RUC: »Det er IKKE en spindoktor-uddannelse«

»En spindoktor forstår jeg som en, der lynhurtigt kan levere et budskab kækt og smart,« siger studieleder for en ny uddannelse på RUC. Med de ord afviser hun, at formålet er at uddanne spindoktorer. De skal være politiske rådgivere i et internationalt miljø

Her til eftermiddag holder Roskilde Universitet (RUC) informationsmøde for studerende, der er interesserede i RUC's nye uddannelse med det mundrette navn International Public Administration and Politics (IPAP).

De studerende på den nye kandidatuddannelse skal med RUC’s egne ord uddannes til at blive »kompetente ledere og politiske rådgivere« – og det har allerede fået flere medier til at beskrive den som en ’spindoktor-uddannelse’. 

Men søger man den nye RUC-uddannelse med en spindoktor-drøm i maven – så er man gået helt forkert. Det fortæller studieleder og lektor Bodil Damgaard. Journalisten har stillet hende ’fem skarpe’ om den nye uddannelse.

I skriver, at I uddanner politiske rådgivere. Så hvorfor er betegnelsen ’spindoktor’ skudt helt ved siden af?

»Det er vigtigt for mig at sige, at det IKKE er en spindoktor-uddannelse. I virkeligheden er det ikke engang en kommunikationsuddannelse, men en forvaltningsuddannelse, så det er simpelthen falsk varebetegnelse at kalde det en spindoktor-uddannelse. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at der vil komme spindoktorer ud af den her uddannelse – men det er bestemt ikke sigtet,« siger Bodil Damgaard.

Hvad er så sigtet med uddannelsen?

»Sigtet er at klæde de studerende på til at blive forvaltere og rådgivere i et internationalt arbejdsmiljø og i et krydsfelt mellem flere forskellige ressortområder. Mange problemstillinger krydser i dag landegrænser – og det klæder vores uddannelse de studerende på til. De skal kunne lave solid politisk rådgivning i forhold til politiske beslutninger, der krydser landegrænser og ressortområder.«

Men spiller kommunikation ikke en væsentlig rolle i sådan et job?

»Jo, selvfølgelig gør det dét – og selvfølgelig skal de studerende også kunne kommunikere. I det øjeblik du for eksempel lægger et notat op til den politiske overordnede, du arbejder for, er du da nødt til at kunne kommunikere det klart. Og du skal også kunne give politisk skyts til at argumentere for det. Derfor træner vi også de studerende i at kunne formidle et budskab kort og kontant både skiftligt og mundtligt. Men det gør det ikke til en kommunikationsuddannelse. Og slet ikke til en spindoktor-uddannelse.«

En spindoktor er jo også en politisk rådgiver. Hvordan adskiller jeres uddannelse sig på det punkt? 

»Jeg tænker, at når man er politisk rådgiver, så giver man relevante oplysninger. Også selv om det godt kan koste 100 sider. Men en spindoktor forstår jeg til gengæld som en, der lynhurtigt kan levere et budskab kækt og smart og på den måde få vendt en folkestemning. Vi vil gerne kunne dokumentere det, vi rådgiver til. Det er skåret ud i pap, for selvfølgelig findes der også spindoktorer, som kan det. Men den der konstante vinkling af budskaberne, som jeg forstår som en del af en spindoktors arbejde – dét findes ikke hos os. Vi lader politikerne om at vinkle, så vi selv kan nøjes med at lave de gode analyser.«

Hvad er jobudsigterne for studerende, der kommer ud med en kandidatgrad fra den her uddannelse? 

»Vi håber, at de er gode. Og det er også det, vi hører fra vores aftagere. Hvert eneste ministerium har jo et internationalt kontor, der om nogen arbejder i det krydsfelt, vi sigter mod. Og regional udvikling i en egn som eksempelvis Region Sjælland kræver også, at man samarbejder på tværs af landegrænser i Øresunds-regionen og Femern-regionen. Så sådan nogle steder ville det være oplagt,« siger Bodil Damgaard. 

13 Kommentarer

Michael Martensen
15. MARTS 2014
På RUCs site definerer Bodil
På RUCs site definerer Bodil Damgaard en spindoktor: "En spindoktor forstår jeg som en, der lynhurtigt kan levere et budskab kækt og smart."

Det er nu ikke sådan jeg oplever problemet. Som journalist får man en masse spændende historier, der affærdiger enhver problemstilling fordi tingene skal ses i en større sammenhæng og er en del af en udvikling.
Hvis problemerne langsom begynder at blive taget alvorligt, står den på alt fra chikane, henvendelser til ens redaktør, spot og spe. DR har oplevet trusler fra Jyske Bank - og DSB har i en årrække haft en overordentlig syg kultur, hvor der røg en chef i svinget. De slemme historier går hånd i hånd med den almindelige selvforståelse: Vi har magten - og kan journalisterne ikke forstå det, får de med krabasken.
Michael Bjørnbak Martensen
13. MARTS 2014
Bodil Damgaard har
Bodil Damgaard har tilsyneladende betonet spindoktorerne http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2014/03/10/111558.htm i de første interviews, som man nu forsøger at lægge afstand til. Journalisten - Johan Blem Larsen - har også følt sig kaldet til at linke til en ritzau-artikel om kampen på RUC for at få studerende.

Hvis jeg var et ungt menneske, der gerne vil have et meget spændende liv med en god løn i udsigt, ville jeg klart tage denne uddannelse - for top-embedsmændene vil gerne have magt og mer-magt, hvor problemerne for journalisterne så herefter er offentlighed og mer-offentlighed. Men alt sammen med borgerne og vores demokrati som tabere.

En 1864-krig i moderne klæder.
Mikkel Munck
12. MARTS 2014
Det er en engelsksproget
Det er en engelsksproget forvaltningsuddannelse på kandidatniveau rettet mod krydsfeltet mellem den nationale forvaltning og overnationale og internationale instutioner.

Læs eventuelt mere om kandidatuddannelsen på Roskilde Universitets hjemmeside via nedenstående link.

http://www.ruc.dk/om-universitetet/nyhedsportal/ruc-nyheder/vis/article/ruc-faar-ny-international-uddannelse-i-politik-og-offentlig-forvaltning/back/roskilde-universitet/

Michael Bjørnbak Martensen
12. MARTS 2014
Ser man på en hjemlig artikel
Ser man på en hjemlig artikel, så mener Brian Mikkelsen (K), at der kan spares en masse penge på at privatisere inden for daginstitutionsområdet. Det er faktisk meget nemt, i følge den konservative minister. http://www.bt.dk/politik/haardt-pres-paa-corydon-her-skal-han-finde-12-milliarder-kroner Og til støtte for sin påstand henvises til Danske Erhverv, der har brugt udbudsportalens undersøgelser som kildemateriale.
Hos Udbudscentralen foreligger, der ikke undersøgelser af denne karakter.

Lidt smart, at gøre tingene lidt kringlede, for journalister i dag har hamrende travlt, så man bruger kun sjældent tid på at tjekke lødigheden.

Sådanne eksempler flyder det over med på hjemlig grund, og i international sammenhæng vil det blive endnu mere sofistikeret.

Man kan kalde det rådgivning og andre spændende vellydende ting - mens vi bare står der og slår kors for panden med konstateringen: Fup og fiduser.

Hvis vi kunne få Jer til at bruge tiden til gavn for det samfund, vi alle er forpligtede af - også med venlig tanke for de internationale samarbejder - ville det være rigtigt fint.

Vi har fået rigeligt med alt dette Waterfront!
Christian Vangsø Bentsen
12. MARTS 2014
Mikkel Munck: Mener du helt
Mikkel Munck: Mener du helt oprigtigt at kandidatuddannelsen er videnskabelig? Eller synes du at kursusmuligheden er relevant men ligeså godt kunne udbydes af en privat kursusarrangør?

Flere