RUC-studerende skal være bedre til net, tv og radio

Indtil for ganske nylig har de journaliststuderende på RUC kun fået en enkelt uges undervisning i elektroniske medier. Men nu skærper RUC multimedieundervisningen.

Indtil for ganske nylig har de journaliststuderende på RUC kun fået en enkelt uges undervisning i elektroniske medier. Men nu skærper RUC multimedieundervisningen.

De studerende har som noget nyt fået et undervisningsforløb på en uge i webjournalistik.

»Arbejdsgiverne efterspørger netjournalistikken, og der er stor interesse for det blandt de studerende,« siger studieleder Mark Blach-Ørsten.

Derudover vil RUC også undervise mere i tv- og radioproduktion. Hidtil har de studerende på skift kunne vælge mellem en uges undervisning i enten radio eller tv.

Men nu har Journalistik netop fået knap en halv million kroner fra rektorpuljen til at indrette et nyt videoredigeringsrum, så flere studerende kan lære om tv-produktion.

»RUC har absolut haft en svag profil, når det kommer til de elektroniske medier. Der er ikke været plads og resourcer til at foretage de nødvendige investeringer,« siger Mark Blach-Ørsten.

Men med det nye undervisningsforløb og videoredigeringsrummet bliver RUC-studerende bedre rustet til at søge praktik og arbejde inden for elektroniske medier, mener studielederen.

»Jeg bliver først rigtig tilfreds til september, når det nye udstyr står parat. Men så kommer vores studerende også fuldt ud på omgangshøjde med de andre uddannelser, når det drejer sig om elektroniske medier,« siger Mark Ørsten.

Journalisthøjskolen har også netop indført et obligatorisk undervisningsforløb i webjournalistik, mens journalistuddannelsen på Syddansk Universitet længe har haft undervisning i nettets muligheder.

4 Kommentarer

Kristian Strøbech
3. FEBRUAR 2009
Re: RUC-studerende skal være bedre til net, tv og radio

Ja, der er ingen nemme løsninger i det her - kun store udfordringer. I det sidste halve år har vi på Journalisthøjskolen lagt mange ressourcer i at udvikle læringsmateriale i form af grundige onlinemanualer i både tekst og video. Måler er at dække alle elementerne i it-curriculum med let tilgængeligt online læringsmateriale.

Umiddelbart ser det ud til at være en god investering - det har i hvert fald betydet, at vi har kunne skrue ned for undervisningstiden i for eksempel fotoredigering eller lydredigering for journalister uden at slække på ambitionerne om at slippe en masse formidlingskreativitet løs online. Og de studerende er glade for at kunne gå til materialet i individuelt tempo og læringsstil. Ideelt set burde man på den måde kunne udvide og modernisere de formidlingstekniske krav - uden at skulle overføre alt for meget undervisningstid til rent tekniske instruktioner :-)

Kristian Strøbech

Lene Rimestad
3. FEBRUAR 2009
Re: RUC-studerende skal være bedre til net, tv og radio

Sejt med det curriculum.

Og det er rigtigt med store forskelle i niveauet, men sådan er det jo også med andre faglige evner/kompetencer også.

Spørgsmålet er også, hvad de skal kunne som journalister. Vi har pt. en del redigering af fotos til webbrug, ditto tv-redigering, og problemet er, at oplæringen tager tid ud af anden undervisning, og hvis det ikke gør dem til bedre journalister, såøh;-)

Med venlig hilsen

Lene Rimestad

Lene Rimestad
3. FEBRUAR 2009
Re: RUC-studerende skal være bedre til net, tv og radio

På SDU har vi webundervisning som en integreret del af undervisningen. Så meget som vi kan overkomme.

Det indebærer blandt andet, at

- de studerende laver deres egen personlige hjemmeside, lærer photoshop og lidt html mm.

- de studerende producerer onlinenyheder og indslag til blandt andet http://www.tryktenyheder.dk/, hvor der pt. kan ses nogle eksamensopgaver fra tilvalg, og hvor vi i efteråret havde 24-timers nyhedsdøgn med kontinuerlig produktion. Klart den største oplevelse, jeg har haft som underviser. Fx da jeg måtte folde mig ud som ansvarshavende, da der gik lir og underlødighed i foretagendet lige omkring midnat. Fra websitet tryktenyheder.dk, kan man også klikke sig videre til tv og radio-siderne. Her produceres også løbende indslag.

- vi fx har haft besøg af et webmedie, hvor de studerende skulle ideudvikle en historie, som så blev researchet og publiceret, mens de studerende fulgte med.

- de studerende lærer på 4. semester flermedial journalistik. Det vil sige, at de lærer om, hvilke medier der egner sig til hvilke historier, og om hvordan man planlægger sin webstrategi, så historien foldes bedst ud. Dette modul alene udgør 4 uger.

- vi diskuterer, hvad webbens svagheder og styrker er og kunne være.

Spørger man kommende studerende, om de vil være webjournalister, siger de nej. I hvert fald sidst vi spurgte. Spørger man nu, efter nyhedsdøgnet og de andre øvelser, vi har været igennem, så vil flere nok sige ja.

Jeg synes, at webjournalistikken rykker for vildt...

Med venlig hilsen

Lene Rimestad

Kristian Strøbech
3. FEBRUAR 2009
Re: RUC-studerende skal være bedre til net, tv og radio

Hejsa
På Journalisthøjskolen har vi haft et dedikeret webforløb af flere måneders varighed siden 2000 med masser af "live" publiceringsprojekter gennem årene, så det er ikke noget, vi lige har startet, som man ellers kunne få indtryk af i Saras artikel :-)

Men det vi er i færd med i øjeblikket er at integrere webformidling på alle niveauer i grunduddannelsen. Det er ikke nok, at vi har godt fat i webjournalistikken på specialistforløb - vi skal have onlinedimensionen ind i rigtig meget af det, vores studerende arbejder med.

En af udfordringerne i den forbindelse er at få styr på det tekniske, der følger med. Vi oplever, at der er stor spredning på de studerendes (og de ansattes) it-kundskaber, og behovet for differentieret undervisning er stort.

Det er i den sammenhæng, at vi i går lancerede et "it-curriculum" for journalister. Vi vil meget gerne i dialog med omverdenen om den liste af it-kundskaber, som vi mener en journalist skal kunne i dag. Her ligger dokumentet:
http://medianet.djh.dk/groups/undervis/public/it-curriculum

Mange hilsner
Kristian Strøbech, lektor