Igen i år bliver det dyrere at være journalist på Roskilde Festival. Farlig og uigennemtænkt beslutning, der rammer de små medier, lyder det fra musikbladet Gaffa. Festivalen skulle hellere sortere de journalister fra, der ikke laver noget.
Hvis du skal arbejde som journalist på Roskilde Festival, så skal du eller din arbejdsgiver betale 500 kroner. Det bliver 600 kroner, hvis du først betaler, når du henter armbåndet.
Sådan er reglerne i år, hvis du skal have adgang til mediebyen på Nordeuropas største festival, der afholdes i næste uge. Sidste år blev ideen indført om, at pressen skal betale et gebyr for at dække festivalen. Da kostede det 400 kroner per mediearmbånd.
Der er også blevet indført et gebyr på 500 kroner for de såkaldte "ombyttere" – altså hvor en person, der allerede har betalt fuld pris for en festivalbillet, får sit almindelige armbånd opgraderet til et mediearmbånd.
De nye priser fremgår af reglerne for akkreditering på festivalens hjemmeside.
Højere gebyrer huer ikke på musikbladet Gaffa. Her dækker man Roskilde Festival massivt, og derfor løber det op med de nye gebyrer.
»Det her koster selvfølgelig Gaffa flere penge. Det er irriterende, og så må vi prioritere. Jeg så hellere, at man sorterer i de akkrediterede,« siger administrerende direktør, Robert Borges.
Hvordan skal man sortere i de akkrediterede?
»Nu kender jeg ikke de officielle tal i år for, hvor mange journalister, der er på Roskilde. Men der har været tale om flere tusinde, og vi ved alle sammen, at det ikke er dem alle, der er på arbejde. Festivalen har så truffet det valg, at det er nemmere at skrue prisen op på akkrediteringer end at sortere nogle fra. Jeg synes, at de burde lave en udvælgelsespolitik om, hvilke medier, der skal have adgang. Det kunne for eksempel kun være de medier, der dækker den,« siger han til Journalisten.dk.
Sidste år undersøgte Fagbladet Journalisten pressens dækning af Roskilde Festival. Dengang meldte festivalen ud, at omtrent 2000 mediefolk var akkrediterede til festivalen i 2008.
Robert Borges mener, at de nye gebyrer for at være journalist på Roskilde Festival kan ende med at ramme mindre medier.
»Det her bliver en konkurrenceparameter. Hvem har råd til at dække Roskilde Festival massivt? Er det til sidst kun DR og Se og Hør? Jeg synes, det er ærgerligt på den måde, at man risikerer at holde folk ude, som man måske gerne ville have haft til at dække festivalen,« siger han.
I sidste ende kan beslutningen også ifølge Robert Borges slå tilbage på festivalen selv.
»Fra et mediesynspunkt er det en farlig beslutning, for det er jo redaktørerne, der i sidste ende bestemmer, hvor meget dækning, festivalen skal have. Jeg synes ikke helt, festivalen har fundet melodien, og det virker ikke specielt gennemtænkt,« siger han.
Der er dog også positive konsekvenser ved de nye gebyrer, fordi de måske kan tvinge de bredere medier til at få øjnene op for mindre musikevents og festivaler.
»Det kan være med til at nedtone den ekstreme fokus på Roskilde Festival i forhold til andre festivaler, og det kan du allerede se, hvis du kigger i dagspressen. Nu er man også begyndt at få øjnene op for andre festivaler, for eksempel Spot,« siger Robert Borges.
Journalisten.dk har forgæves ringet til Roskilde Festivals presseteam. Men festivalens folk forklarer selv, hvad pengene fra de nye gebyrer går til på deres hjemmeside.
»Akkrediteringsgebyret dækker omkostninger til administration af akkrediteringer og omkostninger til de faciliteter, der stilles til rådighed for alle arbejdende pressefolk. Dette gælder etablering af Mediebyen med medieservicekontor, pressecenter med computeradgang og internetopkobling samt garderobe for teknisk udstyr, opladning af mobiltelefoner m.m. Herudover mødesteder med pladeselskaber, adgang til særlig restaurant, bar og cafe,« står der.
Du kan læse Fagbladet Journalistens undersøgelse af pressens Roskilde-dækning fra 2009 her.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er generelt en skidt ide med det her presse-akkrediterings-gebyr.
Som programredaktør på et nonkommercielt medie (Den2Radio), der er presset økonomisk, finder jeg det helt i hvert fald hul i hovedet, at vi skal betale akkrediterings-gebyr for at dække en (for øvrigt meget magtfuld) kulturinstitution som Roskilde Festival.
For hvor man sagtens kan skabe lempeligere forhold for f.eks. små pladesleskaber (bl.a. på YourSpace"), ja så er der ingen kære mor, når det kommer pressen. Heller ikke når man er et nonkommercielt medie som Den2Radio!
Forsøg på at argumentere med (de for øvrigt meget venlige) repræsentanter for festivalen, har afstedkommet en 100% afvisning af enhver imødekommenhed...med henvisning til smøreren om, at "Akkrediteringsgebyret dækker omkostninger til administration af..." osv.
Egentlig er det vel fint, hvis den kommercielle presse, betaler for en del af gildet, for her tjener man jo penge på at dække festivalen. Men hvorfor skal et nonkommercielt, kritisk medie, presses til at betale? Hvorfor kan man ikke her finde en løsning, som man f.eks. kan, når det kommer til de mindre pladeselskaber?
Det spørgsmål der står tilbage, er, om Roskilde Festival, ligesom flere andre musikfestivaller, er ved at udvikle sig til en pengemaskine, hvor en lille vellønnet topledelse sikrer sig, efter sigende, meget gode (løn)vilkår, mens ca. 22.000 frivillige knokler løs - uden at få en krone for det?
Nå, i hvert fald skal pressen betale en del af gildet...uanset, om man med sin sin tilstedeværelse på festivalen tjener penge herpå, eller om man er der for at sikre kritisk journalistisk dækning af en af landets meget magtfulde kulturinstitutioner?
Jeg har for øvrigt produceret et optaktsprogram om festivalen, hvor en række spørgsmål stilles. Programmerne kan høres her: http://www.den2radio.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=220:polykrom&catid=45:smartchannels&Itemid=91
Roskilde Festival = Danmarks største personalefest !
Jeg hører nok til de (få) som syntes at dækningen af Roskilde Festival har taget overhånd.
Der bruges mere "krudt" på referater af koncerter, "interviews" med stive festivalgæster med ølbong og sivhat end der gør på "rigtige" nyheder. Verden er i krig og millioner af mennesker lider nød - det er fuldstændig uinteressant for den danske presse fra Politiken til DRs TV-avisen. Bare vi kan få en direkte-reportage fra Orange Scene eller toiletkøen, så må folk dø i hobetal af krig og sygdom - hvad rager det den danske presse.
Man kan håbe på, at Roskilde Festivals tiltag på længere sigt kan få de danske journalister til (igen?) at beskæftige sig med noget samfundsrelevant journalistik, i stedet for så massivt at dække en have fest i en større dansk provins by.
Måske har det i længden den effekt, at dækningen af festivalen fik et mere realistisk og jordnært omfang - og måske at de journalister som må blive hjemme på redaktionerne kaster sig over andre vigtige emner som efterlyst af Anker Brink Lund i dag.
https://journalisten.dk/ekspert-agurketiden-er-en-spildt-chance-pressen
Samme kommentar og link som til problematikken i fjor. Roskilde har i en rum tid set Mediebyen som et redskab til at hente penge ind til musikpuljen, andre tiltag osv. Medierne snylter altså ikke (længere) på de øvrige festivalgæster - tværtimod.
At Roskilde Festival vil tjene penge på Mediebyen er der ikke noget forkert i - og slet ikke noget nyt i. Men ... Tage Borges' plædering for færre badebilletter i Mediebyen og vinklingen på en gal prioritering fra festivalens side giver derfor ikke så meget mening. It's all about the money, it's all about the dumdumdumdudidum.
http://avisen.dk/roskilde-scorer-paa-medier_13572.aspx
/Rune
Flere