Knap halvdelen af pladserne på RUC's bachelor i journalistik er tomme. RUC har optaget alt for få studerende i år. »En teknisk smutter,« siger studieleder Mark Ørsten til Journalisten.dk.
27 nye studerende er dette semester startet på bachelordelen af journalistuddannelsen på RUC. Det tal plejer at være mindst 50 på et af landets mest attraktive studier. Men en ny ordning har skabt et tomrum, lyder en del af den tekniske forklaring.
RUC har nemlig droppet den ordning, hvor studerende venter i kø, indtil det er deres tur til at læse journalistik. I stedet skal de studerende, allerede når de starter, give tilsagn om, at de vil læse journalistik. Det forklarer RUC's studiechef, Inger Rossing, til Journalisten.dk.
For at afvikle køen hurtigere udvidede man et par semestre holdet fra 50 til 54 studerende, forklarer studieleder på Journalistik Mark Ørsten. Men køen blev afviklet hurtigere end forventet, fortæller han.
»Så nu er der opstået et tomrum mellem dem, som ikke længere står i kø, og dem, som ikke er blevet optaget endnu, fordi man optog færre studerende. Det er en teknisk smutter,« siger han til Journalisten.dk.
Det er en ærgerlig situation, mener Inger Rossing.
»Det er i universitetets interesse, at der hvert semester er 50 studerende, der starter på journalistik. Men vi har ikke kunnet åbne op for fagvalget igen for på den måde at fylde holdet op. Det kunne skabe et mindre kaos af studieskift fra andre studier og dermed retssikkerhedsproblemer for de studerende,« siger hun.
Inger Rossing mener ikke, at man fra RUC's side kunne have tacklet situationen anderledes.
»Man er nødt til at lave nogle klare snit. Vi har haft en interesse i at hjælpe de studerende i køen, så de kunne komme videre, så derfor har vi været tilbageholdende med at give alt for mange studerende tilsagn om at kunne læse på Journalistik,« siger hun.
Og selv om køen før kunne bruges til at fylde journalistholdene op, hvis studerende hoppede fra, var det stadig ikke en hensigtsmæssig løsning, mener Inger Rossing.
»Det forsinkede nogle studerende i deres studier. Og det går særligt ikke i disse tider, hvor det gælder om at komme hurtigt i gang og hurtigt gennem studierne,« siger hun og påpeger, at det kan være svært at forudse, hvad de studerende ender med at vælge efter basisstudiet.
»Så er der studerende, der holder orlov, eller andre, der alligevel ikke vil læse journalistik. Den sidstnævnte gruppe har faktisk været større, end vi havde regnet med. Så det er i det hele taget svært at styre, når der er så meget fleksibilitet, som der er på RUC,« siger hun.
»Nu skal vi analysere tallene for de sidste tre år og se, hvor mange af dem, der søger ind på et basisstudium og giver tilsagn om at ville læse journalistik, der rent faktisk starter på Journalistik efter deres basisstudium,« siger Inger Rossing.
Siden RUC i 2008 indførte den nye ordning, har universitetet modtaget mellem 624 og 708 ansøgninger om året med tilsagn om at ville læse Journalistik, viser tal fra Den Koordinerede Tilmelding.
Inger Rossing understreger, at det lave antal studerende kun gælder bachelordelen af uddannelsen. På kandidatdelen af uddannelsen kan man opfylde ledige pladser med ansøgere, der har færdiggjort deres bachelordel på andre journalistuddannelser, men gerne vil til RUC.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.