Roskilde Festival vil kunne bruge tv-optagelser fra årets festival på sit website – uden at skulle betale medierne en krone for materialet. Det fremgår af en kontrakt, som festivalen netop har sendt til samtlige tv- og net-tv-medier. Aldrig i livet, siger Ekstra Bladets Eb.tv. (Opdateret kl. 12.55).
Som tak for at måtte lave optagelser til tv og net-tv skal medierne i år sende deres materiale videre til Roskilde Festival straks efter færdiggørelsen af produktionen. Det forlanger festivalen i en kontrakt, som samtlige tv-medier netop har modtaget.
Men Roskilde Festival kan godt spare sig ulejligheden, siger Eb.tv's redaktør Anders Refnov til Journalisten.dk.
»Vi kan ikke acceptere at skulle give vores materiale vederlagsfrit til festivalen. Hvis det skal være kravet, så kommer vi simpelthen ikke og dækker festivalen. Vi vil ikke give indhold væk gratis,« siger han.
Han oplyser dog samtidig, at Roskilde Festivalen efter hårde protester har lovet at sende en ny kontrakt til Eb.tv, hvori kravet om at måtte bruge net-tv kanelens materiale gratis er blevet slettet. Men om dette også er tilfældet for samtlige andre tv-medier, ved han dog ikke.
Også Ritzaus net-tv redaktion er ifølge Journalistens.dk's oplysninger blevet præsenteret for et tilsvarende krav om at levere sit tv-indhold fra festivalens gratis til festivalens ledelse.
Ekstra Bladets modstand mod at skulle levere sit videomateriale gratis til Roskilde Festivalen overrasker talsmand Esben Danielsen, der understreger, at det ifølge hans hukommelse har været et krav til samtlige tv-medier flere år tilbage.
Hvorfor valgte I så at følge Ekstra Bladets krav om at droppe den gratis levering?
»Vi valgte at føje Ekstra Bladet, fordi de sagde, at det under ingen omstændigheder ville være med til det. Tanken har ikke været at genere medierne, og er det et princip for nogle medier, så snakker vi da om det,« siger Esben Danielsen.
Betyder det, at samtlige tv-medier vil kunne blive fri for kravet om vedlagsfri levering, hvis de ønsker?
»Jeg vil umiddelbart tro, at alle medier vil få samme behandling som Ekstra Bladet, men jeg har ikke været ude for, at mindre medier har villet undgå kravet,« siger Esben Danielsen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Sisse,
Tusind tak for din uddybende forklaring.
/Michael
Michael. Det handler ganske enkelt om ophavsrettigheder.
Vi kommer og dækker festivalen og det giver i sig selv en kæmpe reklame for dem. Når de går ind og vederlagsfrit vil have vores materiale, som de kan bruge på kryds og tværs som det passer dem, så klinger det ufatteligt hult med vores rettigheder.
Og ja vi dækker festivalen - men vi betaler også 400 for det. Vil vi står indenfor 100 meter af Orange Scene skal vi hoste op med yderligere 4500. Derudover kommer alle de udgifter en redaktion har med festivalen, det er så sandelig ikke gratis.
Derfor skal vi ikke derudover levere alt vores arbejde til dem. Det svarer jo til at betale for at arbejde for festivalen, hvilket jeg tror, at du sagtens kan gennemskue logikken i, når nu ophavsretten er lidt tåget.
Dbh. Sisse
Pas nu på, kære TV-medier...
Det kan jo være, at jeres mulighed for gratis at komme til personalefest i Mediebyen på Dyrskuepladsen er i fare.
Hvorfor må medier gerne bruge Roskilde Festival gratis til at markedsføre sig selv, når det omvendte ikke er tilladt?
Hvis Festivalen (som jo er en forening og ikke en privat forretning) skal betale for at bruge TV indslag på deres egen hjemmeside, hvorfor skal medierne så ikke betale for at bruge de produkter, som Festialen producerer og stiller til rådighed for medierne?
Nu kender jeg ikke de kontraktlige forhold i detaljen, men kan nogen forklare mig forskellen?
/Michael