RUC-journalister savner ballast

 

 

Hvad er forskellen på en kommune og et amt? Hvad laver EUs ministerråd? Og hvem er Hans Jensen? Journaliststuderende bør have en solid portion faktuel viden med, når de møder op på deres praktiksted. Men RUCs journalistpraktikanter mangler ofte den basale samfundsviden, som er nødvendig for at kunne sætte tingene i et historisk eller politisk perspektiv. Det sagde Dagbladet Politikens nyhedschef, Stig Ørskov, på generalforsamlingen i JR – Journaliststuderende på RUC – den 22. februar.

Ørskov var inviteret for at fortælle om sine erfaringer med netop journalistpraktikanter fra RUC. Efter at have rost praktikanterne for mange af deres håndværksmæssige kundskaber som research, interview og kildekritik, sagde Ørskov lige ud, at praktikanterne simpelthen mangler den historiske ballast, de bør have.

Professor og studieleder Jørgen Poulsen fra RUCs journalistuddannelse gav Ørskov ret, men havde ikke nogen færdig opskrift på, hvordan man får udstyret de nye journalister med en tungere faktuel viden om relevante samfundsforhold. Ifølge Poulsen er omkring 55 studerende nu i gang med at skrive specialer, og udfordringen er stadig at kunne uddanne en særlig type journalister, som går på både et akademisk og et håndværksmæssigt ben.

Forinden havde JRs formand Lars Igum Rasmussen aflagt sin mundtlige beretning, hvori han fremhævede RUCs journaliststuderende som landets bedste af slagsen. Han sammenlignede den traditionelle journalist med faldskærmssoldaten, som er god til at opsøge og nedkæmpe fjenden, men som ikke nødvendigvis har begreb om, hvilken konflikt han eller hun deltager i. Til forskel fra RUC-journalisten, der udmærker sig ved akademisk ballast, og hvis profil er tegnet af eftertænksomhed og analyse – frem for faldskærmssoldatens skud fra hoften. RUCerne skal tænke i "store sammenhænge", sagde formanden.

Generalforsamlingen i JR efterlod dog indtrykket af, at mange af RUCs kommende journalister stadig har så lidt praktisk erfaring med faget, at en vis identitetsforvirring hersker. Hvad er det helt præcist, som adskiller en RUC-journalist fra andre journalister? Og er det entydigt en fordel at være en akademisk og tænksom journalist på fremtidens jobmarked? Svarene kom ikke i klippefast form på generalforsamlin-gen, hvor debatten overvejende fokuserede på, hvordan man kan tilrette studieforløbet, så det bedre imødekommer ønsket om mere faktuel viden.

Lars Igum Rasmussen blev uden modkandidater genvalgt som formand for JR, og bestyrelsen blev suppleret med nye medlemmer. De cirka 50 fremmødte valgte desuden repræsentanter til DJs delegeretmøde på Nyborg Strand, så RUC kan stille med fuldt hold til Stjernebaren.

0 Kommentarer