Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:03 15.11.2023 Ritzau

Russer bag drab på kendt journalist benådet for tjeneste i Ukraine

Russer bag drab på kendt journalist benådet for tjeneste i Ukraine

En af Anna Politkovskajas drabsmænd er blevet benådet. Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix

En af de mænd, som blev kendt skyldig i at stå bag drabet på den kendte russiske journalist Anna Politkovskaja i 2006, er blevet benådet fra sin 20 år lange fængselsstraf, fordi han har gjort tjeneste i Ukraine.

Det oplyser hans advokat ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP.

Anna Politkovskaja var en kendt journalist i Rusland, der var kendt for ikke at holde tilbage med kritikken af landets præsident, Vladimir Putin.

Hun arbejdede for avisen Novaja Gazeta, hvor hun skrev kritiske historier om Putins tidlige år som præsident, krigene i Tjetjenien og russiske menneskerettighedskrænkelser.

Dmitrij Muratov, som er ansvarshavende redaktør for Novaja Gazeta, fordømmer løsladelsen af Sergej Khadzjikurbanov.

”For os er denne ”benådning” ikke bevis for forsoning og anger hos drabsmanden. Dette er et enormt eksempel på uretfærdighed,” siger Dmitrij Muratov.

”Det er en skandale for mindet om en person, der blev dræbt på grund af sin overbevisning og sit professionelle virke, siger han i en officiel udtalelse sammen med den dræbte journalists to børn,” tilføjer han.

Sergej Khadzjikurbanov blev i 2014 dømt for at være en af de medskyldige i drabet på Anna Politkovskaja. Han blev dømt som medskyldig, men det var ifølge retten ikke ham, der førte pistolen.

Ruslands regering afviser at have nogen som helst del i drabet.

Siden Rusland invaderede Ukraine sidste år, har private lejehære og i øvrigt det russiske forsvarsministerium tilbudt afsonende fanger en plads i de russiske geledder på slagmarken i bytte for deres frihed.

Sergej Khadzjikurbanov er tidligere efterforsker ved politiet og blev sidste år løsladt fra fængslet, så han kunne komme til Ukraine for at deltage i krigen.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder