentarer